Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – November update

Verbeelding Book Challenge
Verbeelding Book Challenge

November was een maand met twee verlengde weekends – hoera – en dus werden er zowaar vier boeken gelezen! Als ik er nu in zou slagen om ook in december vier boeken te lezen, dan heb ik deze reading challenge tot een goed einde gebracht. Spannend! Maar eerst eens kijken welke boeken ik in november allemaal las.

Heksenhoeve
In het Meerdaalwoud staat een verscholen boerderij. Wandelpaden lopen er ver omheen, geen konijn of hert waagt zich in de buurt en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden: er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Maar wie of wat houdt de bewoners daar… en hoe kunnen zij iets te maken hebben met de moord op een studente, tien kilometer verderop in het bruisende Leuven? Vragen voor Sander Dats. Hij is slechts het hulpje bij de federale politie en door zijn allesoverheersende teldwang is hij het mikpunt van spot, maar dit is zijn kans om zich te bewijzen. De zaak neemt echter een onverwachte wending wanneer Sanders ex Anouk op de Heksenhoeve terechtkomt en de bewoners haar niet meer laten gaan (samenvatting: boek.be) 

Nadat ik een review van dit boek bij Kathleen had gelezen werd ik er heel nieuwsgierig naar. Het leest erg vlot en wist me vanaf de eerste tot en met de laatste pagina te boeien. En zelfs al weet ik best wel dat de praktijken die beschreven worden fictie zijn, ik ga het Meerdaalwoud toch nog een tijdje vermijden 😉

Disgrace
Dit meesterwerk van J.M. Coetzee is inmiddels een moderne klassieker. Het is het verhaal van een medewerker aan de universiteit die in ongenade is gevallen door een affaire met een studente en zich terugtrekt op de afgelegen boerderij van zijn dochter, in de hoop enig evenwicht in zijn leven aan te brengen. Maar de harde werkelijkheid rukt meedogenloos op en verstoort alle broze relaties. Hij wordt samen met zijn dochter het slachtoffer van een gewelddadige actie (samenvatting: boek.be)

Ik had dit verhaal al eens gelezen tijdens mijn studies en wist dus min of meer al waarover het ging en hoe het afliep. Opvallend genoeg kon het verhaal me deze keer meer boeien en heb ik het graag gelezen. Misschien dat de wat rijpere leeftijd en maturiteit hier wel voor iets tussenzitten …

Oranges are not the only fruit
In Sinaasappels zijn niet de enige vruchten vertelt Jeanette Winterson het semiautobiografische verhaal van een jeugd onder invloed van middelmatigheid en godsdienstig fanatisme.

Ik had dit boek bij een aantal andere deelnemers opgemerkt en besloot om het ook te lezen voor puntje 21. Om eerlijk te zijn vond ik het best wel tegenvallen. Het verhaal kon me niet echt boeien en had ik snel een alternatief voor handen gehad dan had ik het waarschijnlijk zelfs niet uitgelezen.

Opgeruimd 
Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen! (samenvatting: boek.be)

Een boek over opruimen, ik hoor mezelf nog denken ‘dat heb jij toch niet nodig, jij ruimt elke 5 minuten op’. En toch was ik verbaasd over de dingen die Marie Kondo in haar boek beschrijft. Van zodra ik ons appartement nog eens voor mij alleen heb ga ik aan de slag en pas ik een aantal van haar methodes toe!

Verbeelding Book Challenge – overzicht

  1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt – De waarheid over de zaak Harry Quebert
  2. Een horror boek – De ijstweeling
  3. Een detective – Murder on the Orient Express 
  4. Een klassieker – Pride and Prejudice 
  5. Een humoristisch boek
  6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) – De boekenapotheek aan de Seine 
  7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) – Hard Hart 
  8. Een boek waarin familie centraal staat – Onder voorbehoud: Een meisje uit Oradour
  9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat – Ik mis mezelf
  10. Een boek waarin de dood centraal staat – Jij zegt het 
  11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  12. Een boek waarin eten centraal staat – Chocolat 
  13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes) – De Doos 
  14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots – Disgrace
  15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots – Opgeruimd 
  16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
  17. Een hervertelling van een bekend sprookje – Water song 
  18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was – De Poppendokter
  19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 – P.S. I love you 
  20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij – Life on sneakers
  21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is – Oranges are not the only fruit 
  22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is – Matilda
  23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is – War horse
  24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!) – The Marriage Game
  26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) – The Time Traveler’s Wife 
  27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt – Heksenhoeve
  28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat – The Gentlemom
  29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las – Harry Potter and the cursed child
  30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven – Echt verliefd 

Meer Verbeelding Book Challenges updates kan je hier lezen:

Vriendjes worden op Goodreads kan hier.

5 Comments

    • Evi

      Ja hoor, Tuur gaat al een tijdje tegen 7u ‘s avonds slapen en dan lees ik vaak in plaats van tv te kijken. En in het weekend probeer ik op het ogenblik dat hij een middagdutje doet wat te lezen, al is dat op zo een momenten vaak schipperen tussen lezen en huishoudelijke taken 🙂

      • fieke

        Hier is het vaak 21 uur of later als Juliette slaapt. Dus meestal kruip ik er dan ook al in wegens stikkapot… Ik hoop op wat vroegere slaaptijd binnenkort!

        • Evi

          Tuur is meestal stikkapot als hij thuiskomt van de crèche, komt vooral omdat hij in de namiddag vaak geen dutje meer doet. Vroeg gaan slapen heeft ook wel een keerzijde hoor: 5u ‘s ochtends vindt hij een prima uur om aan zijn dag te beginnen 🙂 Dus ik probeer toch ook wel om er ‘s avonds tegen een uur of tien in te kruipen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *