30 dagen minimalism challenge – deel 3

In december nam ik deel aan de 30 dagen minimalism challenge. Ik spotte hem bij collegablogster Lieze, zij ontdekte deze minimalism challenge op haar beurt bij Irene. Het leek me wel een fijne uitdaging te zijn, met haalbare opdrachten. Intussen zit de minimalism challenge er helemaal op. Tijd voor een verslag van dag 21 tot en met 30. En een finaal eindoordeel.

Dag 21: Journal for 20 minutes

Ik hou al heel lang geen echt dagboek meer bij. Maar ik noteer wel dagelijks dingen in mijn eigen versie van een Bullet Journal. Afhankelijk van het moment kan dat wel al eens langer dan 20 minuten duren. Maar goed, ik heb er hier nu geen timer opgezet en gewoon doorheen de dag verschillende dingen opgeschreven.

Dag 22: Create a relaxing bedtime routine

Aah eentje die ik eigenlijk al heb. Sowieso lees ik elke avond wat voor ik ga slapen, in bed. Heel vaak op mijn e-reader, maar zo nu en dan ook in een echt boek. Want ik hou daar nog steeds enorm van 🙂 Op koude en/of stresserende en vermoeiende dagen neem ik vaak ook een bad voor ik ga slapen. Heerlijk vind ik dat: een warm bad met een goed boek. En af en toe zelfs een glas wijn erbij!

Dag 23: Go bare-faced

Eentje die ik eigenlijk al elke dag zo goed als doe. Ik draag namelijk heel weinig make-up. Buiten een concealer om mijn wallen wat te verdoezelen en zo nu en dan eens wat mascara is het dat. Niet zo een moeilijke opdracht dus voor mij. De reden waarom ik zo weinig make-up draag is trouwens eenvoudig: ik ben een ware kluns in het aanbrengen ervan.

Dag 24: Practice gratitude

Iets wat ik niet altijd even makkelijk vind, maar waar ik wel aan werk. Door bijvoorbeeld in mijn schriftje te proberen om dagelijks iets te noteren waar ik dankbaar voor ben. Sinds kort blog ik daar ook maandelijks over. Want op die manier geniet ik er nog eens extra van. En kan ik jullie hopelijk ook wat inspireren en doen glimlachen bij het lezen van al die kleine gelukjes.

Dag 25: Leave a whole day unplanned

Doordat deze opdracht op Kerstmis viel stond er sowieso al een familiefeest op de planning. Maar daarbuiten maakte ik geen andere plannen. Ik ging uiteindelijk wel joggen, las wat en genoot van de gezellige tijd die het lief en ik samen met Tuur en mijn ouders doorbrachten.

Dag 26: Identify your main stress triggers

Geen makkelijke opdracht, maar na er wat bij stil te staan identificeerde ik er toch een aantal:

 • Het werk: omdat het een enorm boeiende maar ook zeer uitdagende job is. Ik probeer zoveel mogelijk te plannen maar ik weet intussen al dat geen enkele dag loopt zoals ik gepland had. Ik mag ook enorm veel dingen doen en proberen. Maar dat betekent ook heel erg vaak uit mijn comfortzone komen. En dat zorgt wel eens voor wat stress. Ook de combinatie werk-privé is pittig en zorgt hier voor de nodige stress.
 • Mijn perfectionistische aard: zorgt sowieso voor stress bij mij. Omdat ik alles altijd perfect wil doen zoals ik het in mijn hoofd heb. En daar heel vaak niet in slaag.
 • Dingen die ik niet onder controle heb: ik ben een gigantische controlefreak. Dus als er dingen zijn die ik niet onder controle kan hebben of krijgen dan krijg ik daar best wel stress van. Leren loslaten is iets waar ik absoluut aan aan het werken ben, maar dat is niet altijd even eenvoudig.
Dag 27: Clear out your junk drawer

Aaah ik heb er hier al jaren eentje. Maar ik ben er niet in geslaagd om ze op te ruimen. Het was namelijk kerstvakantie. En Tuur had ook een weekje vakantie. In plaats van dus te poetsen en op te ruimen trok ik er zo goed als elke dag op uit met Tuur. Die rommellade opruimen zal dus voor een andere keer zijn. Net als de Tupperwarekast 😉

Dag 28: Let go of a goal

Ik vond dit zelf een moeilijke opdracht. Want de meeste doelen die ik voor mezelf stelde zijn er op lange termijn. En niet die ik zomaar op een van de laatste dagen van het jaar kon loslaten. Wat ik wel geprobeerd heb is om voor 1 dag wat minder perfectionistisch te zijn. En me wat minder op te jagen als thuis niet alles er piekfijn bij lag en niet alles verliep zoals ik het gepland had. Niet altijd even makkelijk maar door er bewust met bezig te zijn slaagde ik er wel in. Iets wat ik het komende jaar nog vaker ga proberen te doen.

Dag 29: Turn off your notifications

Ik was die dag op stap met Tuur en heb dus niet alle meldingen uitgeschakeld. Als het lief zou bellen moest ik het wel nog horen natuurlijk 🙂 Maar sociale media meldingen en e-mailmeldingen werden wel even uitgeschakeld . En eerlijk, dat zorgde toch wel voor een gevoel van rust. Iets wat ik misschien nog wel vaker eens ga doen.

Dag 30: Evaluate your last five purchases

Niet zo moeilijk want ik kocht onlangs:

 • Een nieuwe jas: daar ben ik nog steeds heel blij mee. Ik kreeg er namelijk korting op en kan weer voor een hele poos verder.
 • Een nieuwe sjaal: ook hier kreeg ik korting op. En aangezien ik van sjaals hou en ze heel vaak draag mocht ik me van mezelf een nieuw exemplaar aanschaffen.
 • Een pyjama voor Tuur: tja, het kind had een extra pyjama nodig. Al is het wel een leuk exemplaar geworden. En eentje waardoor hij er als een echt meneertje uitziet 🙂
 • Een boek: ik kocht voor mijn mama het laatste nieuwe boek van Carlos Ruiz Zafon. En toen ik zag hoe blij ze er met was, kon ook mijn vreugde niet op.
 • Mijn nieuwe loopschoenen: mijn oude waren absoluut aan vervanging toe. En ik kocht ze netjes op tijd zodat ik ze kon inlopen voor de eindejaarscorrida. Ze zien er niet alleen heel vrolijk uit mijn nieuwe loopschoenen, ze zitten ook enorm goed!
Het eindoordeel

Ik ben er niet in geslaagd om alle opdrachten tot een goed einde te brengen. Maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Mijn doel was vooral om te kijken of er dingen tussen zaten die voor meer rust zouden zorgen. En wat ik wel verwacht had: niet elke opdracht gaf me nadien een rustig gevoel. Diegene die dat wel deden waren er eigenlijk waarvan ik het al wist: opruimen, minder aanwezig zijn op sociale media, minder meldingen krijgen op mijn telefoon, zorgen voor meer routine, … Niets wereldschokkend dus. Desalniettemin vond ik deze minimalism challenge wel een leuke om aan deel te nemen.

Namen jullie al deel aan deze minimalism challenge? Of aan een andere challenge? Welk doel zouden jullie willen of durven loslaten? 

6 Comments

 1. Katrien 11/01/2018 at 10:36

  Ik vergeet na een paar dagen meestal dat ik daar aan begonnen was en dus faalt het systeem :). Niks voor mij dus! Maar ik vind het wel superleuk om bij jou en anderen te volgen.

 2. zebrazonderstrepen 11/01/2018 at 14:01

  Oh mij lukt het niet om vol te houden helaas 🙂

 3. Hilde 11/01/2018 at 19:03

  Hier valt heel wat inspiratie uit te rapen. En zo’n mooi cadeau voor jouw mama! Daar zou ik ook heel blij mee zijn 🙂

 4. Sofie 11/01/2018 at 19:46

  Hier nog eentje die een kluns is op vlak van make-up. Ik draag het dan ook nooit of te nimmer. Ik ben ook een perfectionist en controlefreak. Er wordt aan gewerkt maar makkelijk is het zeker niet altijd.

 5. Le petit requin 22/01/2018 at 21:37

  Leuk dat je die challenge ook eens deed! Ik deed hem – als ik het mij goed herinner – in 2015 en vond het een leuke manier om eens bij een paar dingen stil te staan 🙂
  En euh, rommellades opruimen, allemaal goed en wel, maar groot gelijk dat je er die dag met je zoon op uittrok! Me-time is nog altijd véél belangrijker dan een propere schuif 🙂

  1. Evi 28/01/2018 at 17:18

   Hahaha, dat vond ik ook 🙂

Leave a Reply