30 dagen voedselwinst – het resultaat

Begin november nam ik deel aan 30 dagen voedselwinst. Het idee was om 30 dagen lang bewust om te gaan met het eten dat we kopen en vooral om te proberen om de hoeveelheid weggegooid voedsel met 20% (of meer) te verminderen.

Ik begon eraan zonder veel planning of structuur en dacht eerst we zien wel wat het geeft. Al snel bleek echter dat een weekmenu toch wel extreem handig is om de hoeveelheid voedsel dat we onnodig weggooien drastisch te verminderen! Na week 1 werd er hier dan ook duchtig gepland en werden er weekmenu’s opgesteld. Het resultaat is duidelijk zichtbaar:

Screen Shot 2015-12-09 at 10.55.52
Het resultaat van onze deelname aan 30 dagen voedselwinst
Onze deelname van 4 tot en met 8 november tel ik niet mee want toen lag ik in het ziekenhuis na de bevalling van ons zoontje. En daar kon ik telkens goed aangeven hoeveel sneetjes brood etc. ik wou, dus van voedselverspilling was er toen zo goed als geen sprake. 

Verder ontdekte ik via de site handige tips om restjes te verwerken. Zo werd er hier een paar keer een groente-omelet gemaakt of soep met restjes groentjes en kwamen er soms minder logische combinaties op tafel, zoals couscous met wokgroentjes en scampi. Maar ook dat smaakte best wel 🙂 Fruit werd verwerkt in een smoothie of een lekkere milkshake.

Ik experimenteerde ook met het bewaren van voedsel en maaltijden in de vriezer. Voor mijn deelname vroor ik best wel al wat etenswaren in (vb. spaghettisaus, puree, lasagne, gegratineerd witloof, …) , maar dat je ook room en cakes in de vriezer kan bewaren, daar keek ik toch van op!

Na een maand bewust bezig te zijn met het voedsel dat we hier aankochten en verwerkten moet ik toegeven dat de weggegooide hoeveelheden voedsel gedurende de maand november toch wel gedaald zijn. Het lukt ons nog niet altijd om steeds alle restjes te verwerken maar in vergelijking met een goeie maand geleden merk ik toch wel een flinke verbetering. De uitdaging is dan wel afgelopen, wij blijven hier alvast alert voor eventuele voedselverspillingen!

Tips en tricks om voedselverspilling tegen te gaan kunnen jullie op de site van 30dagenvoedselwinst en bijhorende Facebookpagina vinden.

Gooien jullie veel voedsel weg? Hoe verwerken jullie doorgaans restjes?

 

Leave a Reply