Mijn vijf tips om dit jaar meer te lezen

Een nieuw jaar, tijd ook voor een nieuwe reading challenge. Dit jaar neem ik voor de vierde keer deel aan de Verbeelding Book Challenge. En net als de voorbije jaren zette ik mezelf ook een doel op Goodreads. Maar hoe slaag ik erin om al die boeken te lezen? Ik geef jullie hieronder graag mijn vijf tips mee.

Zet jezelf een leesdoel

Sinds ik actief ben op Goodreads en elk jaar deelneem aan hun reading challenge merk ik dat ik opmerkelijk meer lees. Het competitiebeest in mij wil namelijk dat vooropgestelde doel halen πŸ™‚

Daarnaast neem ik al vier jaar op rij deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elk jaar opnieuw slaagt Kathleen erin om 30 nieuwe puntjes te verzinnen die me uit mijn leescomfortzone halen. En ook deze challenge zorgt ervoor dat ik veel meer lees dan ervoor.

boeken
Investeer in een e-reader

Sinds mijn dertigste verjaardag beschik ik over een e-reader. En dat is zonder overdrijven een van de beste cadeau’s ooit geweest. Niet alleen heb ik sindsdien mijn eigen ‘bibliotheek’ de hele tijd bij mij. Ik kan ook elk dood moment al lezend doorbrengen.

Tegenwoordig gebruik ik mijn e-reader ook vaak ’s nachts. Ik heb de laatste tijd opnieuw erg veel last van slapeloosheid. En wordt dan midden in de nacht voor langere periode wakker. Na een tip van Flalinko ben ik opnieuw gestart met dan te lezen in bed. En al val ik niet altijd snel terug in slaap, ik heb dan tenminste wel opnieuw wat gelezen πŸ™‚

boeken
Doe inspiratie op via reading challenges

Inspiratie opdoen voor dat volgende boek, ik vond het niet altijd even makkelijk. En zelfs nu vind ik het soms nog moeilijk. Maar ook hier helpen reading challenges enorm. De Verbeelding Book Challenge bijvoorbeeld dwingt me een beetje om op zoek te gaan naar boeken die ik anders nooit zelf zou lezen.

En dit jaar wil ik ook proberen om wat boeken van de Rory Gilmore Reading list af te vinken. Maar je kan bijvoorbeeld ook tonnen inspiratie halen uit #nevernotreading nieuwsbrief, de boekennieuwsbrief van Kelly van Tales from the crib. Of door te zien wat anderen lezen op Goodreads.

boeken
Zorg dat je een voorraad te lezen boeken hebt

Op Goodreads duid ik heel vaak aan welke boeken ik graag nog zou willen lezen. Want niets zo vervelend als niet weten welk boek je volgende boek gaat worden. Het neemt mijn keuzestress wat weg, want toegegeven, er is een gigantisch groot aanbod aan boeken. Maar door op voorhand al te weten welke boeken ik graag nog wil lezen en deze ergens bij te houden, weet ik ook dat ik niet lang ga moeten zoeken naar een volgende boek.

boeken
Maak tijd om te lezen, beleef er plezier aan en lees bewust

Zelf lees ik standaard elke avond voordat ik ga slapen. Maar ook op andere momenten maak ik er bewust tijd voor. In het weekend bijvoorbeeld tijdens Tuur zijn middagdutjes (al worden die wel schaarser en schaarser :-)).

Anderzijds geef ik er ook bewust een aantal dingen voor op. Zo kijk ik bijvoorbeeld bewust weinig televisie. Voor mij is dat geen moeilijke keuze. Want ik geniet enorm van lezen. Ik kan zo mee zijn in een verhaal dat ik de wereld rondom mij even vergeet.

En ja, soms gaat het lezen hier niet vlot. Zeker op momenten dat ik zelf weinig slaap en veel last heb van stress. Maar ook dan probeer ik nog steeds om wat te lezen. Al is het dan veel trager. Maar wel ook veel bewuster. En net dat laatste ga ik proberen om doorheen het hele komende jaar te doen: bewuster lezen. En genieten van elk boek.

Lezen jullie graag? Namen jullie ooit al deel aan een reading challenge? Andere tips om bewuster en meer te lezen? Dat alles en nog veel meer hoor ik graag in de comments πŸ™‚

25 Comments

 1. Anne 08/01/2019 at 20:05

  Ik lees altijd ’s avonds in bed, tot ik in slaap val. Dat kan snel zijn, dat kan lang duren… hangt ervan af. En ik lees ook als ik wakker lig ’s nachts, zoals jij. Ik heb mezelf een doel gesteld van 26 boeken, daar zit geen druk achter, dat haal ik makkelijk. Reading challenges doe ik niet, ik heb altijd het gevoel dat die me mijn leesplezier gaan ontnemen. De laatste tijd vind ik vooral inspiratie voor te lezen boeken op blogs, als ik ergens titels vernoemd zie, ga ik eens kijken of het iets voor mij zou kunnen zijn, en zo heb ik toch wel al leuke ontdekkingen gedaan.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:15

   Andere blogs lezen die over boeken gaan daar haal ik inderdaad ook heel veel leesinspiratie uit. En die reading challenges, dat is persoonlijk he. Ik doe eraan mee omdat het me stimuleert maar ik hang er ook niet slaafs aan vast.

 2. Sofie 08/01/2019 at 20:29

  Hier helpen die doelen ook, maar soms krijg ik er wel wat stress van… πŸ˜€ Ik doe deels mee met de VBC, ik lees te vaak boeken uit tegen mijn zin om toch maar dat ene puntje af te strepen. En ik wil enkel nog boeken lezen die ik echt graag lees.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:16

   Ik lees in eerste instantie boeken die ik graag wil lezen hoor. En dan zie ik wel of ze in een challenge passen. Want plezier beleven aan het lezen, dat blijft voorop staan πŸ™‚

 3. Anna Helena 08/01/2019 at 22:45

  Ik zit op goodreads en het doel voor 2019 is wel een motivatie. Maar ik probeer vooral mezelf geen druk op te leggen en te lezen wanneer ik er zin in heb.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:16

   Zo moet het ook he! Belangrijkste is nog altijd dat je er plezier aan beleeft.

 4. Lize 09/01/2019 at 06:45

  Ik zit op Goodreads en heb een e-reader maar toch helpt het mij niet echt om meer te lezen. Ik doe niet meer mee met de verbeelding bookchallenge omdat ik liever andere boeken lees of toch eerst wil lezen.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:17

   Het is ook heel persoonlijk he. Bij mij werkt het bijvoorbeeld wel geweldig goed.

 5. Annelies 09/01/2019 at 09:40

  Ik denk niet dat Goodreads me meer doet lezen dan ik anders zou doen, maar ik vind het wel heel handig om boekentips op te vinden en dus inspiratie op te doen.
  Ook ik lees elke avond voor het slapengaan en in het weekend tegenwoordig ook vaker op andere momenten.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:18

   Persoonlijk heb ik dat doel en dat beetje druk dat erbij hoort wel wat nodig. Hier werkt dat echt als een stimulans. Maar dat is natuurlijk erg persoonlijk. En Goodreads is inderdaad ook superhandig om inspiratie op te doen en vooral ook om bij te houden wat ik al gelezen heb, want soms vergeet ik dat wel eens πŸ™‚

 6. Goofball 09/01/2019 at 10:50

  Boekenleeschallenges die dienen om mij uit mijn comfortzone te halen werken bij mij contraproductief . Als ik net wil meer beginnen lezen, begin ik best in mijn comfortzone. 1 boek beginnen dat me uiteindelijk niet zo ligt, doet me dan weer weken/maanden niet lezen. Ik denk dat enkel veellezers willen uit de comfortzone gehaald worden. Geef mij maar een hersenloos spannend verhaal dat me meesleept. Dan gebeurt dat lezen vanzelf.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:19

   Hier werken die hersenloze spannende verhalen ook erg goed hoor πŸ™‚ Belangrijkste is vooral dat je plezier beleeft aan het lezen he. En hoe je dat doet, dat maakt niet uit!

 7. fieke 09/01/2019 at 13:59

  Goodreads vind ik ook een handige! Lezen voor het slapengaan is hier ook een vaste waarde, al merk ik dat ik de laatste weken minder geconcentreerd ben (omdat er nog andere dingen in mijn hoofd spoken). Uitdagingen helpen als motivatie, maar ik volg ze niet meer slaafs zoals ik een paar jaar geleden deed. Lezen moet vooral leuk en ontspannend zijn! Vroeger ging ik vaak naar de bib, waardoor ik niet altijd een boek voorhanden had als ik wou lezen. Het voorbije jaar kocht (of kreeg, of ruilde) ik meer boeken, waardoor er standaard een stapeltje boeken klaar ligt.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:20

   De uitdagingen volg ik hier ook niet meer slaafs, ze werken vooral als stimulans. En dat van dat minder geconcentreerd is erg herkenbaar. Ik merk dat het bij mij dan helpt om een boek te lezen dat ik al eens gelezen heb. Of een goeie chicklit waar ik sowieso niet veel moet bij nadenken πŸ˜‰

 8. Katrien 09/01/2019 at 16:38

  Ik lees heel graag. Ik kijk ook amper tv omdat ik ook liever tijd maak om te lezen. Ik doe enkel de Goodreadschallenge met aantallen. Ik gebruik vooral elk vrij moment dat ik heb om te lezen: op de trein elke dag, in de wachtzaal bij dokter of tandarts, tussendoor als ik thuis met iets bezig ben als pauze … en soms maak ik ook gewoon bewust tijd om een of meerdere uren te lezen.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:21

   Bewust tijd maken om te lezen is hier met een actieve peuter niet altijd makkelijk. Maar ik probeer dat wel te doen πŸ™‚ En net als jij probeer ik elk doods/vrij moment te gebruiken om even wat te lezen πŸ™‚

 9. Samaja 09/01/2019 at 17:49

  Via de Verbeelding Book Challenge heb ik al een paar pareltjes gelezen die ik anders misschien nooit had gekozen. En dat geldt ook voor bepaalde boeken die ik las omdat andere bloggers er wild van waren. Maar toch ga ik dit jaar niet aan de challenge meedoen, ik heb immers zodanig veel leesvoer staan, dat ik heb uitgesteld omdat ik er geen puntjes mee kon afvinken, en dat vind ik jammer. Ik lees dus momenteel enkel waar ik op voorhand ook echt zin in heb :-). Mijn doel is 25 boeken dit jaar, dat moet haalbaar zijn.

  1. Evi 11/01/2019 at 10:22

   Het allerbelangrijkste is dat je plezier beleeft aan het lezen πŸ™‚ Ik heb dit jaar ook 25 boeken als doel gesteld, maar zelfs al haal ik dat niet dan is dat ook ok. Ik kijk alvast uit naar de boeken die jij gaat lezen. En wie weet doe ik er wat inspiratie uit op πŸ˜‰

 10. Hilde 12/01/2019 at 10:57

  Op Goodreads heb ik ook een account. Vooral handig als ik een bepaald boek wil lezen en eerst daarover meer wil weten. Book challenges/leesdoelen hebben me enerzijds gestimuleerd om buiten die comfortzone te gaan lezen, anderzijds voel ik dan zo’n leesdruk dat het me wel eens blokkeert. Ik vind het vooral belangrijk om te lezen wat ik graag lees. En elke dag een beetje lezen zoals vlak voor het slapengaan vind ik heel ontspannend. Hier blijft de televisie / laptop ook al eens uit om in plaats daarvan te kunnen lezen. Tijdens vakanties komt het er ook makkelijker van om boeken te lezen. Zo’n e-reader is dan inderdaad echt handig, al geniet de papieren versie toch nog steeds m’n voorkeur.

  1. Evi 22/01/2019 at 14:12

   Papieren boeken daar kan ik ook nog steeds enorm van genieten hoor. Ik koop er zelf ook nog regelmatig. Alleen is zo een e-reader net iets handiger om overal mee naar toe te nemen πŸ™‚

 11. Flavie 18/01/2019 at 09:29

  Ik lees enorm graag en lees overal waar ik kan… op de bus, bij de dokter, op de voetbal… overal sleur ik mijn boek mee. Ook lees ik elke avond voor het slapen gaan… lees ik niet dan kan ik niet slapen. In het weekend kan het zijn dat ik uren lees… vooral in de winter… gezellig onder een dekentje.
  Laat lezen wel een fijn iets blijven, geen druk… alleen maar ontspanning.

  1. Evi 22/01/2019 at 14:29

   Het moet absoluut iets fijn blijven πŸ™‚ Die challenges stimuleren me vooral om meer te lezen. En eens iets anders vast te pakken dan enkel historische fictie. Maar ik volg ze niet slaafs. Want ik wil het enkel als ontspanning doen. En er vooral veel fun aan beleven.

 12. Leen 04/02/2019 at 10:21

  De Rory Gilmore lijst staat ook nog op mijn to read lijst.. maar eerst de blufboeken, daar ben ik al zeker vier jaar mee bezig! Bedankt voor je tips; ik heb dit jaar nog maar één boek gelezen en dat is voor mij bitter weinig. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

 13. Isa 06/02/2019 at 13:30

  Ik heb ook net een e-reader gekregen! Super blij mee. Wat betreft de lijst van Rory Gilmore – ik heb ‘Five people you meet in heaven’ gelezen, en dat was wel goed.

  1. Evi 03/03/2019 at 11:33

   Thx voor de tip πŸ™‚ En die e-reader, daar ben ik nog steeds zo tevreden van πŸ™‚

Leave a Reply