Ad hoc vegetariër

Heb je ooit overwogen om vegetariër/veganist te worden? Waarom wel of waarom net niet?

Alhoewel ik niet verzot ben op vlees en er regelmatig wel eens periodes zijn dat ik amper of zelfs geen vlees eet zou ik mezelf geen vegetariër durven noemen. Want evengoed zijn er periodes dat ik absoluut kan genieten van een lekker smeuïge hamburger, met vlees welteverstaan 🙂 En hoezeer ik ook zonder vlees kan, zonder vis dat lukt me niet. Vind ik vis net iets te lekker voor.

Als kind was er wel een periode waarin ik absoluut geen biefstuk wou eten en als tiener heb ik een periode gehad waarin ik helemaal geen vlees at, al heeft die niet extreem lang geduurd. 100% vegetariër ben ik nooit geworden, net omdat ik vis heel erg lekker vind. Dat ik niet verzot ben op vleesvervangers zoals tofu deed en doet er ook geen goed aan natuurlijk. Negen kansen op de tien ligt dat aan die paar gerechten met vleesvervangers die ik ooit eens geprobeerd heb en die geen hoogvlieger waren (wat vermoedelijk wel aan de kookkunsten van de chef lag en niet zozeer aan de vleesvervangers zelf).

Hoe het nu dan zit? Er zijn vleessoorten die ik nooit zelf spontaan zal kopen, klaarmaken of kiezen op restaurant (kotelet, stoofvlees, wild, …) maar zo nu en dan een lekker stukje vlees, dat gaat (nog) niet meteen volledig verdwijnen. Al blijf ik het wel minstens 1 keer per week afwisselen met een volledig vegetarisch gerecht. Voorlopig nog zonder vleesvervangers maar misschien moet ik die laatste toch nog eens een 2de kans geven. Gerechten met vleesvervangers die ik zeker en vast eens moet uitproberen mogen trouwens altijd bezorgd worden!

Zijn jullie vegetarisch/veganistisch? 

18 Comments

 1. Samaja 20/03/2017 at 20:15

  Ik eet vlees, maar lust geen vis. Dus eet ik sowieso geregeld vegetarisch want alle dagen vlees eten lijkt me om verschillende redenen geen goed idee. Al is dat dan ook gewoon een gerecht met veel groenten, aan vleesvervangers heb ik me nog niet gewaagd.

 2. The Belgian Reviewer 20/03/2017 at 23:25

  Ik zou wel graag vegetariër ‘soms’ zijn maar ken er eigenlijk niks van en ben niet goed in creatieve experimenten. Ik weet gewoon niet hoe eraan te beginnen. Ik lust in het algemeen ook weinig om de zaak nog wat te vergemakkelijken. Ik heb wel al notenburgers en groentenburgers en wat andere dingen gekocht in de winkel maar nog geen tofu bevoorbeeld omdat ‘ze me zeggen dat dit zo geen smaak heeft’. Ik heb ooit een hello fresh veggie box ontvangen die verkeerd geleverd was en behalve de feta heb ik daar alles van op gegeten en een gerechtje met sla en zo maak ik nog altijd.

  1. Evi 21/03/2017 at 21:22

   Zelf ben ik ook totaal niet goed in creatief koken of experimenteren in de keuken. En die paar keer dat ik bijvoorbeeld iets met tofu maakte, was dat absoluut niet lekker. Al gaan mijn ontbrekende kookkunsten daar zeker en vast wel een grote rol ingespeeld hebben. Ik wist niet dat HelloFresh veggieboxen heeft. Misschien wel iets om eens uit te proberen!

 3. Lize 21/03/2017 at 07:11

  Ik eet weinig vlees omdat ik liever vegetarisch eet maar ik ga ook geen vlees weigeren als ik ergens ga eten ofzo. Een flexitariër noemen ze dat, denk ik.
  Op de website van EVA vind je veel lekkere recepten: http://www.evavzw.be/zelf-koken

  1. Evi 21/03/2017 at 21:23

   Dankjewel voor de tip! Ik ga er eens snuisteren en zoeken naar leuke gerechten.

 4. Kris10 21/03/2017 at 09:13

  Ja, vegetariër. Al meer dan 20 jaar ondertussen!

 5. Misssexandthecity 21/03/2017 at 10:46

  Ik eet graag vis en vlees…..elke dag. Aangezien mijn lichaam blij is met het eten volgens de Paleo principes ( en nee ik doe dat niet 100%), wil ik niet teveel meer afwijken….maar iedereen zijn keuze en je moet je lichaam volgen.

  1. Evi 21/03/2017 at 21:24

   Volg ik je helemaal in. En heel fijn om te lezen dat Paleo goed werkt voor jou!

 6. Josefien De Bock 21/03/2017 at 13:35

  Ik eet al 15 jaar geen rood vlees en bereidingen (biefstuk, hamburger, lamsvlees, kalfsvlees,…). Ik lust dat gewoon niet graag en echt gezond is het bovendien niet…
  Ik eet geregeld vis en kip maar de laatste tijd steeds minder.
  Kip smaakt vaak erg flets vind ik, toch die die ik in de supermarkt koop. Het smaakt me minder en minder. Dan eet ik het liever niet.
  Vis eet ik eigenlijk enkel nog op restaurant, want daar zijn helaas nog veel te vaak geen veggie opties. Maar dan smaakt een stukje vis me wel hoor!
  Ik eet de laatste maanden steeds meer plantaardig/vegan. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn maar eigenlijk is het enorm makkelijk. En superlekker en veelzijdig, ik voel me er gewoon pakken beter bij.
  Maar ieder kiest voor zichzelf hé 🙂

 7. Sofie 21/03/2017 at 19:51

  Al 19 jaar vegetariër! En thuis eet ik zo goed als altijd veganistisch. En ik eet zelden vleesvervangers 🙂 Af en toe koop ik eens tofu.

 8. fieke 21/03/2017 at 20:39

  Al vegetariër sinds m’n zestiende, en vegan sinds mijn studentenjaren (maar de laatste jaren iets minder streng in sociale omstandigheden). En daar voel ik me ’t beste bij 🙂

 9. Anna Helena 21/03/2017 at 22:49

  Sinds 2 januari ben ik veganist, toch voor zo’n 90%. En dat bevalt me prima. Ik mis vlees en vis en eieren totaal niet. Heel af en toe eet ik het toch, maar enkel buitenshuis. Het smaakt dan wel en ik geniet er ook van. Maar ik ben nu volop bezig met nieuwe kookboeken uitproberen (vegan uiteraard) en die recepten zijn zo smaakvol dat ik echt niet het gevoel heb dat ik iets mis, integendeel.

  1. Evi 25/03/2017 at 21:10

   Ik hoorde nog al positieve feedback over vegan recepten, dus misschien moet ik ze ook eens een kans geven. Succesrecepten mag je altijd delen 😉

 10. Sara 22/03/2017 at 09:27

  Ik ben al veel langer vegetariër dan dat ik vlees heb gegeten en sinds zo’n 4 jaar volledig vegan. Het bevalt me zo goed (en ik weet er ook te veel over) dat ik nooit meer anders wil.

  En tofu! Ik hoor zo vaak van mensen dat ze het echt niet te pruimen vinden, maar als je het in een lekkere marinade doet en dan krokant bakt, is het echt zo ontzettend lekker. Mijn favoriete ‘vleesvervanger’ blijft wel seitan, dat zou ik elke dag kunnen eten. En zelf snelle burgertjes maken van peulvruchten, vooral van kikkererwten, yumm!

  1. Evi 25/03/2017 at 21:24

   Thx voor de tips! Ik ga ze eens proberen.

 11. Leen 02/04/2017 at 11:11

  Ik probeer een goed evenwicht te vinden, al staat vis hier zeer weinig op het menu omdat ik in de meeste gevallen niet weet hoe dat klaar te maken :p Vleesvervangers eet ik niet, daar zit dikwijls meer rommel in dan dat het gezond zou zijn, maar dan eet ik bijvoorbeeld kaas in de plaats (volgens het Pascale Naessens-principe).

  1. Evi 02/04/2017 at 20:00

   Ik ben zelf ook totaal geen goede kok dus vis maak ik vaak klaar op basis van een gerecht uit een kookboek 🙂 Die van Pascale Naessens, daar zitten trouwens best wel wat lekkere en vrij makkelijke visgerechten in.

Leave a Reply