Alle ballen in de lucht houden

shoes-770420_1920Onlangs kreeg ik een mailtje van Fieke met de melding dat ze me een stokje had doorgegeven want ze was benieuwd naar hoe ik als jonge mama alle ballen in de lucht hou. Ik las met veel belangstelling haar antwoorden op de vragen en deel hieronder graag met jullie mijn antwoorden. De oorspronkelijke tag komt trouwens van Marieke.

1. Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc?
In het huishouden neem ik de was en strijken voor mijn rekening. Het lief doet de boodschappen (ik schrijf alles wel netjes op een lijstje) en maakt het eten klaar. De zorg voor Tuur verdelen we op het moment zelf. Vaak ben ik wel diegene die Tuur in bad steekt, maar hem aankleden, met hem spelen en hem eten geven is iets wat we beide doen. De planning voor de crèche bekijken we wekelijks op basis van onze werkagenda’s: daarbij proberen we ervoor te zorgen dat de ene ouder Tuur ’s ochtends afzet en de andere hem ’s avonds gaat halen, dan hebben we beide wat quality time met hem. Op donderdag is Tuur bij mijn ouders en dan probeer ik wel om hem daar te gaan halen, aangezien dat meteen ook een kans is om mijn ouders eventjes te zien.

2. Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?
Dat is eigenlijk iets waar ik heel hard met worstel en dus ook absoluut geen krak in ben. Het werk dat ik doe is niet iets waarbij je zomaar de deur achter je dicht kan trekken en dus wordt er ’s avonds – als Tuur in zijn bedje ligt – vaak nog verder gewerkt, zeker op de dagen dat ik Tuur ’s avonds ga halen in de crèche. Veel heeft ook te maken met mijn verantwoordelijkheidsgevoel en het feit dat ik het heel moeilijk vind om dingen los te laten. Mijn lief zegt vaak wel eens dat dat een van de grootste werkpunten is die ik heb. Wel probeer ik de momenten dat ik voor Tuur zorg (’s ochtends of ’s avonds, afhankelijk van onze planning) niet met het werk bezig te zijn, geen mails te beantwoorden en enkel dringende telefoons op te nemen. En werken in het weekend, dat probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden.

3. Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?
Kuisen en strijken 🙂 Ik heb heel lang geprobeerd om alles zelf te doen en elk weekend te kuisen maar het werd onhoudbaar. En dus hebben we sinds begin dit jaar een poetsvrouw die elke week komt poetsen. Een enorme verademing! En strijken, daar ben ik niet zo een grote fan van. Gelukkig heb ik heel wat kledingstukken die niet gestreken hoeven te worden en lakens gaan vaak rechtstreeks van bed naar wasmachine – droogkast – terug op het bed. Scheelt me heel wat plooiwerk 😉

4. Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?
Vorige week zondag: na een lange maar hele fijne dag nam ik een ontspannend bad net voor het begin van de werkweek. Maar ook bloggen is absolute me-time, net als joggen, serie kijken of een boek lezen.

5. Heb je wel eens een date night en wat doen jullie dan?
Ja, sowieso zijn we elke woensdagavond ‘kinderloos’ aangezien Tuur dan bij mijn ouders gaat slapen. Afhankelijk van hoe moe we zijn maken we er al dan niet een echte date night van en gaan we samen een hapje eten. Zijn we echt te moe of moet een van ons beide nog werken, dan maken we er thuis een gezellige avond van en kruipen we vroeg onder de wol. Of kijken we samen naar Temptation Island, zoals de afgelopen weken 😉

6. Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?
Te weinig naar mijn zin maar het is dan ook niet altijd even makkelijk om af te spreken aangezien we allemaal vrij drukke agenda’s hebben. Als we elkaar zien dan gaan we vaak samen iets drinken, eten en praten we vooral bij 🙂

7. Heb je veel contact met je familie?
Mijn ouders zie ik in principe elke week, hetzij als ze Tuur komen halen hetzij als ik hem op donderdag bij hen ga halen. Daarnaast proberen we ook wel om regelmatig langs te gaan. Mijn broers zie ik minder vaak maar we horen elkaar wel regelmatig via Whatsapp 🙂 Mijn grootouders zie ik niet zo vaak en dat vind ik wel jammer. Ze wonen vrij ver van ons en dus is het niet altijd zo makkelijk om snel even langs te gaan. Als ik in het weekend mijn ouders een bezoek breng dan probeer ik wel om er zo nu en dan binnen te springen.

8. Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel: hoe zien jouw prioriteiten eruit?
Ik heb het vaak nogal moeilijk met prioriteiten en voel me schuldig als ik ze stel want van nature uit wil ik voor iedereen even goed doen. Tuur komt sowieso op de eerste plaats. En dan begint de grote strijd: het werk, het huishouden, quality time met het lief en/of vriendinnen, me-time, voldoende slapen … Afhankelijk van het moment schommelen de prioriteiten wel al eens. Wanneer ik te lang moet nadenken over wanneer ik de laatste keer tijd maakte voor een van die dingen, dan weet ik dat mijn dag veel meer uren zou moeten tellen. En slaap, ik zou veel meer tijd moeten hebben om te slapen want de nachten zijn hier vaak kort en de wekker loopt steevast te vroeg af naar mijn zin.

9. Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?
Mezelf beter voordoen dan ik in werkelijkheid ben niet meteen, al ga ik niet vaak toegeven dat ik op mijn tandvlees zit of het echt niet meer gaat. En dan loop ik wel eens tegen een muur aan. Mijn lief ziet het vrij snel wanneer het weer eens zo ver is, maar zelf ken ik mijn eigen grenzen vaak nog niet. Met alle gevolgen van dien dan natuurlijk. Gelukkig is mijn lief er op zo een momenten voor mij, net als mijn ouders en vriendinnen.

10. Welke tips heb je voor andere moeders?
Volg je eigen gevoel en laat je niet te veel leiden door zogenaamde (goede) raad. Jij kent uiteindelijk je eigen kind het best en diep vanbinnen weet je wel wat hij / zij nodig heeft. Al is dat niet altijd even makkelijk want ik merk zelf dat zelfs in de crèche ouders vergelijken en vrij snel durven oordelen. En ohja, laat je zeker en vast niet opjagen door Kind & Gezin. Wij gaan er al een tijdje niet meer langs en dat was echt een van de beste beslissingen die we toen genomen hebben 😉

11. Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?
Hoe gezinnen met meer dan 1 kind het bolwerken. Als ik kijk hoe vaak wij al moeten hollen om overal op tijd te raken met 1 kindje, dan kan ik me niet inbeelden hoe je dat als je er twee of meer hebt en ze op verschillende locaties moet gaan halen. Al is het misschien een kwestie van goed organiseren?

Op mijn beurt geef ik het stokje heel graag door aan Delphine, Joni en Liese.

 

5 Comments

 1. fieke 08/04/2017 at 20:28

  Bedankt voor het invullen van de vragen! ?
  Hier worden ook bewust kleren gekocht die niet gestreken moeten worden. En zo fijn, elke week een kinderloze avond! Ik zou het nu nog niet kunnen denk ik, maar het geeft wellicht wel de nodige ademruimte. Goed bezig, mama!

  1. Evi 09/04/2017 at 10:38

   Heel graag gedaan 🙂 Die kinderloze avond is inderdaad erg fijn, het is één van de mooiste cadeaus die mijn ouders ons konden geven.

   1. fieke 09/04/2017 at 13:15

    Geniet daar maar zeker van! ?

 2. Misssexandthecity 08/04/2017 at 22:09

  Hier al mama van tiener zoon, wat het wel wat makkelijker maakt, niet het hollen hoor, want hij wordt 3 keer per week op het voetbal verwacht, maar uiteraard kleedt hij zichzelf aan en gaat zelf naar school, ook vakantieopvang is voorbij. Geniet van zijn fantastische periode nu, laat die kuis en strijk maar wat vaker staan en ook je werk, want voor je het weet zit hij liever op café met zijn vrienden dan hij bij jou is……

 3. Samaja 09/04/2017 at 17:14

  Ik heb er enorm veel respect voor hoe jonge ouders dat allemaal geregeld krijgen. Chapeau

Leave a Reply