BlogBoost Najaarschallenge – 7 dingen die het leven hier thuis makkelijker maken

Eind deze zomer sloegen Nina en ik de handen in elkaar. En besloten we om met BlogBoost een blogchallenge te organiseren. Doel? Onze blog een boost geven en andere bloggers (opnieuw) meer plezier laten beleven aan het bloggen. Tweewekelijks komt er een ander thema aan bod. Het vijfde thema focust op lifehacks en allerlei dingen die jou het leven makkelijker maken.

challenge
BlogBoost Najaarschallenge Thema 5: Lifehacks & dingen die het leven makkelijker maken

Als drukbezette mama die heel graag op tijd en stond nieuwe dingen uitprobeert en nog heel vaak op zoek is naar zichzelf grijp ik zowat alles wat het leven hier makkelijker kan maken met twee handen aan. De ene keer loopt dat goed af. De andere keer, tja, misschien net iets minder 🙂 . Naar aanleiding van het nieuwe thema van de BlogBoost Najaarschallenge besloot ik om al die dingen die ons het leven hier net dat tikkeltje makkelijker maken eens onder de loep te nemen.

Weekmenu’s for the win

Ik heb in Notion een lijstje staan met succesrecepten. Stuk voor stuk gerechten met heel weinig ingrediënten die bovendien supersnel klaar zijn. Of waar ik althans niet veel prepwerk aan heb en ze eenvoudigweg in de oven moet schuiven.

Daarnaast stel ik ook iedere week een weekmenu op. En ja, daar komen vaak dezelfde gerechten in terug. Er is nu zelfs een soort van roulement 🙂 En geloof me vrij, dat vereenvoudigt ons leven hier enorm. Niet meer diezelfde dag moeten nadenken wat gaan we nu weer eens eten? Maar vooral ook, niet meer tegenkomen dat ik die dag zelf nog snel naar de winkel moet omdat ik ingrediënten niet in huis heb.

Dingen die mijn leven makkelijker maken: diepvriesgroenten
Diepvriesgroentjes zijn ook gezond & lekker 😉

Eerlijk is eerlijk, ik vind de gedachte dat ik ’s avonds nog aardappelen en groentjes moet staan koken verschrikkelijk. En dus steekt onze diepvries vol met groentjes (en ok, ook wel wat ijsjes ;-)). Het was in één van de boeken van Karola’s Kitchen dat ik las dat diepvriesgroentjes even gezond zijn als verse groenten. En sindsdien ging ik overstag. Wat niet wegneemt dat wij wel vaak ook nog verse groenten eten. Maar er zijn evengoed evenveel avonden waarop het diepvriesgroenten zijn. In het weekend maak ik trouwens ook vaak met opzet te veel porties van iets, die ik dan invries. Op die manier hebben we doorheen de week snel eten op tafel staan!

Handige apps

Ik probeer mijn app-gebruik heel erg hard onder controle te houden, maar er zijn toch een paar apps waar ik niet meer zonder zou kunnen. En die mij het leven een pak makkelijker maken.

Om te beginnen FidMe: nooit meer zoeken in mijn portefeuille naar die ene klantenkaart. In dezelfde categorie: de app van Notion. Ideaal om onder andere mijn boodschappenlijstje in bij te houden. Maar evengoed om notitie’s in te nemen als er mij onderweg dingen te binnen schieten. Ik hou er sinds kort ook lijstjes in bij, zoals cadeau-ideetjes voor mezelf, voor het lief, voor Tuur.

Tot slot, de Goodreads-app. Niet zozeer om mijn boekenupdates daar meteen in toe te voegen, maar vooral omdat die een scan-functie heeft. Dus als ik in een boekenwinkel een boek tegenkom waarvan ik denk oh dat wil ik wel eens lezen, dan scan ik dat met die app. En heb ik het meteen online opgeslagen!

dingen die mijn leven makkelijker maken: routine
Routine’s all the way

Je kan ervan zeggen wat je wil, maar routines zorgen hier voor rust. Doorheen de week verlopen de ochtenden en avonden voor Tuur volgens een vast ritueel. Zo weet hij bijvoorbeeld dat wanneer ik onder de douche duik, hij uit zijn bed mag en eerst zijn kleren moet aandoen voor hij wat mag spelen in zijn kamer. Daarna gaan we samen naar beneden, ontbijten we, ruimen we alles af en vertrekken we naar school.

’s Avonds weet hij bijvoorbeeld goed dat we eerst samen eten, daarna opruimen en ik afwas. Als er dan nog wat tijd over is spelen we samen een spelletje. En daarna trekken we naar boven: naar het toilet, wassen, tanden poetsen, twee verhaaltjes kiezen en dan bed in.

Was sorteren

Ook hier heb ik sinds enkele maanden een nieuw systeem voor geïntroduceerd. In de badkamer blijft er een wasmand staan voor alle ondergoed, kousen, handdoeken, … Alle andere was gaat meteen mee naar beneden met diegene die Tuur in zijn bed stak. Op die manier hoef ik niet meer elke keer was te geen sorteren en kom ik ook niet meer tegen dat er per ongeluk een kledingstuk in het foute wasprogramma zit.

Dingen die mijn leven makkelijker maken: let it go - pick your battles
Cirkels maken in plaats van halve maantjes

Ik hoorde voor het eerst over cirkels bij Werk en Leven denk ik, maar ook Jade en Lobke brachten dit ter sprake tijdens een van hun podcastafleveringen. En eerst dacht ik, maar allee nu. Maar eerlijk, het levert hier heel veel gemoedsrust en tijdswinst op. Het principe bestaat eruit dat je ervoor zorgt dat voor elke taak de cirkel meteen rond is. Dus bijvoorbeeld niet was strijken of opplooien en die dan in de wasmand beneden laten staan. Je maakt de cirkel meteen rond en legt die was dus ook meteen netjes weg. Zodat er eigenlijk geen losse eindjes meer rondslingeren.

Ik pas dit principe al een paar maanden toe en het werkt wel. Is er een bepaald ingrediënt bijvoorbeeld op, dan noteer ik dat meteen in mijn (online) boodschappenlijstje. Ligt er beneden iets wat naar boven moet of omgekeerd, dan neem ik dat mee van zodra ik naar die ruimte ga. En ga zo maar door 🙂 .

Let it go

Ok, eentje waar ik niet altijd even sterk in ben. Maar ik heb ondertussen met Tuur wel geleerd dat ik soms dingen moet loslaten. Sinds een jaar kleedt hij zich ’s ochtends bijvoorbeeld zelf aan. Ik hoef je niet uit te leggen dat de combinatie’s soms niet meteen zijn wat ik ervan zou maken. En ja, hij neemt ook heel vaak net die ene trui van helemaal onderaan de stapel zonder de stapel op te heffen.

Maar ik heb geleerd om hier geen strijd van te maken. Ik heb dat wel gedaan hoor in het begin, met alle gevolgen van dien. Sindsdien kijk ik dus wel even of het niet te erg is, maar als hij die combinatie van kleren wil aandoen, dan is dat ok. En die slordige stapel? Die vouw ik tegenwoordig snel even op terwijl hij ’s avonds zijn pyjama aandoet.

Ook op een aantal andere vlakken met Tuur heb ik geleerd dat chose your battles beter is dan krampachtig aan mijn idee proberen vast te houden. Nu dit nog kunnen toepassen op alle vlakken en ik ben er 😉

Welke dingen pas jij toe om jouw leven makkelijker te maken?

11 Comments

 1. Mie kids 07/12/2020 at 19:09

  Ik gebruik zowat dezelfde dingen: hier ook weekmenu’s, de cirkel rond maken (ook van bij Werk&leven) en de diepvries is een echt lifesaver.

 2. fieke 07/12/2020 at 19:20

  Superleuk lijstje, en veel herkenbare! Ik deel straks het mijne, en o.a. dat van die cirkels rond maken staat ook in mijn lijstje :-). Dat is écht een life saver!

 3. Annelies 08/12/2020 at 19:08

  Ik vind dit thema best een uitdaging. Blijkt dat ik niet zo heel veel shortcuts neem, al ben ik geen moeder en queen of the household – dan moet je wel shortcuts nemen! Mealpreppen is key inderdaad en voor de kindjes zijn routines ook altijd goed. Dat gaf mijn leven als kind ook structuur.

  1. Evi 15/12/2020 at 14:19

   Ik las daarstraks jouw blogpost hierover en vond jouw tips heel waardevol hoor 🙂 Dus ik denk dat je onbewust toch best wel wat shortcuts neemt 😉

 4. Kelly 11/12/2020 at 11:40

  Super lijstje, veel herkenbare dingen, maar ik neem ook een aantal nieuwe tips mee!

  1. Evi 15/12/2020 at 14:23

   Oh wat fijn dat je er veel dingen in herkent en ook enkele nieuwe dingen uit meenam!

 5. zwartraafje 29/12/2020 at 21:48

  Manlief en ik wonen ondertussen zo’n 18 jaar samen. De eerste weken had ik nog geen weekmenu maar dat systeem heb ik al na een maand of zo ingevoerd en het maakt echt zo’n verschil. Ik merk dat ik hierdoor meer varieer, maar ook ingrediënten combineer zodat er niets verloren gaat. In tijd schilt het natuurlijk ook behoorlijk vermits je minder vaak boodschappen moet doen. Dat van die cirkels moet ik misschien eens wat meer op gaan letten. Al moet ik sommige zaken gewoon in meerdere fases doen omdat het me niet in één keer lukt.

  1. Evi 06/01/2021 at 09:23

   Zo een weekmenu is inderdaad handig voor veel dingen he 🙂 Ik zou echt niet meer zonder kunnen!

 6. Katrien 04/01/2021 at 20:17

  Ik gebruik ook wel gelijkaardige dingen. Het zit soms in kleine dingen, bv. nu ik thuiswerk me vlak na het opstaan al wassen en aankleden en niet eerst een uur in pyjama rondlopen. Of bv. de actieve to do’s achter elkaar afwerken voor ik me neerplant om te lezen. Ik weet dat als ik stilval, ik moeilijk terug in gang geraak. Dus soms gewoon even doorbijten om daarna extra te genieten.

  1. Evi 06/01/2021 at 10:53

   Oh dat van die doorbijten en stilvallen is zo herkenbaar!

Leave a Reply