BlogBoost Najaarschallenge: over gewoontes (en hoe ze hier stevig aan verandering onderhevig zijn)

Eind deze zomer sloegen Nina en ik de handen in elkaar. En besloten we om met BlogBoost een blogchallenge te organiseren. Doel? Onze blog een boost geven en andere bloggers (opnieuw) meer plezier laten beleven aan het bloggen. Tweewekelijks komt er een ander thema aan bod. Het tweede thema focust op rituelen en gewoontes. En laat dat nu net een paar dingen zijn die hier momenteel aan heel wat veranderingen onderhevig zijn …

challenge
BlogBoost Najaarschallenge thema 2: Rituelen & Gewoontes

Toen ik in september samen met Nina de thema’s voor onze blogchallenge aan het opstellen was, leek het me wel een fijn idee te zijn om het eens te hebben over rituelen en gewoontes. Wist ik veel dat ik op het moment dat ik hier ook daadwerkelijk een blogpost over zou moeten schrijven net die dingen aan heel wat veranderingen onderhevig zouden zijn 🙂 .

Begin dit jaar had ik best wel wat gewoontes en verliepen heel veel dingen hier volgens een bepaalde routine. Dat maakte het leven hier niet alleen wat makkelijker. Het zorgde er vooral ook voor dat ik over bepaalde dingen niet (veel) meer moest nadenken.

Maar toen kwam corona … en veranderde de situatie hier voor een paar maanden toch wel drastisch. Alle gewoontes die ik had verdwenen op hele korte tijd als sneeuw voor de zon.

Gewoontes: joggen
Over vroegere gewoontes ….

Want voor corona had ik best wel een paar gewoontes waar ik vrij hard aan vasthield. Zo was er een ochtendritueel, waarbij ik voor dag en dauw onder de douche stond. En beneden in de keuken de boekentas van Tuur klaarmaakte en het ontbijt klaarzette. Om daarna pas Tuur uit zijn bedje te halen. De files werden steevast gebruikt om naar podcasts te luisteren en sporten gebeurde op vaste momenten. Er was zelfs een avondritueel waarbij ik elke avond voor het slapengaan minstens een half uur las. En mijn smartphone aan de kant legde.

Maar corona gooide roet in het eten: de files en lange wachttijden in de wagen vielen weg. Waardoor ik wat langer kon slapen. En het voorbereidende werk in de keuken nu gebeurt terwijl Tuur al vrolijk aan het spelen is. Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik vind dat geweldig he, dat ik niet meer elke dag minstens 2,5u in de wagen doorbreng. Alleen zorgden die gewoontes hier wel voor heel veel rust. En stelde ik dus dit voorjaar na een paar weken vast dat ik sommige wel hard begon te missen.

Gewoontes: zwemmen, een nieuwe gewoonte sinds corona
… en nieuwe gewoontes

Uiteraard is niet alles kommer en kwel. Maar het was hier wel hard zoeken naar een nieuw evenwicht en nieuwe bijhorende gewoontes. Intussen zijn we een paar maanden verder. En alhoewel het nog steeds zoeken blijft – zeker nu we opnieuw in lockdown gaan – zijn er ook wel een paar nieuwe gewoontes ontstaan.

Eentje daarvan is sporten. Want dat had ik de afgelopen maanden precies wel nodig om mijn hoofd leeg te maken. Zo probeer ik sinds mei regelmatig om mijn dag te starten met een morning work-out. Het lukte me de afgelopen maand niet altijd, want de mentale veerkracht begint hier op te raken. Maar als het me lukt heb ik er nadien wel heel veel deugd van.

Daarnaast ging ik sinds deze zomer op dinsdag over de middag baantjes trekken in het zwembad. Nooit gedacht dat ik zwemmen opnieuw zo leuk zou vinden. Dus ik hoop dat ik die gewoonte ergens in december opnieuw kan en mag oppikken. De momenten waarop Tuur voetbaltraining had – want ja ook dat verdween afgelopen week voor onbepaalde tijd door corona – waren momenten geworden waarop ik ofwel zelf ook probeerde te sporten. Ofwel een boek las.

Verder gaan we hier al sinds 1 september elke dag met de fiets naar en van school (in plaats van te voet). En eet ik veel regelmatiger en op vaste tijdstippen. Tot slot heb ik zelfs nieuwe momenten gevonden om naar podcasts te luisteren: over de middag als ik aan het lunchen ben.

gewoontes: toekomstige gewoonte 5AM club
Wat dan met de toekomst?

Hoe het verder gaat gaan met mijn gewoontes, dat is even koffiedik kijken. Want met die nieuwe lockdown zal er opnieuw wel wat veranderen. Al heb ik intussen wel geleerd dat ik nieuwe gewoontes kan inbouwen, ook al vraagt dat wat tijd en mentale veerkracht in mijn geval. Want gewoontes die wegvallen, die zorgen hier eventjes voor paniek en vooral onrust in mijn hoofd.

Een gewoonte die ik trouwens heel graag zou willen inbouwen is die van de Miracle Morning. Toen ik de aflevering van Jade & Lobke hierover beluisterde begon het ook bij mij opnieuw te kriebelen. Ik zou namelijk heel graag elke dag om 5u (of zelfs om 6) klaarwakker uit mijn bed willen springen. En minstens een uur voor mezelf hebben voor de rest hier aan zijn dag begint.

Maar … de laatste tijd raak ik maar niet uit mijn heerlijk warme bed ’s ochtends. En is de verleiding om toch nog een paar keer op snooze te duwen in plaats van in een koude bureau te vertoeven erg groot. Voeg daaraan toe dat Tuur wakker is van zodra ik een voet uit onze kamer zet (ongeacht het uur). En dan weet je dat ik me liever nog eens omdraai dan om 5u met een wakkere kleuter wanhopig iets voor mezelf proberen te doen 😉 .

Dus alle tips om van die Miracle Morning toch een succesvolle gewoonte te maken zijn hier meer dan welkom!

Hoe zit het met jouw gewoontes? Zonder welke zou jij niet meer kunnen? En zijn die van jou door corona ook zo hard aan verandering onderhevig?

10 Comments

 1. Samaja 02/11/2020 at 14:55

  Mijn strak ochtendritueel ligt door Corona helemaal aan flarden, maar dat vind ik eigenlijk niet erg. Ik kan nu langer slapen 🙂

 2. Falderie 02/11/2020 at 16:22

  Ik heb me ook ingeschreven om mee te doen, maar ik blijk wat moeite te hebben met de thema’s. Ik heb volgens mij echt bitter weinig rituelen en gewoontes. Wel een topinitiatief!

  1. Evi 15/11/2020 at 14:12

   Kan helemaal geen kwaad! Misschien past een van de komende thema’s wel beter bij jou? En anders, no worries he, you do you 😉

 3. Mie kids 02/11/2020 at 18:56

  Ik wil soms ook wel een uurtje alleen-tijd hebben ’s morgens. Alleen wint de slaap het altijd.

  1. Evi 15/11/2020 at 14:13

   Slaap wint het hier vaak ook nog steeds (al was het maar omdat die slaap ’s nachts nogal eens durft te ontbreken)

 4. fieke 02/11/2020 at 20:31

  Heel herkenbaar, dat verandering telkens wat onrust met zich meebrengt. Het duurt hier ook een tijdje voor gewoontes vanzelf gaan, maar dat is helemaal oké.
  En ook hier is er ééntje die altijd wakker wordt van zodra ik nog maar de deurklink vastgrijp. Argh, want die ochtenden in alle stilte, ik zou er bijna geld voor geven :-).

 5. Flavie 06/11/2020 at 14:57

  Door corona heb ik meer tijd waardoor de gewoontes vanzelf gaan… dus toch nog een positief puntje aan de pandemie.

  1. Evi 15/11/2020 at 14:19

   Oh dat is wel fijn, dat er positieve dingen aan de pandemie zijn!

 6. Katrien 15/11/2020 at 18:38

  Amai, shame on me. Ik heb nog geen enkele keer de tijd gevonden om te bloggen rond een van de thema’s van de challenge. Ook hier is het wat zoeken naar nieuwe routines door Corona, de nieuwe job en de donkere dagen. Bij de eerste lockdown stond ik vroeg op om te gaan lopen, 3 à 4 keer per week. Nu is het ‘s morgens nog te donker helaas. Maar ik sta nog altijd behoorlijk vroeg op. Ik vind het heerlijk om nog een uur of 2 te hebben voor mezelf voor ik begin te werken. Dat doet zoveel deugd! Maar goed, ik heb natuurlijk geen peuter of kleuter in huis rondlopen ?.

Leave a Reply