BlogBoost Najaarschallenge: over hoe ik baaldagen probeer om te draaien tot relatief positieve dagen

Eind deze zomer sloegen Nina en ik de handen in elkaar en besloten we om met BlogBoost een blogchallenge te organiseren. Doel? Onze blog een boost geven en andere bloggers (opnieuw) meer plezier laten beleven aan het bloggen. Tweewekelijks komt er een ander thema aan bod. Het eerste thema focust op positiviteit en energie. En daarom besloot ik om baaldagen en wat ik op zo een dagen doe om ze wat positiever te maken eens onder de loep te nemen!

challenge
BlogBoost Najaarschallenge thema 1: Positiviteit & energie

Bij het verzinnen van thema’s voor onze challenge kwam positiviteit & energie meteen naar boven. Want dat is uiteindelijk het doel van onze challenge: bloggers plezier laten beleven aan het bloggen, hun blog een boost geven en hopen dat iedereen er tonnen energie van krijgt 🙂 .

Toen ik erover aan het nadenken was hoe ik dit thema zelf zou invullen bedacht ik mij dat het misschien wel fijn was als ik jullie meegeef wat ik doe als ik een baaldag heb. Want geloof mij vrij, die zijn er hier de afgelopen weken en maanden ongelooflijk veel geweest. Ook al zei ik daar amper iets over op social media of hier op de blog.

Baaldagen due to corona
Baaldagen due to corona

De impact van corona was hier namelijk nogal heel sterk te voelen. Niet op gezondheidsvlak hoor, op een paar verkoudheden na zijn we hier allemaal nog steeds kerngezond 😉 . De impact liet zich door allerlei omstandigheden vooral sterk op mentaal vlak voelen.

Zonder te overdrijven en te veel in detail te treden over die omstandigheden zijn er hier de afgelopen weken best wel wat baaldagen geweest. Zo van die dagen waarop ik ’s ochtends bij het ontwaken al wist dat het geen topdag ging worden. Ik me aan alles ergerde. En vaak ook wel afvroeg wat de zin van alles was.

Wat ik doe bij baaldagen
7 persoonlijke tips die ik toepas als ik een baaldag heb

Maar goed, wat deed en doe ik nu als ik wakker word en het liefst van al de dag gewoon onder mijn dekbed zou willen doorbrengen? Wel, om zo een baaldag toch een klein positief tintje te geven probeer ik dan een paar trucjes toe te passen:

 1. Koffie & stilte of een podcast
  Works as a charm hier. Op het moment dat Tuur op school zit, nestel ik me in de zetel met een kop koffie. Nooit erg lang hoor, maar zelfs 5 minuten kunnen al heel veel deugd doen. Soms zet ik er een podcast bij op. Soms niet en dan staar ik in alle stilte naar buiten. En probeer ik te achterhalen wat de trigger was voor de baaldag. Soms lukt dat, soms is er ook gewoon geen trigger en heb ik gewoon geen zin in de dag. En dan probeer ik ook één van onderstaande dingen uit.
 2. Sporten
  Me fysiek vermoeien helpt hier ook goed als ik een baaldag heb. Let wel, het liefst van al zijn het dan sporten waar ik me flink in kan afreageren. Zoals joggen en veel sneller lopen dan ik eigenlijk zou moeten volgens mijn hartslagmeter. Of zwemmen. Want dat (her)ontdekte ik recent. En tegen de klok (soms wel eens furieus) baantjes trekken, dat werkt hier ook erg goed.
 3. Mijn kleine gelukjes noteren
  Ook was het een baaldag ik probeer om er toch iets positief in te vinden op het einde van de dag. Soms is dat gewoon een lekker gerecht, een fijne podcastaflevering of een leuk gesprek met een goeie vriendin.
 4. Naar buiten trekken
  Want buitenlucht die helpt me soms wel om op een andere manier naar dingen te kijken. Of mijn frustraties die de aanleiding waren voor een baaldag in een ander perspectief te plaatsen. En helpt dat niet, dan heb ik tenminste wel wat gewandeld die dag.
 5. Mindless series kijken op Netflix
  Normaal gezien ben ik absoluut geen fan van Netflix. Het aanbod is me precies te groot om er goed mijn weg in te vinden. Maar de afgelopen weken ontdekte ik op aanraden van een geweldig goeie coach de serie Workin’ Moms. Niet alleen is het allemaal erg herkenbaar, het zorgt ook gewoon voor heel wat fijne afleiding. Dus op een serieuze baaldag durf ik ’s avonds tegenwoordig gewoon al eens foert zeggen en mindless Netflix kijken.
 1. Eens flink brullen
  Want soms kan dat echt gewoon deugd doen. Er alles uitbrullen.
 2. Comfort food to the rescue
  Ook dat helpt hier wel op een baaldag. Een lekkere easy peasy lasagne van Kokerellen. Of gewoon met de Ipad, Netflix, een grote pot Ben & Jerry’s in een warm bad kruipen en verder aan niets denken 😉
 3. Mijn planning laten voor wat ze is
  Helemaal aan het begin van corona hield ik zelfs op baaldagen krampachtig vast aan mijn planning. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dat volledig mislukte. Wat hier voor extra frustratie zorgde want zie je wel, zelfs een basisplanning aanhouden kon ik niet.
  Intussen heb ik geleerd dat ik dat beter niet doe. En best even kijk welke to do’s ik absoluut moet doen en welke ik graag wil doen die dag. En me enkel focus op die. Productief is het niet altijd, maar het zorgt hier alvast wel voor minder frustratie nadien.
 4. Leren dat al die gevoelens ok zijn
  En dit is eigenlijk nog steeds een work in progress. Want heel vaak (en soms nog steeds) voelde ik me schuldig omdat ik boos, verdrietig, bang, … was. Het zijn vooral de gesprekken met mijn psychologe die hier voor inzichten gezorgd hebben (en nog steeds zorgen). En eigenlijk is dat een 9de tip die ik kan meegeven: praat met iemand (objectief) over je baaldagen. Vaak kan iemand anders je helpen om alles in een ander perspectief te zien. En indien niet, dan doet het sowieso al deugd om al je bagger er eens ergens te kunnen uitgooien.

Zeg eens, hoe ga jij om met baaldagen?

14 Comments

 1. Samaja 14/10/2020 at 09:38

  Ik probeer dan zoveel mogelijk thuis tot rust te komen, met een kop thee onder een dekentje en een leuke serie op tv, of met een goed boek. En wandelen helpt inderdaad ook. Als ik me moet afreageren, zet ik er serieus de pas in 🙂

 2. Moederschip 14/10/2020 at 12:03

  Mindless series for the win! Emily in Paris en Jane the virgin zijn ook aanraders.
  Voor de rest balen we pecies wel op dezelfde manier: lopen, lezen, podcasts… zal de manier van vele introverten zijn denk ik 😉

 3. Mie kids 14/10/2020 at 12:33

  On Working Moms is zalig he! Net als Sanne vind ik Jane the Virgin ook echt super tof! Zalig om even je zinnen te verzetten. Hier helpt lopen ook, net als wandelen of podcast beluisteren. In plaats van te brullen, ga ik zingen ?.

 4. Annelies 14/10/2020 at 12:56

  Ik pas een aantal dingen toe die jij ook doet: het gewoon toelaten en tv kijken, in bad gaan. Sporten doe ik dan weer niet, zou ik misschien beter wat meer doen.
  En een planning volgen sinds Corona is hier ook redelijk onbestaande.

 5. Sofie 14/10/2020 at 16:32

  Herkenbaar, die laatste 🙂 Ik voel me vaak schuldig omdat ik begon te wenen of omdat ik boos geworden ben. Zeker dat laatste, omdat mensen dat niet verwachten van mij.
  Ik probeer ook vaak gewoon te doen wat ik anders doe, wandelen met de windhonden en lezen. Of naar The Big Bang Theory kijken op Netflix. Ik ben ook geen grote Netflixer maar af en toe kijk ik wel eens een uurtje.

  1. Evi 15/11/2020 at 14:09

   Heel af en toe kan dat wel deugd doen he, zo wat Netflix kijken (al ben ik er ook nog altijd niet de grootste fan van hoor :-))

 6. Flavie 15/10/2020 at 11:29

  Ik vind meestal rust als ik lees of iets leuks/luchtig bekijk op tv… en sinds kort hoort lopen er ook bij.

  1. Evi 15/11/2020 at 14:09

   Lopen kan inderdaad heel veel deugd doen he op zo een momenten

 7. Annelies 18/10/2020 at 20:00

  Slapen relativeert alles dus ik probeer op tijd mijn bed in te duiken en idd de planning even laten vallen en met een serie in bed kruipen.

  1. Evi 15/11/2020 at 14:10

   Slaap relativeert inderdaad heel veel (maar vaak zijn dat hier jammer genoeg ook net dagen waarop ik heel slecht slaap)

 8. Goofball 19/10/2020 at 14:10

  allemaal goeie tips. ‘k sluit wel aan met Annelies dat slapen wel mijn eerste tip is. Voldoende slapen is het allerbelangrijkste, maar jammer genoeg lukt dat niet altijd op commando en resulteert het gebrek aan slaap dus in een baaldag.

  Nog een tip: gewoon eens goed huilen; Soms moet het er gewoon uit. Zelfs als je niet eens weet wat.
  Daarna ben ik meestal wel uitgeput en dan eindig ik effectief de dag met mindless tv of netflix staren (maar eerder gewoon naar tv).

 9. Katrien 15/11/2020 at 19:29

  Mijn baaldagen zijn de laatste maanden gelukkig minder talrijk dan pakweg een half jaar geleden. Toen had ik het mentaal zelfs zo zwaar dar er weinig aan te doen viel. Enkel complimenten en peptalks van mijn collega’s konden me toen wat helpen. Later kwam daar ook de visies van de jobcoach, huisdokter, psycholoog en diëtiste bij en die hebben me enorm geholpen om in te zien dat de oorzaak niet bij mezelf lag en dat wat er aan het gebeuren was niet mijn schuld was. Maar goed, dat waren mega-giga baaldagen. De kleinere counter ik met full focus op dingen die ik graag doe voor of na ik begin te werken en wandelen helpt ook altijd om even tot rust te komen. En ik haal best ook veel kracht uit sterke quotes.

 10. Affodil 19/11/2020 at 07:58

  Baaldagen worden hier op bijna identieke manier te lijf gegaan. Op 2 punten na: Netflix (hebben we niet, en ook geen behoefte aan) en sporten. Dat laatste vooral omdat baaldagen bij mij meestal beginnen met de vaststelling dat mijn lijf (= vooral mijn rug) niet mee wil. Just that. Maar verder héél herkenbaar.

  1. Evi 07/12/2020 at 10:28

   Oei ja, dan is sporten inderdaad niet meteen de meest aangewezen manier om ze te bestijden.

Leave a Reply