Evi loopt: mijn negen persoonlijke tips om joggen vol te houden

Trouwe lezers zullen het ondertussen wel weten: joggen is zowat een constante in mijn leven. Alleen, zo nu en dan geef ik er wel eens de brui aan. En ga ik een poosje niet joggen. Maar na een tijdje begint het dan toch terug te kriebelen en trek ik die loopschoenen uiteindelijk toch weer aan. Tijdens een van mijn looptochten bedacht ik mij dat er eigenlijk best wel wat dingen zijn die ik kan doen om dat joggen voor lange tijd vol te houden. En die deel ik hieronder graag met jullie.

Joggen

Waarom regelmatig joggen op lange termijn goed voor mij is?

Want in het verleden lukte het me wel hoor, om voor lange tijd op regelmatige basis te gaan joggen. Sinds een paar weken lukt het me opnieuw om minstens 1 en vaak zelfs 2 tot 3 keer per week te gaan joggen. En dat merk ik goed. Niet alleen kan ik op die manier mijn hoofd leegmaken. Ik krijg er ook pakken meer energie door. En voel me nadien ook gewoon beter in mijn vel.

Al moet ik ook eerlijk toegeven dat het me soms wel eens aan zin ontbreekt. Zeker als ik moe ben of al weinig energie heb, is de verleiding om iets anders te gaan doen heel erg groot. Maar net op zo een momenten probeer ik dan één van mijn negen tips boven te halen. En toch die loopschoenen aan te trekken.

Mijn negen tips om te starten met lopen en het vol te houden

Maar without further ado, tijd voor die negen tips!

 • Focus niet op tijd of afstand maar loop voor het plezier
  Het heeft bij mij heel lang geduurd voor ik dit kon loslaten, maar sinds ik daar minder met inzit beleef ik een pak meer plezier aan het joggen. En ja, ik behoor absoluut tot #teamtrageslak 😉
 • Zorg voor een leuke playlist voor tijdens het lopen. Of luister eens naar een boeiende podcast
  Zelf loop ik heel vaak met de playlist van Annelies van Anneliesbeleeft. Maar evengoed wissel ik af met podcasts, zeker sinds corona. Want ik breng een pak minder tijd in de wagen door en dus viel mijn standaard podcastmoment wat weg.
 • Schaf jezelf een leuke sport-outfit aan
  Of doe zoals ik en hou dat als een beloning voor wanneer je een sportief doel bereikt hebt. En geloof me vrij, een leuke outfit zorgt absoluut voor meer zin om te gaan joggen dan wanneer je slonzige kleren moet aandoen.
 • Zorg dat er een lekker drankje koud klaarstaat voor na je looptoertje
  Niets zo fijn om naar uit te kijken terwijl je keihard aan het zweten bent! 😉
 • Beloon jezelf na het joggen met een heerlijk verfrissende douche
  Alhoewel ik een immens grote fan ben van een bad, heb ik door ervaring geleerd dat dit geen goed plan is na het joggen. Een verfrissende douche daarentegen, daar kan ik tijdens mijn looptoertje zelfs al naar uitkijken.
Joggen
 • Volg een schema
  Een schema zorgt hier voor regelmaat en variatie in mijn looptoertjes. En ik heb al gemerkt dat gaan joggen zonder schema hier minder goed werkt dan met een schema. Al was het maar omdat er zonder een schema toch wel net een tikkeltje minder druk is om ook effectief te gaan joggen.
 • Of zorg voor een loopbuddy of een loopaccountability partner
  Want ook dat werkt erg goed: als je met twee of meer gaat joggen, zal je minder snel in de verleiding komen om af te zeggen. Want je stelt dan je loopbuddy teleur. Loop je net als ik liever alleen? Dan kan een accountability partner een oplossing zijn. Het komt er dan op neer dat je iemand hebt die je er regelmatig aan herinnert dat je moet gaan joggen 😉 
 • Investeer in goeie loopschoenen
  Laat je hiervoor ook begeleiden, want als je loopschoenen koopt let je beter niet op hoe fashionable ze zijn. Sowieso zijn goeie loopschoenen best wel een investering, maar in mijn geval zorgt dat er net ook voor dat ik ze daarna niet in de kast wil laten stof staan vergaren.
 • Begin realistisch en hou niet krampachtig vast aan je schema
  Als je start met joggen is het die eerste weken heel verleidelijk om drie keer per week te gaan. Maar kijk even naar je planning en ga na of dat wel haalbaar is op lange termijn. Begin anders met 1 of 2 keer per week en bouw zo op. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je het op lange termijn gaat volhouden.

  Hetzelfde geldt een beetje voor je schema. Ik heb doorheen de jaren geleerd dat zo een schema een prima houvast biedt, maar dat er ook momenten zijn waarop ik dat schema beter loslaat. Zoals onlangs, toen ik door allerlei omstandigheden absoluut nul energie had. Ik heb toen heel bewust ervoor gekozen om een weekje niet te gaan joggen. En nadien een week terug te gaan in mijn schema en dat vanaf dat punt te hernemen.

Zeg eens, wat is jouw tip om sporten vol te houden?

13 Comments

 1. Hilde 26/08/2021 at 11:22

  M’n dochter (22) gaat graag joggen en bij voorkeur doet ze dat alleen dus zonder jogmaatje. Ik ben zelf niet in de wieg gelegd hiervoor dus als zij jogt, volg ik met de fiets. Wel nuttige tips lijkt me voor medejoggers.

 2. fieke 27/08/2021 at 10:06

  Wauw, respect, echt! Veel mensen zullen iets hebben aan je tips.
  Zelf hou ik het bij wandelen, en daar is de tip om het geleidelijk aan op te bouwen. En ook bij wandelen zijn goeie schoenen onmisbaar.
  Gebruik jij een sporthorloge om je activiteiten en hartslag te tracken? Ik ben er nu eentje (Polar) aan het testen die ik van Josefien mocht lenen, en ik ben er best tevreden van maar ik merk dat de stappenteller heel wat ruimer telt dan mijn Fitbit en dat geeft toch een beetje en vertekend beeld :-).

  1. Evi 30/08/2021 at 07:53

   Oh dankjewel voor de fijne reactie 🙂

   Ik heb inderdaad een sporthorloge, maar dan eentje van Garmin (de Vivoactive 4). Ik mocht vorig jaar ook een Polar testen, maar merkte net als jij dat die stappenteller absoluut niet accuraat is. Die telde zelfs stappen toen ik aan het autorijden was (doordat ik soms mijn pols bewoog). Dus ik ben toen heel snel terug overgestapt op Garmin, die ik wel vrij accuraat vind. Al zou ik het eens moeten vergelijken met een Fitbit om helemaal zeker te zijn. Maar dat hebben we hier niet 😉

   1. fieke 30/08/2021 at 10:12

    Mijn man heeft ook Garmin en is daar heel tevreden over! Misschien maak ik ook de overstap. Al had ik gisteren ook nog wel de discussie met mijn man waarom het cijfer van de stappen zo belangrijk is; het algemene beeld van beweging telt ook al. Zelf vind ik de GPS-functie een grote meerwaarde, en gebruiksgemak is ook belangrijk. Het wordt nog even zoeken naar een goed model, want veel sporthorloges zijn groot en dik (het model dat ik nu aan het testen ben is een ‘mannelijk’ model en is redelijk lomp wel). Het zal nog even researchen worden :-).

    1. Evi 01/09/2021 at 18:14

     Snap ik volledig! Ik heb vorig jaar ook heel wat research gedaan, want ik wou naast stappen en GPS ook wel graag mijn slaap en stress monitoren. Dus uiteindelijk uitgekomen bij de Vivoactive. Die zit ergens tussen een modieus model en een sporthorloge maar ziet er alvast een pak minder ‘mannelijk’ uit. Ik zag onlangs trouwens dat Garmin heel leuke “gewoon” uitziende horloges op de markt heeft gebracht. Dus misschien is dat wel iets. Maar geen idee van de prijs 😉

     1. fieke 02/09/2021 at 10:42

      Dankjewel voor je tips! Ik zal eens verder uitzoeken wat en hoe, als de tijd er rijp voor is. Net als bij jou houdt verandering van merk me soms ook tegen, omdat elk merk een andere werkwijze hebt en het wel even kan duren voor je het gewend bent (zowel het toestel zelf als de app dan).

 3. Anne 29/08/2021 at 05:53

  Fijne tips! Geen jogger hier maar fietser, en er zijn toch wel tips die voor beiden opgaan. De schema tips vind ik erg belangrijk bijvoorbeeld.

  1. Evi 30/08/2021 at 07:55

   Thx 🙂 Ik denk idd ook wel dat heel wat tips voor meerdere sporten kunnen gelden hoor 😉

 4. Mie kids 31/08/2021 at 19:46

  Goeie tips! Deze zomer heb ik me eens laten gaan en wat nieuwe loopkleren gekocht. Ook heb ik erg dure sportschoenen, waarbij mijn voeten uitgemeten werden en alles. Maar dat is het zeker waard. Ik beluister meestal podcast tijdens het lopen en die douche achteraf is zeker iets om naar uit te kijken.

  1. Evi 01/09/2021 at 18:50

   Die douche nadien doet zoveel deugd he 🙂 EN groot gelijk wat die loopkleren en sportschoenen betreft 😉

 5. Flavie 08/09/2021 at 15:46

  Goeie tips! Lopen is zo fijn! 🙂
  Ik loop als ik er zin in heb, zo hou ik het het langste vol… de ene week 3 keer, de andere 2 keer en soms geen ene keer. Het is niet van moeten, maar eerder… ik heb er zin in! 🙂

  1. Evi 13/09/2021 at 09:59

   Dat werkt idd ook het beste he! Als het alleen maar van moeten zou zijn, dan hou je het idd denk ik niet lang vol.

Leave a Reply