Getest: Actifry® Smart XL

20160711_212028

Dankzij The Insiders kon ik zowat drie weken lang de Actifry® Smart XL testen. De Actifry® werd in 2007 uitgevonden door SEB en laat je toe om ‘gezond te zondigen’. Zo bevatten de frietjes die je met dit toestel bereidt slechts 3% vet. Bij deze versie van het toestel hoort ook een applicatie die recepten bevat en de ideale bereidingstijd, temperatuur en kooktijd voor jou bepaalt. Klonk mij als muziek in de oren en dus gingen we ermee aan de slag.

 Wat ik positief vond aan de Actifry® Smart XL:

 • Na het bereiden van frietjes (of andere gerechten) blijft er geen vervelende geur in huis hangen. Hoera!
 • Je kan met het toestel veel meer dan enkel frietjes bakken. Ik maakte er onder andere ook ratatouille, scampi’s en vleeskroketten in.
 • Voor de minder begaafde koks onder ons (tot deze categorie behoor ik absoluut) biedt de app mijns inziens wel een meerwaarde: je selecteert een gerecht en dient enkel nog het stappenplan te volgen. Geen geknoei meer met gokken hoe lang iets dient op te staan of wat de ideale temperatuur nu precies zou zijn. Ik kon zelfs rustig aan tafel gaan zitten en genieten van een aperitief!
 • Je gebruikt inderdaad heel wat minder vet en/of olie tijdens het bereiden van de gerechten waardoor je toch wel wat ‘gezond kan zondigen’.
 • De gerechten worden niet tot moes gemalen 🙂 Dit was vooral een schrik van mijn lief: dat de frietjes niet knapperig zouden zijn of dat de vleeskroketten die hij erin klaarmaakte tot moes zouden gemalen worden. Gebeurde dus helemaal niet en de frietjes waren lekker knapperig 🙂
 • De verschillende onderdelen mogen in de vaatwasser (driewerf hoera want dat betekent minder afwas!)

Wat ik minder positief vond aan het toestel:

 • Het was in het begin wat zoeken want de Ipad wou maar niet verbinden met de Actifry®, de smartphone gelukkig wel. Mogelijk ligt dit aan het feit dat de Ipad al een wat verouderd model is maar dan zou ik dat alvast wel vermelden op de verpakking van de Actifry®.
 • Het merendeel van de gerechten in de app  zijn niet beschikbaar voor 2 personen. Als je ze dan toch klaarmaakt voor 2 personen klopt de bereidingstijd niet meer en moet je dus wat gokken. Al werd ik hier na een tijdje ook wel behendig in.
 • Het is een vrij groot toestel dat best wel wat plaats inneemt in je keuken en ook wel flink wat lawaai produceert tijdens het koken.
 • Als je wil koken voor een relatief grote bende flinke eters dan kan je wel eens tegenkomen dat je niet voldoende zal kunnen klaarmaken in 1 keer. Je kan uiteraard altijd een 2de portie klaarmaken maar de bereidingstijd van bepaalde gerechten ligt wel wat hoger dan wanneer je ze in een gewone friteuse zou klaarmaken.
 • De prijs is  niet min.

Alles bij elkaar genomen vond ik het wel fijn om dit toestel te kunnen testen en ben ik er van overtuigd dat je een (pak) minder vet gebruikt als je met dit toestel bepaalde gerechten bereidt.

Hebben jullie al een Actifry® gebruikt? 

3 Comments

 1. Billy 06/08/2016 at 10:19

  nee, nog niet geprobeerd en denk niet dat het er zal van komen.
  Die “nieuwe” friteuses vallen vaak wel tegen in gebruik. Geef mij maar de traditionele modellen… 😛

 2. Flavie 13/08/2016 at 12:47

  Ik ken het zelfs niet.
  Aangezien wij zelden thuis koken… niks voor ons!

  1. Evi 16/08/2016 at 11:57

   Ik had er wel van gehoord maar nog nooit zelf met gekookt tot nu dus 🙂

Leave a Reply