Gewoontes

Wat is een gewoonte die je jezelf momenteel probeert aan te leren of af te leren?

Toen ik deze vraag zag staan in het overzicht met onderwerpen schoten me er meteen heel wat slechte gewoontes te binnen die ik mezelf wel zou willen afleren. Maar de twee waar ik echt aan probeer te werken de laatste tijd zijn enerzijds het verminderen van de hoeveelheid koekjes die ik op een gemiddelde dag naar binnen speel en anderzijds stoppen met piekeren.

Ik ben absoluut koekjesverslaafd. Zowat alle koekjes vind ik lekker en ik kan ze ook echt op elk moment van de dag eten. Vooral wanneer ik stress heb  of me niet goed in mijn vel voel grijp ik heel snel naar koekjes. Ik ben dus absoluut een echte emo-eter. Het allerlekkerst vind ik trouwens koekjes met chocolade, maar evengoed andere koekjes gaan er erg vlot, soms zelfs iets te vlot, in bij mij. De gevolgen laten zich natuurlijk raden: het getal op de weegschaal gaat de hoogte in maar ook mijn lichaam heeft steeds vaker die suikerrush nodig. En dus besloot ik aan het begin van deze maand om hier komaf met te maken en cold turkey te gaan. Geen koekjes meer, tenzij zo nu en dan eens een droge rijstkoek zonder zout.

Hoe dat tot nu toe gaat? Met wisselend succes: toen er op zondag taart werd bovengehaald bij mijn ouders kon ik niet echt weigeren en at ik een stukje mattentaart. En toegegeven vorige week donderdagavond voelde ik me door omstandigheden zo rot dat ik een mergpijpje at, en tijdens die hele fijne lunch op maandag at ik een stuk tiramisu. Maar verder heb ik het al volgehouden en werden de koekjes doorheen de dag vervangen door een stuk fruit of een droge rijstkoek (het mag duidelijk zijn, ik ben daar geen fan van ;-)). De eerste dagen was het wel flink tandenbijten om niet toe te geven en kreeg ik zo nu en dan ook wel te maken met hoofdpijn. Al kan die ook wel komen door het vele piekeren. Een effect op de weegschaal zie ik nog niet, maar ik hoop stiekem dat dat er wel komt. En eenmaal ik van de koekjes af ben wil ik ook mijn andere ‘eetverslavingen’ (frisdranken, chocolade, …) aanpakken.

Naast mijn koekjesverslaving probeer ik ook mijn onophoudelijke piekeren aan te pakken. Mijn lief kan dat: problemen pas aanpakken als ze er zijn. Ik daarentegen pieker er dagen, weken, maanden op voorhand over en kan bepaalde dingen maar niet loslaten. Nachten lig ik er dan wakker van, laat ik verschillende scenario’s de revue passeren en probeer ik voor elk scenario een oplossing te bedenken. Onmogelijke taak natuurlijk, die vaak leidt tot heel veel slapeloze nachten, vreselijke wallen onder mijn ogen en een immense hoofdpijn die zelfs na het innemen van een pijnstiller op de achtergrond blijft zeuren. Alleen is dit van iets moeilijkere aard om aan te pakken dan een koekjesverslaving. Zo nu en dan helpt het om mijn ‘zorgen’ neer te pennen in mijn bullet journal of in Evernote (net iets handiger in het donker als mijn lief naast mij slaapt :-)) maar evengoed blijven ze nadien toch nog door mijn hoofd malen. Erover praten helpt ook wel, maar je kan dat natuurlijk niet onophoudelijk blijven doen. Heel vaak denk ik bij mezelf had ik maar een aan- en uitknopje in mijn hoofd. Maar zolang de wetenschap hier niet kan voor zorgen ga ik zelf moeten proberen om minder te piekeren. Tips zijn trouwens altijd meer dan welkom!

Welke gewoontes proberen jullie aan of af te leren? 

20 Comments

 1. Samaja 10/03/2017 at 17:50

  Dat piekeren, dat is zo herkenbaar! Gelukkig verstoort het mijn nachtrust niet vaak, maar met hoofdpijn heb ik wel vaak te kampen. Ik probeer mezelf te corrigeren als ik weer eens doordraai in mijn hoofd. Gaan wandelen, lezen, naar muziek luisteren… En erover schrijven, soms voel ik me al de helft beter door het op papier te zetten.

  1. Evi 14/03/2017 at 20:58

   Erover schrijven helpt inderdaad he. Ik probeer er ook zo weinig mogelijk aan toe te geven, maar het lukt me jammer genoeg niet altijd.

 2. Lies 10/03/2017 at 18:35

  Een uitknopje voor mijn hoofd zou ik soms ook wel willen. En ook dat emo-eten herken ik. Al is het de laatste tijd wel beter. Hetgene waar ik niet van afgeraakt, ook al eet ik gezonder, is mijn verslaving aan Cola Zero. Maar iets mag ik toch hebben he.

  1. Evi 14/03/2017 at 20:59

   Ja hoor, als we niets zouden hebben zou de fun er ook af zijn he 😉

 3. Mel 10/03/2017 at 18:59

  Dat zijn twee mooie uitdagingen, veel succes! Ik volgde een tijd geleden een infosessie over piekeren: het antidotum zou mindfulness zijn. Nu mediteer ik dagelijks 5min en het is verbeterd. Maar dat kan ook andere oorzaken hebben, want er is sindsdien heel wat ‘verschoven’ in mijn hoofd 🙂

  1. Evi 14/03/2017 at 20:59

   Klinkt wel interessant! Je bent ook niet de enige die me mindfulness aanraadde dus misschien moet ik er toch wel eens voor kijken.

 4. fieke 10/03/2017 at 20:44

  Zo’n knopje zou ik ook willen. Mijn man is ook veel beter in alles loslaten, en ‘oplossen als het probleem zich voordoet’.
  Ook hier grijp ik vaak naar koekjes als ik ’troost’ zoek. Maar de oplossing is om ze niet in huis te halen, of om ze niet te bakken. Oeps! 🙂
  Veel succes met het afleren van je slechte gewoontes, you can do it! 🙂

  1. Evi 14/03/2017 at 21:01

   Thx 🙂 Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig lekkere koekjes in huis en dat helpt inderdaad 😉

 5. Hilde 11/03/2017 at 10:38

  Begin van het jaar postte ik iets rond ‘oude nieuwe voornemens’. Meer onlife ipv on-line doorbrengen is er eentje van. Dit weekend alvast vooral de buitenlucht opzoeken, zo’n heerlijk weertje!

  En zo zijn er nog wel enkele: vaker afspreken IRL, het nagelbijten afleren, minder emo-eten, meer èchte kaartjes versturen ipv e-cards.

  1. Evi 14/03/2017 at 21:03

   Hele mooie voornemens! Wat vaker IRL afspreken en meer echte kaartjes versturen zou ik ook wat meer moeten doen.

 6. Mylene 11/03/2017 at 15:23

  Piekeren is inderdaad wel wat anders dan een koekverslaving, maar ik ben ervan overtuigd dat het altijd kan als je het echt wilt! Wat betreft de koekjes merk ik bij mezelf altijd dat ik minder trek heb wanneer ik gezond eet en leef (door te sporten bijvoorbeeld). De drang om dan koek te pakken, is bij mij dan veel kleiner. Voor piekeren heb ik niet echt tips. Daar zit ik zelf helaas ook nog weleens mee..

  1. Evi 14/03/2017 at 21:04

   Gaan sporten, meer water drinken en fruit eten en vooral geen lekkere koekjes meer in huis halen helpen inderdaad enorm 🙂

 7. Sofie 11/03/2017 at 22:44

  Ik was vroeger ook een zoetebek, koekjes, taartjes, ijsjes,… maar nu eet ik al 2,5 jaar geen suiker meer! Wel natuurlijke suikers. En ik heb geen behoefte meer aan zoetigheden 🙂

  Voor het piekeren heb ik ooit een piekercursus gevolgd. Je kan het boek ook kopen zonder de lessen te volgen.

  1. Evi 14/03/2017 at 21:12

   Ooh heel fijn om te lezen. Stiekem droom ik er ook van om op een dag helemaal geen behoefte meer te hebben aan zoetigheden. Dat piekerboek klinkt erg interessant. Weet je toevallig nog de exacte titel?

 8. Misssexandthecity 12/03/2017 at 06:58

  De koekjes verslaving versloeg ik, de rookverslaving ook, maar het loslaten oh, dat lukt ook mij niet. Gisteren gebeurde er iets tussen mij en vriendin en weer onrustig slapen en om 6u weer wakker en ben ik me aan het afvragen of ik me beter zou voelen als ik het van me afschrijf,……

  1. Evi 14/03/2017 at 21:15

   Ik las het op je blog. Het is niet makkelijk om dingen los te laten; al hoop ik wel dat ik er ooit beter in ga worden.

 9. Flavie 14/03/2017 at 15:06

  Ik ben ook zo’n emo-eter… piekeren, vermoeid zijn… redenen genoeg om te ‘snoepen’. Op een goede dag probeer ik dan te minderen met hoofdpijn als gevolg en dan beginnen we terug van vooraf aan. Momenteel gun ik mezelf elke dag iets kleins lekkers en daar ben ik dan tevreden mee.

  1. Evi 14/03/2017 at 21:20

   Lijkt me ook wel een goeie tactiek te zijn 🙂

 10. Leen 02/04/2017 at 10:50

  Ik ben het afgelopen jaar al zo vaak ‘cold turkey’ gegaan dat ik niet meer weet hoe vaak exact. Bij mij is vooral chocolade de boosdoener, en ik heb chipsperiodes, afgewisseld met Ben & Jerry-dagen. Hoe slechter ik mij voel, hoe meer brol ik eet, zo is dat.
  En piekeren, ja, daar wil ik ook vanaf raken. Dat vooruitkijken en plannen en niet kunnen loslaten & laten gebeuren – zoooo irritant. Nog geen oplossing voor gevonden…

  1. Evi 02/04/2017 at 19:47

   Periodes waarin ik me niet goed in mijn vel voel zijn ook vaak de periodes waarin ik naar koekjes grijp. Als ik een middeltje vind voor dat piekeren laat ik het je weten!

Leave a Reply