Groeiend slaaptekort & de gevolgen ervan

Slapen, het is iets waar ik al een hele poos moeite met heb. Zo zijn er regelmatig periodes waarin ik nachten aan een stuk erg slecht slaap: ofwel kan ik niet in slaap vallen ofwel word ik midden in de nacht wakker en duurt het uren voor ik de slaap opnieuw kan vatten. Ik hoef jullie wellicht niet te vertellen dat mijn nachtrust er sinds de komst van ons zoontje niet beter op werd 😉 Al mag ik hier absoluut niet over klagen: hij sliep al erg snel nachten door en op een paar uitzonderingen na (weken waarin hij tandjes krijgt of een oorontsteking had) slaapt hij nog steeds erg goed ’s nachts. Ik daarentegen, dat is een ander paar mouwen … Piekeren en overbezorgdheid spelen hier zeker een rol in.

Dat ik een serieus slaaptekort aan het opbouwen ben, merk ik trouwens aan heel wat dingen:

 • Ik word een enorme vergeetkous. Zo werd onlangs de huur veel te laat betaald en kan ik de keren dat ik vertrokken ben naar het werk zonder gsm of andere noodzakelijke spullen niet meer op 1 hand tellen. Laat me een boek lezen en vijf minuten later kan ik je niet meer zeggen wat het laatste nu was dat ik in dat boek gelezen heb.
 • Ik luister maar registreer veel minder waardoor ik nadien uit de lucht val als het over afspraken gaat.
 • Maag en darmen stoppen met werken maar de nood aan instant suikers wordt met de dag groter.
 • Heel veel dingen in het huishouden gebeuren op automatische piloot en datgene wat niet prioriteit is, tja, dat gebeurt eenvoudigweg niet.
 • Een zo goed als permanente hoofdpijn en futloosheid zijn me ook niet vreemd.
 • Ik ben veel vatbaarder voor ziektekiemen dan anders (keel- en sinusontstekingen passeren hier regelmatig de revue).

Hoog tijd om het tij te keren en dus ging ik op zoek naar tips & tricks die me kunnen helpen om beter te slapen. Ik vond onderstaande tips bij de CM en heb besloten om ze eens te gaan toepassen. De meeste lijken me erg haalbaar te zijn dus ik ben benieuwd of ze ook echt gaan werken!

 • Geef jezelf regelmatig de tijd om even tot rust te komen.
 • Let op je voeding. Gezonde en gevarieerde maaltijden geven je meer energie.
 • Beweeg voldoende: wandel, zwem, werk in de tuin, …
 • Let op je cafeïnegebruik.
 • Schakel het laatste uur voor je naar bed gaat, je tablet, smartphone of computer uit. Deze schermen hebben vaak zo’n sterk licht dat ze je wakker maken of houden.
 • Drink voor je gaat slapen geen alcohol meer. Het bezorgt je een onrustige nacht waardoor je ’s morgens niet voldoende uitgerust bent.
 • Eet niet te laat en vermijd zware maaltijden vanaf zo’n twee uur voor het slapengaan. Zowel met een zware maag als met honger gaan slapen, kan je nachtrust verstoren.
 • Geef jezelf de tijd om je dag af te bouwen en doe ’s avonds vooral ontspannende activiteiten.
 • Af en toe een bad nemen, helpt je te ontspannen voor het slapengaan.
 • Kies voor vaste bedtijden op maat van jouw slaapbehoefte. Probeer zoveel mogelijk op te staan op hetzelfde uur. Dan word je ook ’s avonds rond hetzelfde uur slaperig.
 • Bouw een vaste slaaproutine op. Zet bijvoorbeeld de tafel klaar voor de volgende morgen, doe je pyjama aan, poets je tanden en lees nog een stukje uit een ontspannend boek.
 • Ga pas slapen als je voldoende slaperig bent. Wil je partner bijvoorbeeld gaan slapen maar ben je zelf nog heel actief, dan blijf je beter nog even op tot je voldoende slaperig bent.
 • Voorzie een vast piekermoment in de vooravond. Laat gedurende een kwartier alle piekergedachten in je los. Ga even buiten en laat je gedachten wegwaaien of schrijf ze op een briefje en gooi het nadien in de vuilnisbak.

Slapen jullie makkelijk een hele nacht door? Of liggen jullie ook vaak te woelen in bed? Gouden tips voor een betere nachtrust zijn ook steeds welkom!

 

21 Comments

 1. memyselfandwe 14/07/2016 at 07:36

  Meestel slaap ik als een blok. Ik leg mijn hoofd op mijn kussen en dat duurt geen vijf minuten. Ik moet wél altijd een stukje lezen, anders lukt het niet. Als ik denk dat ik te moe ben om te lezen en ik doe dat dan niet, dan lig ik gemakkelijk een halfuur te draaien en keren en pak ik er alsnog mijn boek bij. Maar dat is voor mij van toepassing, he.

  1. Evi 21/07/2016 at 14:50

   Lezen voor het slapen helpt hier ook!

 2. Hilde 14/07/2016 at 08:29

  Heel veel herkenbare tips hier :-). Ik hoop dat je snel weer de juiste balans mag vinden, Evi. Wat ook wel soelaas brengt: een kop warme melk met een lepeltje honing of een rustgevende thee voor het slapengaan. En als algemene regel: vooral ontspannen gaan slapen. In m’n zoektocht naar de juiste work-life balance pas ik heel veel van die CM tips toe in elk geval.

  1. Evi 21/07/2016 at 14:51

   Die rustgevende thee ga ik ook eens proberen. De laatste dagen was het net iets te warm om echt goed te slapen, maar ik blijf de CM tips toepassen!

 3. misssexandthecity 14/07/2016 at 11:43

  Herkenbaar :-), ik kan enorm moe zijn heel goed inslapen en een paar uur later wakker liggen, of 7 keer wakker worden en 3 keer het bed uit om naar toilet te gaan. Het is met periodes, de keer dat ik maar 1 of 2 keer wakker wordt zijn al supernachten een nacht doorslapen, het is wreed lang geleden,……..en als ik mijn oudere vriendinnen mag geloven wordt het niet beter met ouder worden 🙁

  1. Evi 21/07/2016 at 14:53

   Oei, ik hoop stiekem toch wel een beetje dat het niet veel erger wordt met ouder worden 😉

 4. Samaja 14/07/2016 at 11:44

  Ik val doorgaans snel in slaap, al mag ik het piekeren geen kans geven want dan gaat het mis. De echtgenoot is zo’n gelukzak die in slaap valt nog voor zijn hoofd het kussen raakt. Tijdens drukke periodes, lees ik dan eerst nog wat op mijn e-reader om tot rust te komen en dat helpt enorm om mijn hoofd leeg te maken. De e-reader heeft zo’n verlicht scherm dat de echtgenoot niet stoort en het licht van de kamer kan gewoon uit, dus dat is ideaal. Hopelijk vind jij ook een manier om bij te slapen!

  1. Evi 21/07/2016 at 14:54

   Het lief hier is ook zo een gelukzak die amper slechte nachten kent. Die slaapt ook door alles heen, toen ons zoontje net geboren was sliep hij zelfs door het nachtelijke krijsen heen. Om jaloers op te zijn 🙂 Ik heb de voorbije dagen gemerkt dat lezen inderdaad wel helpt dus de e-reader ligt tegenwoordig op het nachtkastje.

 5. Billy 14/07/2016 at 18:44

  niet toegeven aan de nood aan instant suikers!

  🙂

  1. Evi 21/07/2016 at 14:55

   De wil is sterk maar het vlees, tja, dat is soms zwak 😉

 6. Mrs. Brubeck 14/07/2016 at 21:08

  Het duurt soms lang eer ik in slaap val, in tegenstelling tot mijn bedpartner ??!
  En ’s nachts wakker worden is tegenwoordig schering en inslag, dan duurt het soms lang eer ik terug in slaap val. Heeft mss wel iets met ouder worden te maken…pfff…

  1. Evi 21/07/2016 at 14:56

   Oei, echt? Ik hoop dat je snel terug een betere nachtrust kent!

 7. Lize 17/07/2016 at 16:36

  Ik slaap wel goed door maar heb echt wel nood aan veel slaap. Ik herken veel van de symptomen als ik “maar” 7 uur per nacht slaap. Het blijft een werkpunt voor mij.

 8. LJ 18/07/2016 at 11:49

  Ik slaap met periodes ook zéér slecht. Vooral omwille van piekeren over de onnozelste dingen, of van de warmte, of van de zon die eerder dan ik wil opstaan. Wat wel helpt is elke dag op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan (maar dat lukt niet altijd gezien ik in het weekend niet om 6u wil opstaan :p). Als ik zo midden in de nacht wakker word, dan neem ik een boek en ga een uurtje zitten lezen, dan ben ik zo moe dat de piekergedachten vanzelf stoppen of dat ik kan doen alsof ik nog altijd in het boek zit en me daarop focussen. Het is ook zaak te proberen ’s avonds niet te veel te drinken want als ik ’s nachts moet opstaan om naar de wc te gaan zijn we ook vertrokken..

  1. Evi 21/07/2016 at 14:58

   Ik volg je helemaal, in het weekend wil je niet meteen om zes uur opstaan! Al beslist ons zoontje daar vaak wel anders over 😉 Lezen hielp bij mij de voorbije dagen ook wel om wat beter te slapen.

 9. Sabrina 18/07/2016 at 15:54

  Dat van dat piekermoment vind in nog wel een goeie tip, daar durf ik al eens last van hebben. Verder heb ik zelf niet veel tips aangezien ik doorgaans een goeie slaper ben. En ik kindjes heb die intussen ook goed, maar niet lang, slapen!

  1. Evi 21/07/2016 at 14:59

   Ik vond dat ook wel een fijne tip en alhoewel ik hem nog niet al te lang toepas, merk ik wel dat het (al een klein beetje) helpt.

 10. Flavie 30/07/2016 at 09:42

  ik slaap het best als ik eerst wat gelezen heb in bed, doe ik dit niet dan blijf ik wakker liggen, begin ik te denken…te piekeren… lezen is voor mij de oplossing om goed te slapen.

  1. Evi 01/08/2016 at 20:03

   Ik merk ook dat lezen echt wel helpt!

Leave a Reply