Hier droom ik al lang van

home-office-336378_1920

Is er iets waarvan je al heel lang droomt om te doen? Waarom heb je het nog altijd niet gedaan? Wat houdt je tegen?

Ik droom van heel veel dingen – nog eens meedoen aan de 20 kilometer van Brussel, ooit een marathon lopen, een huis kopen, een 2de kindje (al duiken daar ook vaak praktische bezwaren op), maar waar ik al een paar jaar van droom is om zelfstandige – al dan niet in bijberoep – te worden. Je eigen baas zijn en je eigen koers kunnen varen, het lijkt me met zijn momenten een heerlijke verademing te zijn.

Wees gerust, ik weet maar al te goed dat het leven als zelfstandige niet alle dagen rozengeur en maneschijn is, dat je eigen baas zijn ook betekent dat jij en jij alleen er verantwoordelijk voor bent dat er op het einde van de maand voldoende centjes op de bankrekening staan om alle rekeningen te betalen, dat je eigen uren regelen ook betekent ’s avonds werken, …

Ondanks die kriebels ben ik dus (nog) niet zelfstandige, ook niet in bijberoep. Wat houdt me tegen? Wel:

 • Ik ben niet erg commercieel ingesteld: mezelf verkopen, ik kan dat niet. En laat dat nu wel iets zijn wat je als zelfstandige nodig hebt volgens mij, of toch in zekere mate. Want klanten gaan niet zomaar aan de deur komen bellen. Of toch niet in het begin 🙂
 • Financieel risico: we willen een huis kopen, hebben een klein kindje, gaan graag al eens uit eten en op reis. In loondienst werken betekent sowieso dat op het einde van de maand je loon op je rekening gestort wordt. Zelfstandige worden houdt financieel gezien – in mijn ogen – een zeker risico in.
 • Onzekere sector: de sector waarin ik werk is nu niet meteen de meest stabiele sector en er zijn gigantisch veel copywriters en communicatieconsultants op zelfstandige basis aan de slag. Het lijkt me dan ook geen makkelijke te zijn om er toch tussen uit te springen.
 • Boekhouding: ik ben gigantisch slecht in boekhouden. Toegegeven niet meteen het beste argument om het niet te doen want daarvoor heb je ook boekhouders, maar toch, het is dan wel (opnieuw) een extra kost.
 • Mijn huidige job: ik haal heel veel voldoening uit mijn huidige job. Ik combineer heel wat taken en mijn dagen zijn dan ook enorm gevarieerd. Ik heb ook heel wat vrijheden en zekerheden en ben niet zeker dat ik vooral die zekerheden zomaar zou willen opgeven.
 • Zelfvertrouwen: misschien wel de grootste reden waarom ik de stap nog niet gezet heb, zelfs niet naar zelfstandige in bijberoep. Mijn wankele zelfvertrouwen. Stel je eens voor dat ik zelfstandige zou worden en geen enkele klant zou hebben. Dan moet je nadien aan iedereen toegeven dat je gefaald hebt.
 • Tijdsgebrek: ik zou kunnen overwegen om zelfstandige in bijberoep te worden maar dan zou ik dat moeten zien te combineren met mijn huidige job en privéleven. En dan krijg ik het benauwd want zelfs zonder dat extra werk heb ik al te weinig tijd om alles te doen wat ik wil doen.

Het zal dus nog niet voor meteen zijn denk ik, maar dromen mag 🙂

Hoe zit het bij jullie? Waar dromen jullie al lang van?

7 Comments

 1. Misssexandthecity 29/03/2017 at 14:18

  Wij willen teveel zekerheden he, hier hetzelfde verhaal…..en zo zal het altijd een droom blijven…….

 2. Sofie 30/03/2017 at 11:00

  Ik droom daar ook van en de punten die jij aanhaalt, zijn ongeveer dezelfde. Behalve het boekhouden. Ik ben er ook te onzeker voor, het is moeilijk om ergens in uit te springen, de markt is zo groot. En ik ben helemaal niet commercieel aangelegd, dat heeft misschien ook te maken met de onzekerheid.

  1. Evi 02/04/2017 at 17:21

   Het is niet makkelijk he om die stap te zetten maar wie weet komt het er ooit wel eens van.

 3. Hilde 02/04/2017 at 09:36

  Hier ook geen commerciëel ingestelde 😉 . Momenteel hoop ik vooral op een fijne job waarin ik mezelf volledig kan ontplooien. En uit m’n bucket list pik ik er deze graag uit: nog eens op micro-avontuur gaan, reisbestemmingen die ik nog wil aandoen zoals Kroatië/Ierland…, zelf een kledingstuk kunnen maken met de naaimachine, een vierde vreemde taal aanleren. Dat tijdsgebrek herken ik dus zeker en vast wel Evi 😉 . Heb echter ook al geleerd om me aan te passen aan veranderende situaties en me daar niet ongelukkig door beginnen te voelen. Met vallen en opstaan 😉 .

 4. Leen 02/04/2017 at 11:57

  Ik droom al een tijdje om iets op mezelf te beginnen. Maar net als jij houdt zoveel me tegen: de financiële onzekerheid, het mezelf niet kunnen verkopen, niet meer op reis kunnen wanneer ik wil, lange dagen maken… Momenteel ben ik keihard verwend met mijn 9 to 5 job en ik geef toe dat ik dan maar lui op mijn gat blijf zitten voor ’t gemak. Maar ooit komt het ervan!

 5. Flavie 02/04/2017 at 16:35

  Zelfstandig zijn is ook een droom van mij en ik weet al perfect wat ik zou willen doen. En misschien ooit als we de lotto winnen en we niet meer hoeven te werken om centjes te verdienen, maar gewoon iets kunnen doen wat we graag doen… dan zou ik het overwegen. Maar momenteel is dat niet zo en een durver ben ik niet, dus het blijft bij dromen.

  1. Evi 02/04/2017 at 20:09

   Heel begrijpelijk. Hier blijft het voorlopig ook bij dromen.

Leave a Reply