Klein gebaar

“Welk klein gebaar wordt doorgaans onderschat?”

Toen ik deze vraag las in de lijst met onderwerpen voor 40 dagen bloggen schoten er meteen tal van kleine gebaren door mijn hoofd: tijdens het aanschuiven in de file er iemand tussen laten,  als je naar de printer gaat de print-outs voor je collega meenemen, de deur voor iemand openhouden, netjes tussen de lijnen parkeren en zo plaats laten voor andere wagens, … maar het gebaar dat volgens mij flink onderschat wordt is vriendelijk zijn tegen elkaar.

Je hoeft uiteraard niet met elke wildvreemde een conversatie aan te gaan (doe ik ook niet hoor), maar op je werkplek, aan de kassa, aan de telefoon, in je mailconversaties … vriendelijk hallo zeggen, elkaar een goeiemorgen wensen of op vrijdagavond een fijn weekend, glimlachen naar iemand, dat kost nu toch geen immense moeite? En toch … de keren dat dit niet gebeurt kan ik al lang niet meer op mijn twee handen tellen.

Ik geef grif toe dat het niet altijd even eenvoudig is, zeker niet als je zelf al een mindere dag hebt, maar net dan kan het wonderen doen als iemand wel vriendelijk tegen je doet. En dus probeer ik er flink op te letten: staat er iemand aan het koffieapparaat op het werk als ik er ook net sta, dan zeg ik alvast wel goeiemorgen of hallo en op vrijdagavond sowieso fijn weekend 🙂 Is het iemand die ik wat beter ken, dan volgt heel vaak ook de vraag ‘hoe gaat het?’ En dan probeer ik – hoe gehaast ik soms ook ben – om echt naar het antwoord te luisteren en interesse te tonen in die andere persoon. Het lukt me niet altijd, maar ik blijf proberen want ik merk zelf dat als iemand dat bij mij doet, ik daar blij van word.

Zullen we met zijn allen afspreken om wat vaker vriendelijk te zijn tegen elkaar? Wie weet ziet de wereld er dan wel plots wat minder grijs uit 😉

13 Comments

 1. Samaja 03/03/2017 at 17:36

  Hier kan ik me zeker in vinden. Ik probeer ook altijd vriendelijk te zijn zowel op het werk, als tegen personeel in een winkel of tegen compleet onbekenden die iets vragen,… Tenslotte word ik zelf ook graag vriendelijk behandeld 🙂

 2. Mrs Brubeck 03/03/2017 at 18:32

  Je hebt overschot van gelijk. Daarom vertoeven wij liever in Nederland. Als je daar gaat wandelen of fietsen krijg je altijd een “goeiedag”. Vlamingen lopen zo dikwijls met hun hoofd naar de grond om maar niks te zeggen. Een glimlach kost niks, ik probeer er altijd op te letten!

 3. Hilde 03/03/2017 at 18:52

  Dit doet me spontaan denken aan RAK (Random Acts of Kindness), iets waar ik ook heilig in geloof en zo veel mogelijk tracht toe te passen in m’n dagelijkse doen. Kleine attenties met een groots effect, zoveel is zeker. Je ziet zò het gezicht opklaren als bijvoorbeeld iemand moegewerkt toch vriendelijk wordt aangesproken. Het kost echt heel weinig moeite èn geeft een goed gevoel als je anderen blij kan maken 🙂 .

 4. fieke 03/03/2017 at 20:50

  Was iedereen maar wat vaker vriendelijk, inderdaad 🙂

 5. Sofie 03/03/2017 at 21:42

  Absoluut! Ik had ook al nagedacht over deze vraag en kwam tot dezelfde conclusie! Een zwaar onderschat gebaar die veel doet.

 6. Lize 04/03/2017 at 11:16

  Ik vind dat een goed idee om wat vriendelijker te zijn.

 7. Misssexandthecity 04/03/2017 at 21:23

  Ik ga er alvast extra op letten, mooi initiatief!

 8. Lottes Anekdotes 04/03/2017 at 23:37

  Wat je schrijft is zo hard waar! Het is echt triestig om te merken hoeveel moeite het voor sommige mensen kost om eens vriendelijk te zijn. Ik erger me er kapot aan, wat eigenlijk ook verspilde energie is…

 9. Flavie 09/03/2017 at 10:03

  Ik probeer er op te letten, maar ik moet wel toegeven dat als ik al een aantal keren ‘goeiedag’ gezegd heb en ik krijg niks terug, dan hoeft het ook niet meer voor mij.
  Ons buurvrouw is daar een goed voorbeeld van… die weigert om vriendelijk te zijn, echt niet te doen met dat mens.

  1. Evi 10/03/2017 at 10:36

   Oei, dat is inderdaad niet fijn. Ik moet toegeven dat ik dat ook wel al eens heb hoor, als je zelf heel wat moeite doet en je krijgt uiteindelijk niets terug, dan stopt het op een gegeven moment.

 10. Leen 13/03/2017 at 16:28

  Ik vind het zelf ook erg belangrijk om ‘goedemorgen’ te zeggen tegen de collega’s. Ik ben als eerste op het werk en zeg tegen iedereen die mijn bureau passeert (en iedereen moet langs mij passeren) goeiemorgen (behalve die paar grumpy’s die steevast niks terugzeggen, phoe). Da’s gewoon fijn. Naar huis gaan en “daag” zeggen lukt me niet, ik ben altijd bang dat niemand zal reageren, onnozel he!

  1. Evi 14/03/2017 at 21:18

   Neen hoor, is heel begrijpelijk. Ik heb dat ook wel, die angst dat niemand gaat reageren als je dag zegt bij het naar huis gaan.

Leave a Reply