Kort van adem

Ik liep al een hele poos rond met een hardnekkige hoest die me niet enkel overdag parten speelde maar me ook ’s nachts wel eens wakker durfde te houden en er bij momenten voor zorgde dat ik amper nog adem had. Het kon zo niet blijven duren en dus plande ik een bezoek bij de huisarts in … die me onder mijn voeten gaf omdat ik er al zoveel weken met rondliep en nu toch wel beter moest weten dan dat zo iets vanzelf zou overgaan. Zeker aangezien het niet de eerste keer was dat ik zo een hoest had. In plaats van voor de zoveelste keer een puffer met cortisone voor te schrijven werden er een longdiffusietest en histamine provocatietest ingepland.

Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten, buiten dat het me uitsluitsel zou geven over of ik al dan niet astma of een chronische ontsteking aan mijn luchtwegen had. Toen ik niet alle stoffen mocht testen kon ik het antwoord wel al raden … En ja hoor, daar waar ik best wel wat schrik voor had werd waarheid: #teamastma it is.

Het is absoluut niet het einde van de wereld en er bestaan veel ergere ziektes, maar om heel eerlijk te zijn toen ik het te horen kreeg moest ik toch wel een paar keer slikken. Op zich hoeft er niet veel te veranderen, buiten dat ik een puffer dien te gebruiken en wat meer dien op te letten als het op zware inspanningen, vermoeidheid en stress aankomt. En het verklaart ook wel wat dingen: waarom ik een paar jaar terug 20 kilometer kon lopen maar nog steeds geen adem had als ik een paar trappen gedaan had, waarom een puffer met cortisone in het verleden telkens soelaas bood, … Intussen ben ik zowat een week aan het puffen en merk ik wel een verschil. De hoest is er nog, maar in mindere mate. En ook het puffen lukt me steeds beter en beter. Binnenkort testen we nog eens wat het geeft zonder puffer. Mocht dat niet lukken – wat volgens mijn arts vrij reëel is gezien de historiek van mijn hoest – dan krijg ik een onderhoudspuffer en kan ik de huidige medicijnen gebruiken als noodmedicatie. Het was niet het nieuws waar ik op hoopte maar alles bij elkaar genomen ben ik wel blij dat de oorzaak gevonden is, dat er een plan van aanpak is en dat ik intussen terug al wat meer adem heb.

14 Comments

 1. Sofie 27/03/2017 at 21:26

  Oh jee wat vervelend! Hopelijk brengt zo’n puffer veel verlichting.

  1. Evi 02/04/2017 at 17:11

   De puffer brengt inderdaad heel wat verlichting. De hoest is al een pak minder, gelukkig!

 2. Samaja 27/03/2017 at 21:39

  Welcome to the club. Ik heb een lichte vorm, waardoor ik eigenlijk vooral last heb dat verkoudheden altijd naar mijn longen zakken en ik dan loop te hoesten als een zeehond. Ik heb altijd een puffer bij voor als mijn longen wat toe zitten en dat werkt zeer goed. Al bij al hoef je daar in het dagelijks leven niet zoveel last van te hebben. Ik hoop dat het ook bij jou mag meevallen.

  1. Evi 02/04/2017 at 17:15

   Ik ben nu een goeie twee weken aan het puffen en merk echt wel het verschil. De hoest is opmerkelijk geminderd. En nu ik gewend ben aan het puffen valt de ‘last’ ervan in het dagelijkse leven ook heel goed mee.

 3. Lize 28/03/2017 at 07:29

  Dat is vervelend maar gelukkig kan je wel goed geholpen worden.

 4. Lies 28/03/2017 at 09:28

  Geen fijn nieuws, maar gelukkig inderdaad niet het einde van de wereld. Hopelijk voel je je wel beter nu je kan puffen.

  1. Evi 02/04/2017 at 17:16

   De puffer helpt geweldig goed! Mijn hoest is een pak minder geworden en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

 5. Hilde 02/04/2017 at 09:14

  De juiste oorzaak kennen is inderdaad belangrijk en geeft ook weer rust in het hoofd hé. Al is dit zeker geen prettig nieuws kan ik me zo voorstellen. Hier hetzelfde verhaal: in maart vorig jaar ook infectie van luchtpijp en bovenste luchtwegen. Puffen hoort daar dan helaas ook bij. Een gezondheid is toch het àller àller belangrijkste, blijkt nog maar eens ook uit jouw verhaal. Ik wens jou veel beterschap Evi, verzorg je maar goed hé 😉 .

  1. Evi 02/04/2017 at 18:19

   Dankjewel! Ik had het in het begin wel moeilijk met het idee dat ik moest puffen maar nu ik zie hoeveel deugd die puffer doet, kan ik er alleen maar blij om zijn.

 6. Leen 02/04/2017 at 11:54

  Geen leuke diagnose maar anderzijds: je weet nu wat er scheelt en er kan wat aan gedaan worden!
  En dat je 20 km kon lopen! #respect

  1. Evi 02/04/2017 at 20:07

   Thx! En die puffer helpt wel heel goed. Die 20 km dat was een paar jaar terug maar ooit wil ik ze nog wel eens doen!

 7. Flavie 02/04/2017 at 16:20

  Daar had ik enkele weken geleden last van en één van de opties was een puffer, gelukkig is het zo goed als over met antibiotica.
  Verzorg je goed hé!

  1. Evi 02/04/2017 at 20:08

   Thx, doe ik hoor! En de puffer helpt goed, dus komt wel in orde.

Leave a Reply