Mijn eetgewoontes

Collegablogster Fieke vroeg me onlangs in een reactie op mijn Vragen staat vrij bericht naar mijn eetgewoontes. Of er iets was wat ik absoluut niet lust? Waarvoor je me ’s nachts altijd mag wakker maken? En of Tuur zijn smaak gelijk loopt met die van ons? Leuke vragen die me voldoende stof leken te zijn voor een volwaardige blogpost!

Mijn eetgewoontes

Ik heb heel lang niet moeten letten op wat ik at. Als kind en tiener was ik graatmager. En kon ik dus heel makkelijk alles eten wat ik wou. Dat maakte op de weegschaal geen enkel verschil. Toen ik aan de universiteit begon te studeren en een vast vriendje kreeg kwam daar verandering in. Of het te maken had met de anticonceptiepil of mijn gewijzigde levensstijl laat ik in het midden. Feit is wel dat ik sindsdien een strijd voer met mijn gewicht. En dus heel vaak probeer te letten op wat ik eet.

Ik eet namelijk graag. En veel. Geen topcombinatie dus. Doorheen de jaren – en de laatste maanden nog meer dan ervoor – merkte ik ook dat stress een immense impact heeft op mijn maag, darmen en gewicht. En dus probeer ik de laatste maanden vooral gezond te eten. Concreet betekent dat voor mij geen afhaalmaaltijden meer. Heel vaak vegetarisch en/of veganistisch. Gerechten uit de Nooit meer diëten kookboeken, Honger, Easy vegan met Julie en Julie’s lifestyle staan hier regelmatig op tafel. Al eet het lief wel anders dan ik. En dus niet vaak de dingen die ik klaarmaak 🙂 Een verschil op de weegschaal is er (jammer genoeg nog) niet. Maar mijn maag en darmen zijn wel wat gelukkiger aan het worden.

Mijn smaken zijn trouwens wel veranderd sinds mijn zwangerschap. Daarvoor was ik verzot op vis, iets wat nu echt wel verdwenen is. Tijdens mijn zwangerschap moest ik dan weer niets meer hebben van yoghurt en was ik verslingerd aan sojaproducten. Na mijn bevalling is het een mengeling van beide geworden. Vlees, daar was ik al niet verlekkerd op voor ik zwanger werd, en dat is niet veranderd na mijn bevalling.

Hoe zit dat dan met Tuur zijn eetgewoontes?

Momenteel eet Tuur ’s middags warm in de crèche en ’s avonds een boterham. Terwijl wij vaak net omgekeerd eten. Doorheen de week eet hij dus niet altijd de maaltijden die wij eten. Eenmaal hij in september naar school gaat zal dat wel veranderen want dan kan hij ’s middags niet meer warm eten. In de crèche werken ze wel met vers gemaakte maaltijden. En daar verwerken ze seizoensgebonden producten in, met een grote mate van variatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat Tuur daar ook linzen, quinoa, etc. te eten krijgt.

’s Ochtends eet Tuur normaal gezien een boterham met melk als ontbijt. Maar er zijn evengoed dagen dat hij liever samen met mij havermout eet. En dan weiger ik hem dat niet. Hij is ook verzot op sojayoghurt, wat ik fantastisch vind. Zijn eetgewoontes en smaken lopen dus eigenlijk vrij gelijk met die van ons. Al eet hij wel meer vlees dan mij 🙂 Maar dat vind ik normaal. Hij is nog in volle groei. En als hij later beslist om net als mij weinig tot geen vlees te eten dan mag hij dat zeker en vast doen. We vinden het momenteel vooral belangrijk dat hij heel veel smaken leert kennen. En dus letten we daar ook op als wij voor hem koken. Hij hoeft zeker en vast niet alles te lusten, maar proeven dat moet hij wel.

Waarvoor mag je me ’s nachts altijd wakker maken?

Ik zou denken voor heel veel dingen, zolang het maar zoet en warm is. Al denk ik dat moest dat effectief gebeuren ik eerder lastig zou zijn 🙂 Want slaap is voor mij een kostbaar goed. Ik slaap namelijk al heel lang niet zo goed. Dus elk uurtje is kostbaar. Daarnaast kan ik – zelfs na een nacht goed slapen – niet meteen ontbijten. Ik heb echt tijd nodig om wakker te worden. Tot voor kort dronk ik eerst een glas water, gevolgd door een douche en koffie. Om dan pas – zowat een uur nadat ik wakker was – te ontbijten. De koffie is intussen verdwenen. Maar meteen eten nadat ik wakker ben, dat kan ik nog steeds niet.

Zijn er dingen die ik niet lust?

Ja! Ik lust niet veel vleesdingen, en heb daar de laatste tijd ook echt geen nood meer aan. Wild, koteletten, worsten, … daar doe je mij echt geen plezier mee. Ingewanden daar ga ik spontaan van wurgen, dus ook daar bedank ik vriendelijk voor. Als het gaat over fruit en groenten lust ik zowat alles. De ene soort al wat meer dan de andere, maar er zijn er geen waar ik neen tegen zeg. Koekjes en snoep blijven mijn zwakke plek tenzij je me drop voorschotelt, want daar bedank ik dan ook weer vriendelijk voor 🙂

Wat lusten jullie absoluut niet? Waarvoor mogen ze jullie altijd wakker maken? Welk succesgerecht van jullie moet ik absoluut eens uitproberen? En welke vegetarische/veganistische kookboeken moet ik me zeker nog aanschaffen? 

Deze post maakt ook deel uit van de 40 dagen bloggen challenge. Dit is dag 19/40.

16 Comments

 1. Sofie 07/03/2018 at 21:24

  Kook je dan iets anders voor je lief of moet/wil hij zelf iets koken?
  Ik eet zo goed als altijd vegan dus van groenten of fruit is er weinig dat ik echt niet binnenkrijg. Maar ik ben absoluut geen fan van pastinaak en peren.

  1. Evi 08/03/2018 at 07:49

   Goh het hangt er wat van af. Soms bakt hij er voor hem en Tuur gewoon vlees bij. Soms maakt hij voor hem echt iets anders. Tuur eet sowieso wel altijd van ons beide mee 🙂

 2. zwartraafje 07/03/2018 at 22:36

  Nu viel het me nog meer op hoeveel mooie én vooral ook smakelijke foto’s je maakt. Ik probeer vooral een beetje te variëren en elke week zowel vlees als kip, vis en veggie voor te schotelen. Mijn man houdt voornamelijk van de traditionele combinatie als wortelpuree en worst dus die is iets minder enthousiast wanneer ik zo’n vegetarische schotel op tafel zet. Hij is ook geen visfan terwijl ik dat dan weer wel graag eet. Er zijn echter ook een aantal zaken die ik niet lust en vrij veel die ik niet verdraag. Gelukkig kan je de meeste recepten wel aanpassen zodat ik veel verschillende gerechten kan eten. Eén van de zaken die ik absoluut niet lust is alles wat naar anijs proeft of ruikt. Ik heb ooit teveel medicatie met die smaak moeten drinken en word er nog steeds niet goed van wanneer ik het ruik.

  1. Evi 08/03/2018 at 07:52

   Oh wat een lief compliment zeg! Zelf vind ik ze eigenlijk totaal niet zo aantrekkelijk als wat ik bij andere bloggers soms zie 🙂 Wat jammer dat je geen fan bent van anijs, maar ik snap dat wel. Hier eten het lief en Tuur ook enorm graag vlees, dus we bakken voor hen vaak er dat bij.

 3. fieke 08/03/2018 at 09:30

  Oh, zo leuk dat je mijn vragen hebt beantwoord! Gezond(er) eten vraagt wel wat voorbereiding, en in tijden van stress is het makkelijk om te grijpen naar junk food, daar moet ik zelf ook een beetje aan werken.
  Hier is er weinig dat ik niet lust eigenlijk. Ik ben geen fan van braambessen en dergelijke, maar verder denk ik dat ik alles lust 🙂

  1. Kris10 08/03/2018 at 10:13

   Leuke vraag Fieke. Ik heb dit artikel graag gelezen Evi! En nu heb ik een hongertje … Krijg je de nieuwsbrief van donderdag veggiedag al? Elke donderdag een veggie receptje.

   1. Evi 16/03/2018 at 09:17

    Ah nee, daar ga ik me eens op inschrijven 🙂

  2. Evi 16/03/2018 at 09:14

   Ik merk inderdaad ook dat het in tijden van stress vooral wel eens fout durft te lopen hier. Maar we werken eraan 🙂

 4. MissFolies 08/03/2018 at 10:04

  Ewel, volledig idem eigenlijk. We zouden goed overeenkomen in de keuken. (Maar vechten voor de koekskes.)

 5. mrs brubeck 08/03/2018 at 10:11

  Die foto van Tuur met zijn appel is om in te kaderen!
  Ik lust alles, behalve spruiten en kabeljauw. Brrr, ik ril als ik er aan denk.
  🙂

  1. Evi 16/03/2018 at 09:16

   Thx 🙂 Ik ben ook wel fan van die foto 🙂 Spruitjes vind ik best wel lekker, alleen van die geur ben ik absoluut geen fan.

 6. Lize 08/03/2018 at 10:49

  Als kind was ik een heel gemakkelijke eter en lustte ik ongeveer alles, de laatste jaren is dit veranderd en lijk ik minder en minder te lusten. De kookboeken van Dagen zonder vlees vind ik echt wel goede boeken. Op de website van EVA vzw vind je ook vegetarische recepten.

  1. Evi 16/03/2018 at 09:19

   Goh bij mij schommelde het eigenlijk als kind. Ik merk nu vooral dat sinds mijn zwangerschap een aantal smaken echt wel veranderd zijn. En inderdaad die website, daar staan wel lekkere gerechten op 🙂

 7. Hilde 08/03/2018 at 15:31

  Haha ‘ingewanden daar ga ik spontaan van wurgen’. Met orgaanvlees kan je me zeker ook niet bekoren. Verder lust ik quasi alles als flexitariër :-). Al dien ik ook op te letten met bijvoorbeeld hele pikante gerechten. Mijn gestel verdraagt dat niet zo best hoewel ik het zelf wel lekker vind…

  1. Evi 16/03/2018 at 09:20

   Pikante gerechten daar ben ik zelf ook verzot op, al kan ik ze sinds mijn maagontsteking ook niet meer zo goed verdragen 🙁

Leave a Reply