Mijn ouderschaps fuck-it-lijstje

Ik spotte onlangs bij Joni van Hoofdstuk drie (geweldig fijne blog heeft die trouwens!) een erg herkenbare post: een fuck-it ouderschapslijstje. Zelfs nog voor ik effectief mama was geworden werd ik al om de oren geslagen met al dan niet goed bedoeld advies. En ik heb de indruk dat dat rondstrooien met advies er niet minder op wordt naarmate Tuur ouder wordt. Soms volg ik de gegeven raad op maar er zijn evengoed evenveel momenten dat ik dat niet doe. En gewoon mijn buikgevoel volg.

Mijn fuck-it ouderschapslijstje

En dus introduceer ik net als Joni en Kathleen (waar Joni trouwens haar mosterd haalde voor haar bericht) mijn fuck-it ouderschapslijstje. Want de druk vandaag de dag is al hoog genoeg. Zonder dat ik me ook nog eens schuldig moet voelen over enkele ouderschapsdingen.

Schermtijd

Ik ben absolute voorstander van veel buiten (en bij slecht weer binnen) spelen. Van boeken lezen en dingen ontdekken. Maar dat neemt niet weg dat Tuur hier niet op regelmatige basis ook wat schermtijd krijgt. Bijvoorbeeld als ik aan het koken ben. Of me aan het douchen ben en alleen thuis ben met hem en hij niet mee in bad wil. Of als ik absoluut even iets voor het werk dien te doen. Kortom op momenten dat hij echt eventjes rustig in de zetel dient te zitten.

Knutselen

Ik ben geen creatieve mama. Een tekening inkleuren dat lukt me nog. Maar vraag me niet om kleren te naaien of geweldig imposante knutselwerkjes op tafel te zetten. Want dat lukt me niet. Tonnen respect voor ouders die dat wel kunnen. Maar ik dus niet ๐Ÿ™‚ Mijn liefde voor boeken daarentegen draag ik wel zonder blikken of blozen keihard over op Tuur.

Laten huilen

Een raad die ik tijdens de eerste maanden van Tuur geweldig vaak kreeg: “laat hem huilen. Hij zal zichzelf wel in slaap huilen.” Iets wat ik dus niet kon. De vijf-minutenregel pasten we wel toe. Maar dat was het dan ook. Huilde hij nadien nog, dan werd hij zonder pardon geknuffeld. Tot hij stopte met huilen. En ook nu laten we hem nog steeds niet huilen.

Strijken

Ik strijk niet enorm graag. En vermijd het eigenlijk ook zo veel mogelijk ๐Ÿ™‚ Dusja, de kleren van Tuur strijk ik bijlange niet altijd. Wat niet wil zeggen dat ik dat niet doe als er serieuze plooien inzitten he. Dat kind van mij gaat elke dag in propere kleren naar school hoor ๐Ÿ™‚

Verplicht fruit eten

Wij verplichten Tuur niet om elke dag fruit te eten. Let wel, hij krijgt elke dag 2 stukken fruit mee naar school. En in het weekend bieden we het hem steeds aan. Maar als hij echt niet wil, dan dwingen we hem niet op om het op te eten. Het gevolg is wel dat hij op die dagen niet zomaar een koekje krijgt. Maar dwingen, daar doen we niet aan mee.

Hebben jullie ook zo een fuck-it ouderschapslijstje?ย 

9 Comments

 1. Isa 11/10/2018 at 09:23

  Zo grappig om hier ook een fuck it lijstje voorbij te zien komen (kathleen heeft het idee dan weer van mij, maar dat terzijde ๐Ÿ™‚ )Ik ga ook niet dwingen om dingen te eten. En strijken doe ik ook al zo goed als niet! haha!

  1. Evi 15/10/2018 at 06:48

   Och echt? Dat wist ik helemaal niet, anders had ik je mee vermeld hoor! En hoera voor dat niet strijken ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

   1. Isa 16/10/2018 at 17:35

    Het is al van vorig jaar geleden, en kathleen was ook vergeten waar ze dat idee had opgepikt ๐Ÿ™‚ Maar bedankt voor de virtuele vermelding!

 2. Flavie 12/10/2018 at 10:43

  Tuurlijk… alle mama’s hebben dat ;-).
  Iets langer laten gamen dan het vooropgestelde uurtje… eens een extra boterham met choco… of een koekje in plaats van een boterham…

 3. Delphine 12/10/2018 at 20:13

  Leuk lijstje, neem ik mss wel eens over.
  Verder dan de 5-minutenregel gingen wij ook nooit met de kindjes (en nog niet). Ik vind 5 minuten al lang! โ˜บ๏ธ

  1. Evi 15/10/2018 at 06:50

   Doen, kom ik met heel veel plezier lezen ๐Ÿ™‚ Ik vind die 5 minuten ook extreem lang, heb ook altijd de indruk dat die net dan tergend traag gaan.

 4. Goofball 02/11/2018 at 11:36

  Als ik een fuck-it lijstje zou opstellen heb ik al minimum dezelfde punten erop. Alles draait om evenwicht vinden, niet om de perfecte ouder te zijn.

Leave a Reply