30 dagen minimalism challenge – Stand van zaken

Deze maand neem ik deel aan de 30 dagen minimalism challenge. Ik spotte hem bij collega-blogster Lieze, zij ontdekte deze minimalism challenge op haar beurt bij Irene. Het leek me wel een fijne uitdaging te zijn, met haalbare opdrachten. En wie weet vind ik er wat meer rust in mijn hoofd door. De eerste tien dagen liggen intussen achter me, tijd voor een stand van zaken.

Dag 1: Stay offline for 1 day

Een hele dag offline blijven dat is wat moeilijk. Zeker als je weet dat ik voor het werk ook op social media actief dien te zijn. En mijn mailbox dien te gebruiken. Het is me dus in de verste verte niet gelukt, maar ik heb wel bewust wat minder op mijn eigen social media kanalen gesurft die dag. Telt ook, niet? 😉

Dag 2: Meditate for 15 minutes

Deze bracht ik dan wel weer tot een goed einde. Net voor het slapengaan mediteerde ik zowat 15 minuten. Niet makkelijk want ik merkte dat ik vrij snel afgeleid was en mijn gedachten zowat alle kanten opgingen. Ik begon zelfs lijstjes te maken van wat ik nog allemaal moest doen. Maar oefening baart kunst. En met de hulp van een app lukte het me na een tijdje om me enkel op mijn ademhaling te concentreren.

Dag 3: Declutter your digital life

Tja, hier moest ik even over nadenken. Want wat wordt er exact bedoelt met declutter your digital life? Mijn mailboxen ruimde ik eerder dit jaar al grondig op dankzij de Perfect? Challenge. Ik heb dan maar werk gemaakt van het aantal apps dat op mijn telefoon stond. Elke app die ik het afgelopen jaar niet gebruikt had werd er netjes van gegooid. Ik nam ook eens onder de loep welke me meldingen stuurden en ging na of die echt nodig waren. Doordat ik nu minder meldingen krijg vind ik het ook makkelijker om minder actief te zijn op social media.

Dag 4: No-complaint day

Maandagen zijn niet echt mijn favoriete dagen maar ik probeerde toch om niet te klagen. Dat ik een fijn weekend achter de rug had met een bezoekje van Sinterklaas en een sportieve prestatie waarbij ik mijn grenzen verlegde hielp wel. Daarnaast probeerde ik ook om vooral op fijne dingen te focussen. Het was trouwens een fijne verademing om eens een hele dag niet te klagen. Al kan dat laatste soms toch ook wel eens deugd doen 😉

Dag 5: Identify your 3 to 6 main priorities

Pfieuw geen makkelijke opdracht! Ik heb er lang over nagedacht maar uiteindelijk onderstaande  prioriteiten gedefinieerd voor het komende jaar:

 • Wat minder streng zijn voor mezelf en onthouden dat goed genoeg ook prima is.
 • Blijven joggen en mijn sportieve grenzen blijven verleggen
 • Blijven werk maken van gezond eten
 • Werk maken van een gezonde werk-privé balans
Dag 6: Follow a morning ritual

Iets wat ik al lang heb: een ochtendritueel. De wekker gaat hier elke werkdag stipt om kwart voor zes af. Dan mag ik 10 minuten snoozen en rustig wakker worden. Daarna spring ik onder de douche. Eenmaal aangekleed drink ik in de keuken een glas water en een kop koffie. Waarna ik mijn ontbijt en lunch klaarmaak / afwerk. Vervolgens is het tijd om Tuur uit zijn bedje te halen en aan te kleden. En afhankelijk of ik dan van crèche duty ben of niet ontbijt ik samen met Tuur of vertrek ik naar het werk.

Dag 7: Streamline your reading list

Euhm, hier wist ik echt even niet goed wat ik er met aan moest. Net als Irene maakte ik dan maar werk van een opruimactie op mijn e-reader. Alle boeken waarvan ik wist dat ik ze niet meer zou lezen werden verwijderd. En ik heb nu terug netjes een overzicht van alle boeken die ik nog wil lezen / herlezen.

Dag 8: Learn to enjoy solitude

Iets wat ik niet meteen moet leren. Sinds Tuur er is en het hier soms erg druk kan zijn, kan ik er echt van genieten om eens een dag alleen te zijn. Veel langer hoeft het niet te duren want ik ben wel een sociaal beestje dat interactie nodig heeft. Maar af en toe just me myself & I, het kan deugd doen 🙂

Dag 9: Downsize your beauty collection

Aangezien mijn beauty collection al niet erg uitgebreid is, verving ik deze door te kijken welke producten in de badkamer weg mochten. Ik ging door alle badproducten, geneesmiddelen en andere spullen die zich in onze badkamer bevinden. En ruimde netjes op!

Dag 10: no e-mail or social media until lunch

Geen makkelijke opdracht! Ik checkte ’s ochtends heel snel even mijn social media kanalen, maar liet mijn gsm daarna tot ’s middag aan de kant liggen. Eerlijkheidshalve dien ik hier wel te vermelden dat ik die ochtend een rit van 1,5 u. ondernam door de sneeuw naar mijn ouders. En de rest van de dag bij hen doorbracht, samen met Tuur en mijn broers. Helpt altijd om e-mail en social media aan de kant te laten liggen 😉

Nemen jullie ook deel aan deze minimalism challenge? Of aan een andere challenge? Wat zijn jullie prioriteiten voor het komende jaar? 

5 Comments

 1. Sofie 13/12/2017 at 19:35

  Ik doe niet mee aan de challenge maar het spreekt me wel enorm aan. Als je vanalles te doen hebt, valt het checken van sociale media inderdaad goed mee. Het is voor mij een werkpunt om minder online te zijn. Mijn leeslijst zou ik ook eens mogen opkuisen want er staan volgens mij boeken in die ik nu niet meer zou lezen.
  Succes nog met de andere 20 dagen 🙂

 2. Samaja 14/12/2017 at 11:02

  Ik heb bepaalde dingen gedaan de voorbije weken zonder dat ik de challenge volg, zoals mijn badkamerkastje uitkuisen en mijn e-reader opruimen. Mediteren is moeilijk voor mij, behalve aan het einde van een yoga sessie, dan ben ik heerlijk ontspannen.

 3. Annelies 16/12/2017 at 10:48

  Ik struggle al een jaar met minder online zijn. Probleem is dat ik door mijn job als ONLINE marketeer constant geconnecteerd ben en alle trends goed moet opvolgen. Resultaat is dat ik echt schermverslaafd ben. Gelukkig lees ik ook veel (zonder e-reader), dus heb ik elke dag wel een uur offline tijd.

  1. Evi 24/12/2017 at 13:43

   Ik heb beetje hetzelfde probleem hoor, doordat ik de interne & externe comm. voor ons bedrijf doe krijg ik ook alle social media meldingen op mijn telefoon. Maar door er bewust met om te gaan probeer ik net als jij toch elke dag wat offline tijd te hebben.

Leave a Reply