Perfect? Challenge – Productiviteitschallenge

Zoals jullie hier al konden lezen neem ik deze zomer deel aan de ‘Perfect? blogchallenge van Miss Pixie. Gedurende 7 weken gaan we met een heel aantal bloggers op zoek naar een “perfect” leven, aan de hand van verschillende challenges.

De challenge van deze week stond in het teken van productiviteit en manieren om de dag productief/productiever door te komen. Miss Pixie bezorgde ons op voorhand een list met 30 tips om productiever te zijn. Zondagavond had ik netjes aangeduid welke van de tips ik al toepaste en welke ik wou uitproberen. Ik zag het helemaal zitten want het was tevens ook mijn eerste week terug aan het werk na een heerlijke vakantie. Die tips zouden dus erg goed van pas komen.

En toen begon de werkweek … en zochten wij terug even naar dat werkritme. Gevolg: van het toepassen van de tips die ik had aangeduid kwam niet veel tot niets in huis. Of ze werken kan ik jullie dus niet zeggen maar ik deel wel graag de dingen die ik zelf al deed om productiever te zijn:

 1. Mijn werkweek plannen
  Op zondagavond kijk ik wat er die week allemaal op de agenda staat en maak ik een eerste planning op. Op maandagochtend overloop ik steevast eerst mijn mails en stel ik een to do lijst voor de week op. Doorheen de week maak ik dan ’s avonds op basis daarvan en de taken die ik die dag kon uitvoeren mini to do lijsten op voor de volgende dag. Dit zorgt ervoor dat er ’s ochtends rust is in mijn hoofd en ik me doorheen de dag minder snel laat afleiden door niet-geplande taken.
 2. Water drinken
  Ik probeer om elke dag voldoende water te drinken want ik merk absoluut een verschil met de dagen dat ik dat niet doe. Op die dagen ben ik minder alert en fit en heb ik ook sneller last van hoofdpijn. Als ik voel dat mijn concentratie daalt en de vermoeidheid opduikt drink ik heel vaak een glas water (en bij voorkeur één dat ik ga halen aan de drinkfontein zodat ik ook even wat beweging heb).
 3. Tijdrovende en/of moeilijke taken plannen op mijn meest productieve moment van de dag
  Ik weet al heel lang dat ik een echt ochtendmens ben. Grote denkoefeningen doen, dat moet je me ’s avonds niet echt vragen 🙂 Taken die wat meer tijd vragen, strategische denkoefeningen of taken waar ik me meer dan 100% op moet focussen (en die ik dus niet voor een stukje op automatische piloot kan doen) plan ik dan ook ’s ochtends in, het moment waarop ik op mijn best ben.
 4. Gelijkaardige taken verzamelen
  Een trucje wat me absoluut helpt om dingen gedaan te krijgen op professioneel vlak: een aantal telefoons te doen doorheen de dag? Mails beantwoorden? Teksten schrijven? Websites aanpassen? Ik verzamel ze en plan ze in want als ik ze achter elkaar in 1 groot blok kan uitvoeren ben ik een pak efficiënter dan nu eens een telefoon te doen en dan weer een andere telefoon.
 5. Een opgeruimde werkplek
  Ik kan absoluut niet werken als er veel rommel aanwezig is. Zowel thuis als op het werk heb ik opruimwoede en ruim ik eerst op voor ik echt kan beginnen met werken. Wij hanteren (nog) geen clean desk policy maar mijn bureau beantwoordt er in ieder geval wel aan 🙂
 6. Snelle taken meteen uitvoeren 
  Taken die niet erg veel tijd vragen en die ik niet kan combineren met andere taken (zie puntje 4) voer ik meteen uit. Er wordt vaak gezegd dat als een taak minder dan 2 minuten vraagt je ze dan best meteen doet en ergens klopt dat wel. Al sta ik niet met een timer klaar om na te gaan of het me effectief ‘maar’ twee minuten kost 😉

Wat zijn jullie tips & tricks om jullie productiviteit te verhogen? 

 

15 Comments

 1. Lize 07/08/2017 at 08:37

  Dat zijn inderdaad goede tips. Ik merk dat het mij vooral helpt om minder online te zijn en meldingen uit te zetten enzo.

  1. Evi 08/08/2017 at 20:37

   Minder online zijn en meldingen uitzetten helpt mij ook enorm goed!

 2. zwartraafje 07/08/2017 at 17:03

  Oh, ik kan zelf ook niet tegen chaos. Dan kan ik me niet focussen. Hier is dus ook alles vrij overzichtelijk ingedeeld zodat dat alvast geen afleidende factor kan vormen. Net als jij moet ik me ’s avonds ook niet aan vraagstukken wagen. Een planning en lijstjes uitschrijven helpt me ook vooruit en het is inderdaad zo dat gelijkaardige klusjes veel sneller en vooral vlotter gaan wanneer je ze in één keer kan vervolledigen.

 3. liese 07/08/2017 at 19:12

  ’s Morgens is voor mij ook mijn piek-uur. Daarom ga ik heel graag op maandagochtend een vroegdienst doen. Start van de week, fris in de kop en plannen voor heel de week maken. Superhandig!

  1. Evi 08/08/2017 at 20:38

   Op maandagochtend doe ik ook de vroege en ga ik Tuur ’s avonds halen in de crèche: ideale combinatie vind ik want ik kan vroeg starten, wanneer ik het meest productief ben, en ’s avonds lekker ontspannen met Tuur 🙂

 4. Annelies 08/08/2017 at 13:20

  Goede tips, ik denk dat Eat That Frog ook wel een goede is (die werkt toch voor mij). Een taak waar je tegen op ziet als eerste aanpakken. Zo heb je meteen het moeilijkste achter de rug, stel je dit niet uit en hou je er een goed gevoel aan over voor de de rest van de dag.

  1. Evi 08/08/2017 at 20:40

   Eat That Frog heb ik nog niet geprobeerd maar ik wil het ook wel eens een kans geven want inderdaad een taak aanpakken waar je tegen opziet geeft je nadien een erg goed gevoel!

 5. Sofie 08/08/2017 at 20:03

  Goeie tips! Dat van het water ga ik ook eens proberen. Ik probeer sowieso genoeg te drinken en ook om het half uur recht te staan.

 6. fieke 08/08/2017 at 20:45

  Hier ook een ochtendmens! Ik was vrij productief vorige week, maar deze week minder. Ik moet nog altijd mijn blogpost over productiviteit schrijven, argh!

  1. Evi 10/08/2017 at 08:23

   Mijn productiviteit wisselt ook wel met de week hoor 🙂 En hartjes voor ochtendmensen, superhandig als je een klein kindje hebt dat ’s ochtends vroeg wakker is 😉

   1. fieke 10/08/2017 at 20:51

    Awelja, dat ook :-). Mijn man is daar volledig mee akkoord, dat ik een ochtendmens ben. Nu hoopt hij stiekem dat J. zijn genen heeft op dat vlak, maar voorlopig is dat nog niet het geval…

    1. Evi 10/08/2017 at 21:31

     Hahaha, hier is het een erg gelijkaardige situatie 🙂

 7. Talitha 13/08/2017 at 18:17

  Gelijkaardige taakjes verzamelen klinkt zo voor de hand liggend, maar ik heb er eigenlijk nog nooit bewust over nagedacht. Makes sense! Ik ga het vanaf morgen ook eens proberen in te voeren in mijn werkritme 🙂

  1. Evi 15/08/2017 at 14:24

   🙂 Ik ben benieuwd naar wat je ervan gaat vinden!

 8. Flavie 14/08/2017 at 11:17

  Ik ben ook een ochtendmens en begin ook iedere ochtend met de meest moeilijke taken (op het werk) om dan tegen de middag uit te bollen en het gemakkelijke te doen 🙂

Leave a Reply