Ontdek je persoonlijke smaak- en geurprofiel met Tastalike

Kies jij vaak dezelfde parfum, gerechten op restaurant, drankjes op café, … Omdat je niet het risico wil lopen dat je iets kiest wat je niet lekker gaat vinden? Dan zijn we alvast met twee! Maar beeld je eens in dat je zou weten welke geuren en smaken jij lekker vindt en waarom. En je op basis van die kennis nieuwe gerechten & producten kan kiezen, zonder het risico te lopen dat je geld uitgeeft aan iets wat je niet zou bevallen. Klinkt goed, niet? Wel dankzij Tastalike kan dat binnenkort! Ik was geïntrigeerd en kwam hier heel graag wat meer over te weten tijdens een gesprek met Robert Goovaerts, oprichter van Tastalike.

Wat is Tastalike?

“Vanuit mijn achtergrond als bio-ingenieur was ik altijd al geïntrigeerd door smaken en geuren en waarom we bepaalde wel of niet lekker vinden. Een deel daarvan is namelijk genetisch bepaald, een ander deel volgt door wat we aangeleerd krijgen. Vanuit die interesse heb ik dan Tastalike opgericht, een bedrijf waarin we ons verdiepen in het opstellen van persoonlijke smaak- en geurprofielen.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Op onze website kan iedereen nu al zijn persoonlijke smaak- en geurprofiel laten opstellen. Door aan op voorhand zorgvuldig geselecteerde producten een score te geven, kunnen wij achterhalen welke smaken en geuren je lekkerder vindt dan andere. Nadien kan je jouw resultaten vergelijken met bijvoorbeeld die van vrienden. En nagaan in welke mate jullie gelijkenissen en verschillen vertonen.

Op termijn kunnen we dan op basis van dat profiel voorspellen welke nieuwe gin, parfum, whiskey, … je lekker zal vinden. En welke niet. De ongekende producten die je ook lekker zal vinden zullen namelijk een ingrediënt bevatten dat jij sowieso al lekker vindt. En die informatie halen we uit je persoonlijke smaak- en geurprofiel.

De geselecteerde producten die momenteel aan bod komen in onze test op de website zijn trouwens producten waarvan we in grote lijnen de moleculen die verantwoordelijk zijn voor smaak kennen, zodat we een correct profiel kunnen opstellen. We kozen ook bewust voor producten die bij het merendeel van gebruikers gekend zijn, maar hebben telkens ook extra informatie voorzien voor mochten er twijfels zijn. Tot slot zorgden we ervoor dat elke productcategorie voldoende vertegenwoordigd is zodat we over een genuanceerd beeld beschikken. Maar zonder de vragenlijst te uitgebreid te maken, zodat er geen verveling opduikt.”

Ginprofile_extra

Waarom zou ik zo een persoonlijk profiel laten opstellen?

“Zo een persoonlijk profiel zou je op termijn in staat kunnen stellen om veel beter te achterhalen waarom je product x wel lekker vindt en product y niet. En zou op die manier mogelijk ook de drempel om nieuwe producten te testen kunnen verlagen. Parfum, gin, wijn, whiskey, … het zijn vaak luxeproducten die wat duurder zijn. En net dan neem je weinig risico’s. Maar als je op voorhand weet dat je een parfum waar ingrediënt a in zit ook lekker ruiken zal vinden, omdat je een whiskey waar ingrediënt a in voorkomt ook lekker vindt, dan zet je misschien wel sneller de stap om die nieuwe parfum eens te proberen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Momenteel zijn we hard aan het werken aan het samenstellen van productspecifieke smaak- en geurprofielen. Deze zullen consumenten inzichten geven in welke wijnen, gins, bieren, kazen, parfums, … goed bij hun smaakprofiel passen en dus zeker en vast het proberen waard zijn.

In de nabije toekomst gaan we ook aan de slag met testers. Je kan dan als eerste nieuwe producten testen en beoordelen. En zo mee bepalen wat er in de toekomst in de winkel zal liggen. Ook voor bedrijven die aan productontwikkeling doen is dit erg belangrijk. Onderzoek wees namelijk uit dat zowat 95% van alle nieuwe producten drie jaar na start falen. Bedrijven hebben er dus alle baat bij om dat risico te reduceren.”

pexels-photo-219794

Bestaan er vandaag al niet heel wat testmogelijkheden? Andere bedrijven bieden dit al aan?

“Klopt, maar waar wij fundamenteel in verschillen is dat we producten gaan laten testen bij mensen thuis. Dus in een zo reëel mogelijke situatie. En nog voor de producten op de markt gebracht zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je zo veel beter kan achterhalen of er een markt voor zal bestaan of niet. In tegenstelling tot wanneer je producten laat testen in een steriele (lab)omgeving.

Bovendien zullen gebruikers de geselecteerde producten testen op alles wat met smaak en geur te maken heeft, in combinatie met een korte survey die zij invullen. Wat zal zorgen voor een totaalconcept. En doordat we op voorhand het smaak- en geurprofiel van testers bepaald hebben, kunnen we ook gerichter een doelpubliek selecteren, naast criteria zoals leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling, etc.

Tot slot gaan we vanuit Tastalike nooit persoonlijke gegevens van testers doorspelen aan derde partijen. Deze zullen enkel gebruikt worden voor de verzending van de maandelijkse nieuwsbrief. En uiteraard om de te testen producten bij de tester thuis te laten bezorgen. Maar verder bestaat er dus geen risico op spam of ongewenste promoties.”

Waarvoor staat Tastalike?

“Onze naam heeft eigenlijk een dubbele betekenis: enerzijds Tast – I – Like dus producten die ik lekker vind, anderzijds Tast – Alike, gelijkaardige producten die ik ook lekker zal vinden.”

Tastalike_front_sbz

Mijn persoonlijk eindoordeel

Voor mijn gesprek met Robert had ik op de website de test al eens gedaan. En vond ik het enorm boeiend om te achterhalen welke smaken en geuren ik persoonlijk wel lekker vind ten opzichte van een gemiddelde consument. Ik test graag nieuwe smaken uit, maar speel ook heel vaak op veilig. De filosofie van Tastalike klonk me dus als muziek in de oren! Intussen heb ik me ook ingeschreven op de nieuwsbrief. En van zodra de mogelijkheid er is, registreer ik me als tester. Want zeg nu zelf, wie wil niet eens een nieuw product testen, zonder schrik te moeten hebben dat je het niet lekker gaat vinden 😉

Wil je ook graag meer te weten komen over Tastalike, jouw eigen profiel al eens samenstellen en/of op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Surf dan als de bliksem naar tastalike.be. Bovendien maak je in de toekomst als tester ook iedere maand kans op een pakket met producten die perfect aan jouw smaak- en geurprofiel tegemoet komen!

2 Comments

  1. Inge | The Belgian Reviewer 23/01/2018 at 12:07

    De naam is alvast heel goed gekozen en het concept klinkt orgineel en interessant. Ik ben een gewoontebeest en speel graag op veilig dus voor mij zou het nog wel een voordeel hebben, al denk ik niet dat iedereen graag van voorspelbaarheid houdt en misschien toch liever nieuwe producten blijft uitproberen. Leuk artikel!

    1. Evi 28/01/2018 at 17:18

      Dankjewel! Ik vond de naam ook goed gekozen 🙂 En de services die ze aanbieden boeiend!

Leave a Reply