5 eenvoudige tips om 3 keer per week te gaan joggen

Les 15 van Keep Running zit erop! Wat betekent dat ik intussen 5 weken 3 keer per week jog. En dat sporten combineer met een drukke baan, huishouden, sociaal leven en de opvoeding van een peuter. Niet eenvoudig maar dankzij onderstaande tips slaag ik er wel al 5 weken in.

Planning is key

Een drukke job, lange ritten van en naar het werk, het huishouden, de opvoeding van een peuter, … Het is niet eenvoudig om tijd te maken om te sporten. Maar door die momenten bewust en uitdrukkelijk in mijn agenda in te plannen slaag ik er wel in! Het zorgt er ook voor dat het lief babysit van dienst kan zijn. En het laat me toe om hier ook in mijn weekmenu rekening met te houden. De avonden dat ik jog zijn er waarop ik of een boterham eet of mijn eten later alleen maar hoef op te warmen.

Zelf gebruik ik trouwens Google Doelen om mijn sportactiviteiten te plannen. Superhandig! Je geeft daarin aan wat je doel is en hoe vaak per week je hiervoor tijd wil maken. Op basis van je agenda plant Google je activiteiten. De app is ook nog eens zo slim om je voorkeuren bij te houden. En toekomstige activiteiten op basis daarvan aan te passen.

Google-doelen

Klaarzetten van de sporttas

Nog een trucje dat voor mij fantastisch goed werkt: alles vooraf klaarleggen. Als ik ’s ochtends jog leg ik de avond ervoor mijn loopkleren & attributen al klaar op de keukentafel. Ik leg dan zelfs al een banaan en flesje water klaar. Loop ik ’s avonds, dan maak ik ’s ochtends mijn pakketje klaar. En dat zorgt echt wel voor een win-win-situatie: ik bereid me mentaal al voor. En ik heb al mijn spullen die verspreid liggen over het hele huis al bij elkaar gezocht. Geen uren meer zoeken op het moment zelf. En door ze in het zicht te leggen ervaar ik nog wat extra druk om ze aan te doen ๐Ÿ˜‰

Materiaal

Mentale voorbereiding

Ik leg niet enkel mijn loopkleren al klaar, ik bereid me ook mentaal voor. Niet dat ik daar in hele hoge mate bewust met bezig ben. Maar toch, doorheen de dag hou ik mezelf een aantal keer voor dat ik nog x aantal minuten / uren moet werken en dan kan gaan joggen. Ik stippel in mijn hoofd ook altijd mijn route uit. Ik check op voorhand hoe lang de les zal duren. En op basis daarvan bepaal ik dan mijn route. Hoe minder ik op het moment zelf moet nadenken, hoe makkelijker het is voor mij om daadwerkelijk te gaan sporten.

Doel stellen

Zomaar gaan joggen of sporten dat werkt voor mij niet echt. Ik heb dan heel vaak de neiging om niet te gaan. Maar stel er een doel tegenover en ik ben vertrokken. Misschien omdat ik dan weet waar ik naartoe werk? En mezelf nadien een schouderklopje kan geven. Zo een doel hoeft trouwens niet spectaculair te zijn. Momenteel is dat van mij om tegen het einde van dit jaar opnieuw 10 kilometer te kunnen joggen. Op welke tijd ik die kilometers wil lopen heb ik nog niet bepaald. Maar misschien is dat dan wel een idee voor een volgend doel ๐Ÿ™‚

Doelen.jpg

Sociale druk

Misschien wel een van de belangrijkste motivators voor mij: sociale druk. Mijn trainingsschema is pas goed gestart nadat ik met een collega-blogsterย afsprak om samen die 10K te halen. Maar ook in het verleden werkte dit gigantisch goed voor mij. Door het tegen mijn lief, ouders, vriendinnen, collega’s, … te vertellen verplicht ik mezelf om er ook echt werk van te maken. Foto’s op Facebook en Instagram werken hier ook geweldig goed voor. Want ik kan toch niet zomaar opgeven nadat ik aan de “wereld” heb laten weten dat ik die 10 kilometer opnieuw wil halen?! ๐Ÿ˜‰

Gaan jullie vaak sporten? Hoe slagen jullie er dan in om dat vol te houden?ย 

23 Comments

 1. Inge | The Belgian Reviewer 22/10/2017 at 21:50

  Goed bezig Evi en die Google Doelen ken ik niet maar is interessant om tijd te vinden! Ik zie het niet (meer) zitten om met dit donkere en koude weer te gaan lopen maar ik heb deze zomer (toen het de allerwarmste dagen waren) week 1 en 2 met Evi gedaan. Was wel ok maar ik liep ergens waar het redelijk afgelegen was dus niet echt fijn maar naast een drukke steenweg lopen zag ik ook niet zitten รฉn ik had verschrikkelijke pijn in mn knieรซn daarna. Rondvraag leerde me dat het ofwel de slechte ondergrond was ofwel aan mn (Nike) sportschoenen die al te oud zijn. Tja.. verder doen op deze manier was echt niet mogelijk en de nieuwe sportschoenen heb ik nog altijd niet… Misschien deze zomer..

  1. Evi 23/10/2017 at 20:18

   Die Google Doelen zijn superhandig ๐Ÿ™‚ Absoluut de moeite vind ik om eens te proberen. Zelf ben ik ook deze zomer terug gestart met joggen, altijd fijner om dat te doen als het nog klaar is buiten. Als ik nu ga joggen is het inderdaad vaak al donker maar dan zorg ik er wel voor dat ik zelf goed verlicht ben en langs goed verlichte wegen loop. Al is dat nu ook niet meteen een drukke steenweg, maar eerder de rustige wegen hier in de buurt.

 2. Samaja 22/10/2017 at 21:51

  Bij mij is dat met vlagen. Het jaar voor mijn trouw ben ik er moeiteloos in geslaagd om drie keer per week te sporten. Na de trouw ging de riem eraf en was het de maanden nadien heel stillekes. Sindsdien gaat het met vallen en opstaan. Door de yoga heb ik wel weer zin gekregen in sporten, dus ik neem me nu voor om er weer werk van te maken. Een doel helpt bij mij ook wel. Dat en gewoon mezelf dwingen en niet toegeven aan de zetel.

  1. Evi 23/10/2017 at 20:19

   Niet toegeven aan de zetel helpt hier ook wel. Van zodra ik er in zit heb ik echt geen zin meer om te gaan sporten, maar zolang als ik hem vermijd gaat het wel ๐Ÿ˜‰

 3. Chez Julie 22/10/2017 at 22:45

  Voorbereiding en sociale druk, dat helpt inderdaad wel ๐Ÿ™‚ Ik zit ook ongeveer in week 5, maar ik denk dat ik de lessen even ga herhalen voor ik naar de volgende week overga. Het lopen doet heel veel deugd, maar blijft me tegelijk ook veel moeite kosten. Daarom wil ik de huidige lessen eerst ‘vlot’ kunnen lopen voor ik naar de volgende overschakel. Afgelopen vrijdag nam ik trouwens deel aan de City Run in Tienen (een bescheiden 5 km die er eigenlijk 6,3 km bleken te zijn), en dat was echt enorm leuk. Alleen al voor de sfeer wil ik nog eens aan zo’n jogging deelnemen! (P.S.: Eind december kan je deelnemen aan de Warmathon en de Eindejaarscorrida in Leuven. Een ideetje om samen te gaan en te testen of we die 10 km aankunnen?)

  1. Evi 23/10/2017 at 20:31

   Zo een run lijkt me heel fijn te zijn en wil ik ook ooit eens doen ๐Ÿ™‚ Die Warmathon en Eindejaarscorrida zijn topideetjes! Warmathon moet ik agenda nog even checken maar corrida was ik zelf stiekem al over aan het nadenken ๐Ÿ™‚ Dus wat denk je: samen eens lopen?

   1. Chez Julie 23/10/2017 at 20:59

    Klinkt goed! Bij de corrida kan je blijkbaar kiezen tussen 4 km, 8 km of 12 km. Daar moet zeker iets bijzitten dat voor ons is weggelegd, toch? ๐Ÿ™‚

    1. Evi 29/10/2017 at 21:17

     Zeker en vast! Ik mail je nog!

     1. Chez Julie 29/10/2017 at 21:34

      Super! We gaan dat gewoon doen ๐Ÿ™‚

 4. Katrien 23/10/2017 at 15:15

  Ik kom de laatste weken maar aan 1 ร  2 keer lopen per week. De werkweken zijn superdruk, een paar dagen gelogeerd op verplaatsing. En als ik dan om 20u eindelijk tijd heb, is het buiten pikkedonker en ben ik vaak doodmoe. Ik probeer 1 dag per week thuis te werken, waardoor ik tegen 16u meteen kan gaan lopen (als het niet stormt). En in het weekend probeer ik โ€˜s ochtends toch minstens 1 keer te gaan lopen, liefst 2 maar dat lukt niet altijd.

  1. Evi 23/10/2017 at 20:32

   Een dag van thuis uit werken is inderdaad ook een goede optie. Ik ga zelf proberen om dat terug wat vaker te doen want inderdaad tegen dat ik ’s avonds kan gaan sporten is het hier ook vaak 20u en donker.

 5. Hilde 23/10/2017 at 19:21

  Toen ik de titel zag verschijnen dacht ik dat dit een algemene blog ging zijn dat aanzet om te gaan sporten. Not. Joggen is echt niet aan mij besteed. Ben ooit begonnen met start-to-run. Toen hebben m’n beide knieรซn het volledig begeven, zo erg zelfs dat ik ze niet meer kon plooien. Joggen behoort voorgoed tot het verleden. Ik maak mij daar een gedacht van. Nu haal ik heel veel voldoening uit de lessen yoga die ik sinds september 1 x wekelijks volg. En dat voelt bijzonder goed. Ik hoef niet verder te zoeken.

  1. Evi 23/10/2017 at 19:45

   Goh op zich kan je alle tips die ik gebruik om te gaan joggen ook toepassen op andere sporten hoor. Belangrijk is vooral dat je een sport kiest die je goed ligt en die je graag doet. Want anders hou je het – zelfs met alle tips die er bestaan – niet vol denk ik.

 6. Lize 25/10/2017 at 08:26

  Sinds ik met de opleiding begonnen ben, ben ik gestopt met start to run ๐Ÿ™ Ik vind het echt wel jammer maar ik weet niet hoe ik het gecombineerd moet krijgen. Ik fiets welke elke dag bijna 15 km.

  1. Evi 29/10/2017 at 21:17

   Dat is ook al een flinke prestatie hoor en iets wat ik dan weer niet zou kunnen.

 7. Sofie 25/10/2017 at 21:09

  Chapeau!! Zelf sport ik niet, maar ik ga wel twee keer wandelen met de honden en op het werk doe ik veel trappen. Ik probeer ook de 10.000 stappen te halen ๐Ÿ™‚

  1. Evi 29/10/2017 at 21:18

   Dat is ook al heel wat hoor! ๐Ÿ™‚

 8. Flavie 28/10/2017 at 09:47

  Momenteel wordt er niet meer gesport… en ik heb vind het niet jammer, ik heb er geen zin in. Ik heb mij wel voorgenomen om volgend jaar, na onze verhuis, terug 3 keer per week te sporten en ik hoop dat het mij lukt! ๐Ÿ˜‰

  1. Evi 29/10/2017 at 21:19

   Er zin in hebben is een van de belangrijkste motivators. Dus wie weet komt het inderdaad wel terug als jullie verhuisd zijn ๐Ÿ™‚

 9. Ann 02/11/2017 at 13:10

  Mijn doel is ook nog altijd drie keer per week maar in de praktijk is het meestal maar รฉรฉn keer. Zoals ik hier nog lees: โ€˜s avonds pas om 19 u thuis, honger natuurlijk, en donker, dus genoeg excuses om er niet aan te beginnen. Ga je tijdens de winteravonden ook nog na je werk lopen?

  1. Evi 04/11/2017 at 17:04

   Ja, al is het dan niet altijd met evenveel zin. Maar dat duurt tot wanneer ik vertrokken ben ๐Ÿ™‚ Al probeer ik dan wel niet al te laat te gaan joggen, geef ik duidelijk thuis mee hoe lang ik ga weg zijn en jog ik enkel in de buurt (dus goed verlichte voetpaden en langs huizen).

 10. Leen 17/11/2017 at 13:34

  Ik heb al echt iets aan je tips gehad! Ben ook die Google Doelen beginnen gebruiken en ’t is geweldig leuk om “klaar” aan te vinken achteraf ๐Ÿ™‚

  1. Evi 19/11/2017 at 13:59

   Wat fijn dat je er iets aan hebt! En dat uitvinken is inderdaad superfijn he ๐Ÿ™‚

Leave a Reply