Uitdaging: 30 dagen voedselwinst

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

30 dagen voedselwinst, mijn persoonlijke uitdaging voor november. Niet dat er hier extreem veel voedsel wordt weggegooid maar onder het motto ‘omdat alles altijd beter kan’ ben ik wel eens benieuwd of we de hoeveelheid voedsel die we weggooien nog kunnen verminderen. Want toegegeven ik verschoot wel wat van de cijfers die op de site vermeld worden: “de Vlaming kiepert gemiddeld 18 tot 26 kg voedsel per jaar in de vuilnisbak . Voedsel dat teveel is aangekocht en daarom slecht is geworden, voedsel dat voorbij de datum is maar eigenlijk nog perfect eetbaar, voedsel dat vergeten is achteraan in een overvolle koelkast, … In geld uitgedrukt gooien alle Vlamingen gezamenlijk 475 miljoen euro aan voedsel over de balk.”

Wat is nu precies de bedoeling? 

Gedurende 30 dagen hou ik bij hoeveel voedsel er hier in de vuilbak belandt. Dingen die niet eetbaar zijn of waren (vb. botten, niet-eetbare schillen, pitten, stronken, …) of dingen die buitenshuis op ons bord blijven liggen tellen niet mee. Maar verder ga ik dus alles wat niet meer opgegeten wordt door mij & het Lief netjes wegen en bijhouden. Om dit alles wat in goede banen te laten verlopen en de hoeveelheid voedselverspilling terug te dringen kan je op de site een persoonlijke kalender met grafieken vinden, naast leuke restjesverwerkers en slimme ideeën. Uiteraard zal ik me niet inhouden om ook mijn eigen tips & tricks met jullie te delen.

Ook zin gekregen om deel te nemen aan deze uitdaging? Registreer je dan snel op www.30dagen.be

 1. misssexandthecity 24/11/2015 at 10:26

  Ik moet zeggen dat het mij positief verrast eens je er je bewust met bezighoudt! Wij doen ook mee en heel fanatiek :-),…..hopelijk houden we het vol!

  1. Evi 27/11/2015 at 18:12

   Ja he, we waren hier ook aangenaam verrast eens we er goed met bezig waren! De eerste dagen verliepen hier wel wat stroef maar een weekmenu bracht al heel veel soelaas 🙂 We gaan in ieder geval proberen om het ook na die dertig dagen verder vol te houden!

   1. misssexandthecity 29/11/2015 at 12:27

    Ja, die weekmenu met open dag voor restjes is aanrader en hier gaan we zeker verder!!

 2. Carolien - On a Healthy Adventure 27/11/2015 at 09:48

  Leuk dat je de strijd tegen voedselverspilling aangaat! Ik ben er zelf ook mee bezig 🙂
  Hoe is het je deze maand (al) verlopen?

  1. Evi 27/11/2015 at 18:21

   Wat fijn dat jij ook mee doet! Na wat zoeken aan het begin van de maand gaat hier nu een pak beter. Weekmenu’s zijn een enorme hulp en maken dat we echt wel veel beter nadenken over de restjes en hoe we die kunnen verwerken. Ik moet toegeven dat we ook echt wel een verschil merken nu we er zo bewust met bezig zijn. Hoe loopt het bij jullie?

Leave a Reply