Waarom ik niet meer zonder YNAB kan

Het moet intussen al meer dan een jaar geleden zijn dat ik me verdiepte in de YNAB cursus van Kelly. En daar heb ik nog steeds geen spijt van. Want intussen is YNAB zelfs een vast deel geworden van mijn wekelijkse routine. En eerlijk, ik zou echt niet meer zonder kunnen. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van drie redenen hieronder uit.

Geen financiële paniek meer bij onverwachte uitgaven

Voor ik YNAB gebruikte wist ik ongeveer wel hoeveel centjes er op mijn zichtrekening en spaarrekening stonden. Maar elke grote uitgave – zoals vakantie, een nieuwe wasmachine, meubels, … – zorgde hier toch wel voor een lichte paniek. En al helemaal als het om onverwacht grote uitgaven ging. Want zouden we het einde van de maand dan wel halen? En zouden we die ene reis dan toch niet beter annuleren of uitstellen?

Doordat ik in YNAB aan letterlijk elke eurocent een doel koppel, is die paniek verdwenen. Zo heb ik bijvoorbeeld een potje staan voor onze vakantie, onze bouw, …

Hierdoor heb ik echt wel een goed overzicht gekregen over onze financiële situatie. En panikeer ik bij onverwachte uitgaven ook niet meer (meteen). Want door eenvoudigweg met wat potjes te schuiven kan ik het opvangen.

Ik weet perfect wat ik kan kopen

Naast die financiële gemoedsrust voor onverwachte uitgaven, zorgt YNAB er ook voor dat ik als in ’t stad rondloop me niet meer nodeloos moet afvragen of ik mij die ene handtas wel of niet kan permitteren. En het me dus nadien niet moet beklagen of ik ze nu wel of niet gekocht heb.

Hetzelfde geldt voor als ik kleren ga kopen voor Tuur of mezelf. Of als ik iets wil gaan eten of drinken met het lief of een vriendin. Ik weet namelijk perfect op voorhand hoeveel budget ik daar voor heb en dat we het niet gaan voelen op het einde van de maand. En dat is mij heel veel waard!

Bovendien kreeg ik dankzij YNAB ook wel meer inzicht in onze uitgaven. En kan ik intussen veel beter inschatten hoeveel wij maandelijks uitgeven aan boodschappen, ontspanning of kledij.

YNAB budgetbeheer
Spaarpotjes maken komaf met impulsaankopen

En die inzichten waren best wel leerrijk. Want een aantal uitgaveposten zijn hier intussen drastisch verlaagd.

Maar YNAB heeft ook nog een andere geweldig fijne functie: sparen voor een doel! En die functie gebruik ik vaak voor nice to have dingen. Zoals bijvoorbeeld de opleiding fotografie die ik heel graag wil volgen, maar die best wel prijzig is. Of nog kerstcadeaus: door er elke maand een klein bedrag in te stoppen, voel ik dat op het moment dat het zover is minder. En eerlijk, ik kijk steeds keihard uit naar het moment dat mijn doel in zicht komt. En weet het project dan ook meer te waarderen.

Maar ook het omgekeerde is hier al gebeurd: doordat ik er een spaarproject van maakte, realiseerde ik me na een tijdje dat ik eigenlijk toch niet zo hard geïnteresseerd was in die ene opleiding. Of dat ik dat ene hebbeding toch niet echt nodig had. Daar waar ik vroeger veel vaker toegaf aan dergelijke impulsaankopen.

YNAB: alleen maar voordelen!

Je leest het dus: ik ben een grote fan van YNAB. Ik heb er intussen ook mijn VISAkaart ingestoken zodat ik ook die uitgaven goed kan bijhouden.

Door de band spendeer ik per week ongeveer 15 minuten aan YNAB. Maar dat heeft wel even geduurd. Want in het begin is het echt wel wat zoeken: je moet eerst al je uitgaven ingeven en gewoon worden aan het systeem. Maar eens je er met weg bent, ga je niet meer zonder willen ? En de abonnementskost, die valt best wel mee. En zit uiteraard als spaardoel in mijn YNAB ?

Gebruik jij al YNAB? Of baart jouw budget je totaal geen zorgen?

25 Comments

 1. Annelies 02/03/2020 at 18:29

  Ik ben ook enthousiaste gebruiker (maar dan wel zonder de cursus van Kelly). Ik wou het vooral voor de bouw en de paniek over hoeveel geld het toch allemaal is die steekt soms nog de kop op, maar het is wel geruststellend dat het tot op de euro in kaart is gebracht.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:18

   Dat in kaart brengen en een gerust gevoel hebben is heel veel waard he!

 2. Sofie 02/03/2020 at 20:31

  Ik doe dat ook maar zonder die cursus en app. Ik verdeel gewoon elke maand mijn loon in verschillende potjes. En dat doe ik ook zo met mijn spaargeld. Ik schrijf dit gewoon maandelijks in mijn agenda. Ik vind het een zeer handig systeem. Al vind ik het wel soms vervelend als ik geld uit een potje in een ander potje moet steken.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:18

   Ah dat is inderdaad zeer gelijkaardig aan het YNAB systeem 🙂 Zelf vind ik de digitale versie net iets handiger, maar je moet vooral een systeem gebruiken dat bij jou past 🙂

 3. Falderie 02/03/2020 at 21:52

  Al veel enthousiaste reacties op gehoord maar zou echt niets voor mij zijn. Te gedetailleerd voor mij, maar goed dat jij er wel mee geholpen bent!

 4. Kelly 03/03/2020 at 16:08

  Ik ben ook een grote van de potjes. Al heb ik vorig jaar wel gesukkeld met mijn cash geld. Ik had dat verkeerd ingegeven, gelukkig geven wij niet zoveel cash uit dus viel de ‘schade’ mee, maar toch.
  Ik zou er nog wat meer doelen moeten aan hangen want nu zet ik gewoon alles in potjes elke maand voor recurrente kosten omdat ik weet hoeveel ik ongeveer moet sparen, maar het zou nog efficiënter kunnen dus.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:19

   Ja dat cash geld daar mis ik mij soms ook wel eens mee. Al valt het de laatste maanden erg goed mee 🙂 En ik denk ook wel dat ik het nog efficiënter zou kunnen gebruiken hoor, maar dat komt nog wel 😉

 5. Samaja 04/03/2020 at 13:01

  Ik ben nogal spaarzaam van nature en we komen mooi toe met wat we hebben, dus ik heb YNAB nog nooit gebruikt. Wel houd ik zelf soms eens maandelijks een overzicht van onze uitgaven bij, kwestie van te weten hoeveel geld we aan bepaalde dingen spenderen. Dat heb ik tijdens de eerste maanden dat we samenwoonden ook gedaan en ik vond dat heel leerrijk :-).

  1. Evi 23/03/2020 at 12:20

   Het is inderdaad heel leerrijk he om zo eens bij te houden waar je wat aan uitgeeft 🙂

 6. Lien 05/03/2020 at 08:10

  Ook hier een overtuigde gebruiker. Ik ben wel niet altijd even flink in het bijhouden van mijn cash uitgaven. Wanneer ik aan het einde van de maand mijn ‘reconciliation dance’ wil doen baal ik als ik niet weet waar mijn missende 5 euro naartoe is gegaan.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:22

   Ah dat gevoel is inderdaad balen he! Helemaa in het begin sukkelde ik vooral ook met mijn cash uitgaven, maar tegenwoordig lukt het me aardig goed om die bij te houden (en moet ik toegeven dat ik sowieso ook gewoon veel meer met de kaart probeer te betalen, of via een betaalapp)

 7. Kris10 05/03/2020 at 13:23

  Ik houd dat totaal niet bij en zou zelfs niet geweten hebben wat er op mijn spaarrekening staat als ik vorig weekend niet impulsief een fiets gekocht had … Aan dat spaargeld kom ik enkel voor grote uitgaven.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:25

   🙂 Hier was het vooral handig toen er echt wel grote kosten zoals bouw en verdere bouwwerken aan te pas kwamen. En nu kan ik niet meer zonder 🙂

 8. Flavie 07/03/2020 at 08:39

  Ik hou het bij in mijn hoofdje, voor zover dat het lukt. Elke maand opnieuw sparen wij een vast bedrag, betalen we onze vaste kosten en wat overblijft kunnen we uitgeven. Ook hebben we een lijstje met wanneer we de grotere kosten (zoals verzekeringen) moeten betalen en dan zijn we iets zuiniger zodat we dit kunnen betalen zonder aan ons spaarboekje te komen. En ik moet zeggen… dat lukt prima!

  1. Evi 23/03/2020 at 12:30

   Wauw, respect zeg dat je dat kan bijhouden in je hoofd! Mij zou dat langs geen kanten lukken 🙂

 9. zwartraafje 07/03/2020 at 16:33

  Vermits ik zelf niet kan gaan werken en we het dus met een inkomen minder stellen heb ik vanaf we zijn gaan samenwonen een huishoudboek bijgehouden. Eerst op papier, nu in een spreadsheet. Het is niet hetzelfde systeem natuurlijk maar ik weet wel perfect hoeveel we uitgeven en zolang er elke maand ook een deel naar de spaarrekening gaat maak ik me geen zorgen.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:31

   Het allerbelangrijkste is dat je een systeem hebt dat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt he!

 10. fieke 09/03/2020 at 09:28

  Bij ons zit alles in een excel. Eigenlijk is het dus gewoon bijhouden van inkomsten en uitgaven, zonder spaardoelen eraan te koppelen. Maar ik weet wel hoeveel we gemiddeld uitgeven aan eten en drinken, kleren, … en wanneer de jaarlijkse grote kosten (kadaster, verzekeringen) er weer aan komen. Het werkt al jaren prima zo voor mij (en ook al lacht mijn man me vaak uit met al mijn cijfertjes, het is al handig gebleken, dat ik bepaalde uitgaven van een tijdje terug makkelijk terug kan vinden).

  1. Evi 23/03/2020 at 12:40

   Het lief trekt hier ook vaak wenkbrauwen op hoor als ik met mijn YNAB aan kom draven, maar het is wat je zegt, het is al heel vaak heel handig gebleken! Mocht ik wat beter zijn met Excel, dan zou ik dat overwegen, maar ik ben daar echt niet goed in. En dus past YNAB net iets beter bij mij. Maar het belangrijkste is denk ik dat je gewoon een systeem hebt dat voor jou werkt 🙂

   1. fieke 23/03/2020 at 20:16

    Mij lijkt YNAB veel ingewikkelder dan excel, maar inderdaad: elk zijn systeem :-).

 11. Katrien 15/03/2020 at 07:17

  Ik heb het wel even overwogen maar uiteindelijk heb ik voor mijn Bullet Journal gekozen om alles bij te houden. En binnenkort wil ik eens een jaaroverzicht van terugkerende uitgaven maken ook. Voorlopig werkt het prima zo.

  1. Evi 23/03/2020 at 12:40

   Wauw, zeg, respect dat je dat kan bijhouden in een bullet journal!

 12. Leen 02/04/2020 at 17:12

  In mijn leven is er maar één ding waar ik me geen zorgen over maak momenteel en dat zijn onze financiën. YNAB heeft ons moeiteloos door de aankoop van ons huis en de verhuis geloodst. Het geeft u zo’n gemoedsrust he! Ik doe het nu al bijna tien jaar en zou niet meer zonder kunnen 🙂

 13. Malika 15/04/2020 at 13:45

  Hallo, ik sta al lang op twijfel om te beginnen werken met Ynab. Aan de ene kant is het omdat ik vrees dat het me te veel tijd zal kosten. Klopt dat? En de andere kant hoor ik die verhalen dat je wat het kost er zo weer kan uithalen. Maar hoe moet ik dat dan zien?
  Ik hou niet van wiskunde, cijfertjes en tabellen enzo dus zal dat dan iets voor mij zijn?

  1. Evi 20/04/2020 at 09:31

   Ik ben zelf een grote ramp als het aankomt op wiskunde en rekenen. Vandaar dat ik me ook ver weg hou van excel voor dit soort dingen, want dan loopt het gegarandeerd fout bij mij. Maar YNAB heeft als voordeel dat jij zelf niet moet dingen gaan uitrekenen. In het begin kost het je wel wat tijd, dat klopt. Want je moet 1 keer alles ingeven. Maar daarna is het eigenlijk kinderspel. Momenteel spendeer ik er ongeveer 15 minuten per week aan, tenzij we plots grote uitgaven of heel veel onverwachte uitgaven gedaan hebben. Wat mij betreft is het absoluut de investering waard hoor. Het abo op zich valt mee qua kosten. De grote meerwaarden voor mij zijn vooral dat ik nu veel beter zicht heb op hoeveel we ter beschikking hebben, wat we waar aan gaan spenderen en zelfs onverwachte situaties makkelijk aan kunnen. Ik zag trouwens dat Kellie van Tales from the Crib haar cursus hierover opnieuw gaat openstellen. En die kan ik je echt wel aanraden. Ik heb die zelf gevolgd en net daardoor is YNAB voor mij onmisbaar geworden.

Leave a Reply