Mijn zeven tips om gezond(er) te eten

Ik las bij Josefien van Josie’s Little Things al een paar keer erg interessante blogposts over haar gezonde levensstijl (hier en hier bijvoorbeeld). Telkens haalde ik er een aantal praktische tips uit. En omdat mijn parcours richting gezond(er) eten wel wat verschilt met dat van haar, leek het me fijn te zijn om mijn eigen tips met jullie te delen. Geen wereldschokkende dingen, maar wel praktische tips over hoe ik het aanpak om gezonder te leven.

Benieuwd naar mijn zeven tips om gezond(er) te eten?
1. Verander niet meteen alles

Been there, done that. Meerdere keren zelfs. Drastisch mijn hele eetpatroon wijzigen. En dat werkt … voor een paar dagen. Iets meer dan een jaar geleden besloot ik om niet meteen alles in één keer te wijzigen. Maar mezelf tijd te gunnen. En bijvoorbeeld eerst mijn lunchpatroon te veranderen. De belegde broodjes maakten plaats voor gezonde salades. Daarna nam ik mijn ontbijt onder handen. En sinds mijn maagontsteking begin dit jaar ben ik ook heel hard beginnen kijken naar mijn avondmaaltijden. Hoe lang het duurt voor je een nieuwe gewoonte onder de knie hebt verschilt van persoon tot persoon. Maar ik merk dat ik na drie tot vier weken ongeveer die nieuwe routine wel onder de knie heb.

2. Zie het als een levensstijl waarbij je ook mag zondigen

Ik zie mijn eetpatroon en gewoontes niet (meer) als een dieet, maar als een levensstijl. En geloof me vrij, mentaal maakt dat een wereld van verschil. Want het is niet iets wat moet. Maar iets waar ik bewust voor kies. En het laat me ook toe om af en toe eens te zondigen, zonder dat ik een gigantisch schuldgevoel moet hebben.

Als ik bijvoorbeeld een lunchvergadering heb waarbij eten besteld wordt, ga ik niet zeuren dat er geen salades zijn en enkel belegde broodjes. En eet ik dus zelf ook een belegd broodje. Hetzelfde geldt voor ijsjes en dessert. Ik ben een enorme zoetekauw en emo-eter. Als we gaan uit eten, eet ik een dessert. Drink ik een glas aperitief en wijn. En geniet ik er ook met volle teugen van. Ervaring leerde me dat de hele tijd jezelf alles ontzeggen niet werkt. Als je het ziet als een levensstijl waarbij je af en toe mag zondigen, dan heb je nadien een minder groot schuldgevoel. En zakt de moed om de dag nadien die gezonde levensstijl terug op te pikken, mij alvast niet in de schoenen.

3. Zorg dat je geen kleingeld op zak hebt

Dit klinkt misschien als een erg vreemde tip. Maar hij werkt gigantisch goed bij mij. Sowieso betaal ik al heel veel dingen elektronisch. Maar door geen kleingeld op zak te hebben kan ik ook niet bezwijken aan de lokroep van de snoepautomaat op het werk. En zelf haat ik het om of aan collega’s geld te gaan vragen daarvoor. Of te vragen of zij geld kunnen wisselen. Wat nog helpt: zorgen dat je bureau zich aan de andere kant van het gebouw bevindt dan de snoepautomaat. In een van onze werklocaties werd mijn bureau onlangs verhuisd naar de andere kant van het gebouw. En ik merk dat zelfs als ik voldoende cash geld op zak niet meer naar de snoepautomaat trek. Want dan verlies ik te veel tijd 🙂

4. Verminder je drang naar zoet met muntjes en tanden poetsen

Nog een tip die je waarschijnlijk niet meteen verwachtte. Ik kreeg hem ooit van een diëtiste. En hij helpt wel om me minder zoet te doen eten ’s avonds in de zetel: je tanden poetsen. De tandpasta zorgt er namelijk voor dat je niet meteen terug iets wil gaan eten. Bovendien krijg ik er dorst van, wat een win-win is, want ik drink dan nog wat water 🙂 Als ik overdag heel erg veel trek heb in zoet, vervang ik de tandpasta door muntjes zonder toegevoegde suiker. Wel de erg straffe varianten met muntsmaak. Toegegeven, het werk iets minder goed dan tandpasta, maar het helpt nog steeds hoor bij mij. En geef toe, je tanden staan poetsen in het toilet op het werk zou ook maar een vreemd zicht zijn.

5. Probeer eens water met een smaakje

Dit is er eentje waar ik het helemaal in het begin – en nu op drukke dagen soms nog – erg moeilijk met had: voldoende water drinken. Ik was zonder het goed te beseffen wat verslaafd aan frisdranken. Dus eerst heb ik daar komaf met gemaakt door meer water te drinken. Maar vooral ook door water met een smaakje te drinken. Vandaag de dag heb je talloze lekkere varianten op de markt zonder extra calorieën of suikers. Ideaal dus! Of investeer net als ik in een waterfles waar je zelf vruchten aan je water kan toevoegen.

Om ervoor te zorgen dat ik ook op drukke dagen voldoende drink installeerde ik een app op mijn smartphone. En krijg ik elk 1,5 u. een melding dat het tijd is om water te drinken. Ik gaf trouwens in dat ik per dag 2l wil drinken. En dankzij die meldingen slaag ik daar heel vaak in. Daarnaast ga ik zelden nog op stap zonder mijn gevulde waterfles. Ik weet intussen erg goed hoeveel er in die fles gaat. En hoeveel water ik dus nadien nog moet drinken om aan die 2l per dag te komen.

6. Meal prepping for the win

Op vrijdagavond of zaterdagochtend plan ik de maaltijden voor de komende week. Ik kies daarbij telkens voor gerechten waarvan ik weet dat ik er twee dagen van kan eten. Klinkt misschien niet zo gevarieerd, maar eigenlijk valt dat reuzegoed mee. Wat het me ook absoluut oplevert is tijdswinst. Want door in het weekend al heel wat dingen voor te bereiden heb ik er doorheen de week minder werk aan. Zo kook ik bijvoorbeeld al quinoa, maak ik mijn overnight oats voor een paar dagen op rij klaar, kuis & bereid ik groenten, etc. Bovendien zorgt de meal prepping ervoor dat ik ’s avonds na een drukke dag niet meer hoef na te denken over wat ik ga eten. En grijp ik minder naar ongezonde maaltijden. Iets wat hier vroeger wel regelmatig gebeurde.

7. Investeer in een paar kookboeken

Gezonde gerechten klaarmaken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Iedereen kent de basisprincipes wel: zorg dat je bord zoveel mogelijk gevuld is met groenten. Vermijd suikers, etc. Zelf ben ik absoluut geen keukenprinses. En vind ik het vreselijk als ik zelf een gerecht moet bedenken. Dus ik investeerde in een paar kookboeken: Easy vegan met Julie, Julie Natuurlijk, de Nooit meer diëten reeks, … Ze bevatten allemaal stuk voor stuk erg eenvoudige gerechten om klaar te maken. Die heerlijk licht zijn. En geen extra druk meer leggen op mijn maag en darmen. Doordat ik ze ook zelf klaarmaak, merk ik dat mijn drang naar zoet nadien veel minder is. Wat toch wel iets zegt over de aanwezigheid van suikers in voorbereidde maaltijden.

 

Ik ben absoluut geen voedingsspecialiste of experte, dus bovenstaande tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Ze zorgen er bij mij echter wel voor dat ik een gezondere levensstijl hanteer. Wat niet wil zeggen dat ik ook niet eens uit de bocht ga hoor. Verre van. Maar ze helpen me wel om 80% van de tijd gezond(er) te leven. Een effect daarvan op de weegschaal – voor de nieuwsgierigen onder jullie – merk ik zelf (nog) niet. Een aantal andere factoren zoals bijna permanente stress spelen daar momenteel een grote rol in. Wat deze tips en levensstijl wel doen, is me beter in mijn vel doen voelen. En dat is al heel wat!

Slagen jullie er makkelijk in om gezond(er) te eten? Wat zijn jullie tips & tricks hiervoor? 

20 Comments

 1. Sofie 18/07/2018 at 21:36

  Veel tips pas ik zelf ook toe, zoals je weet eet ik geen suiker en dierlijke producten en drink ik geen alcohol. Maar net als jij zeur ik hierin wel eens. Als er op het werk getrakteerd wordt, eet ik dat stukje taart op, ook al is het dan niet vegan en/of suikervrij. Ook neem ik heel soms een dessertje op restaurant en eet ik het koekje op bij mijn thee.

  Hier ook fan van de watertjes met smaakjes. Mijn favoriet zijn de kokos én de limoen met munt.

  1. Evi 19/07/2018 at 12:18

   Ik denk dat dat eigenlijk de beste manier is. Voor jezelf uitmaken wat je wil, maar jezelf ook toelaten om daar af en toe eens tegen te zondigen 🙂 We hebben trouwens dezelfde smaak qua water want die twee zijn ook absoluut mijn favorieten 🙂

 2. Goofball 18/07/2018 at 21:44

  voldoende water drinken is echt een probleem voor mij. welke app gebruik je daarvoor?

  1. Evi 19/07/2018 at 12:20

   Ja, was bij mij ook niet evident maar die app helpt echt wel. Ik heb een Android toestel en installeerde er Drink Water Aquarium op. Heel tevreden van. Maar er zijn talloze van die apps hoor 🙂

 3. Isabel 19/07/2018 at 11:48

  Met de 40 voorbij moet ik dringend ook wat beginnen opletten, want er kwamen wat kilo’s bij.
  De tandpasta tip pas ik zeker toe 🙂

  1. Evi 19/07/2018 at 12:21

   Blij dat je er wat aan had 🙂

 4. Hilde 19/07/2018 at 18:41

  Goh…hier herken ik zoveel in Evi. Zoals van dat emo eten. Ik voel me echter wel pas goed in m’n vel als ik dat gewicht onder controle kan houden. Dat lukt tot hiertoe vrij aardig met zelfs een lager cijfer op de weegschaal. Niet door te diëten maar gewoon (inderdaad) anders en bewuster te gaan eten met vooral veel afwisseling. Ik houd het ook bij in bepaalde trackers in m’n BuJo. Ook dat helpt bij mij. Net zoals het drinken van ruim voldoende water in combinatie met voldoende beweging dankzij een stappenteller :-). Zo’n andere gewoonte duurt doorgaans toch een 21-tal dagen. Het blijft een boeiend thema, en iets waarover nog veel te vertellen valt 😉

  1. Evi 20/07/2018 at 08:52

   Wat fijn om te lezen dat je je hierin herkent (soms denk ik wel eens dat ik zowat de enige ben). Ik zou dat gewicht van mij ook heel graag onder controle willen krijgen. Maar te veel stress zorgt ervoor dat ik zelfs met weinig eten of heel gezond te eten en bijvoorbeeld zelfs suikers te mijden er niet in slaag. Iets waar ik dus absoluut wil aan gaan werken. Het is en blijft inderdaad wel een boeiend thema he 🙂 Ik ben er in ieder geval nog niet over uitgepraat 🙂

 5. Josefien 19/07/2018 at 20:11

  Goeie tips!
  Het is inderdaad persoonlijk hé, wat werkt voor de ene is niet noodzakelijk een succes bij de andere.
  Blij dat jij er met deze tips in slaagt, en dat je je goed voelt!

 6. Le petit requin 21/07/2018 at 19:51

  Goede tips! Kan er mij in veel vinden, al lukt het mij momenteel door stress niet echt om er ook echt op te letten.
  Dat tanden poetsen probeer ik ook te doen, al denk ik er vaak pas aan eens ik goesting krijg in snoep en tja, dan durf ik toch al eerder naar de snoepkast dan naar de badkamer lopen. Zou het dus eigenlijk meteen na het avondeten ofzo moeten doen… (ik heb trouwens een collega die haar tanden poetst op het werk, dus zo raar is dat niet zenne 😉 ).

  1. Evi 30/07/2018 at 13:32

   Thx 🙂 En dat tanden poetsen lukt hier ook niet altijd hoor. Wat fijn trouwens dat het bij jullie op het werk wel kan. Hier zouden ze maar erg vreemd opkijken mocht ik dat plots doen 🙂

 7. Inez 22/07/2018 at 17:23

  Oh, een appje om meer te drinken! Dat ik daar zelf nooit opgekomen ben! ?

 8. Delphine 23/07/2018 at 23:16

  Veel van deze tips pas ik ook al toe. Dat van de muntjes en tandpasta kende ik ook al ? Met water drinken heb ik niet veel moeite, behalve op erg drukke dagen, dan vergeet ik wel eens te drinken. En weekmenu en Collect&Go for the win hier: als je het vooraf bestelt, kan je ook niet in de verleiding komen in de winkel.

  1. Evi 30/07/2018 at 13:40

   Hier doet het lief 90% van de tijd de boodschappen, wat ervoor zorgt dat de verleiding bij mij alvast minder groot is. Maar anders zou ik meteen zo een Collect & Go overwegen 🙂

 9. Flavie 25/07/2018 at 17:15

  Voldoende water drinken blijft voor mij iets moeilijks. Ondertussen eet ik gezonder, maar elke dag heb ik mijn ‘folieke’ (iets met chocolade of iets anders) en dat lukt prima. Rond 18u mag ik even zondigen met iets kleins en dat is voldoende.

  1. Evi 30/07/2018 at 13:44

   Mij lukte water drinken ook niet zo goed, tot ik die app installeerde en reminders kreeg. Die spreekwoordelijke schop onder mijn kont doet veel 🙂 Heel leuk idee ook dat je elke dag met iets kleins mag zondigen.

 10. Leen Vandebergen 12/08/2018 at 10:53

  Mealprepping doet hier ook veel. Als ik niet de tijd neem om maaltijden voor te bereiden, gebeurt het té vaak dat ik naar een snelle pizza grijp bijvoorbeeld. Sinds we maaltijdboxen hebben, lukt het weer iets beter om me aan een weekmenu te houden. Er is hier alleszins nog véél verbetering mogelijk aan mijn eetgewoontes!

  1. Evi 13/08/2018 at 08:51

   Hier is er ook nog heel wat ruimte hoor voor verbetering. Maar ik merk inderdaad ook dat mealprepping heel wat helpt. En die maaltijdboxen, welke gebruik je? Want ik ben daar wel benieuwd naar. Al is het voor ons gezin niet zo eenvoudig denk ik om een goeie te vinden (ik eet hoofdzakelijk vegetarisch, man- en zoonlief daarentegen zijn verzot op vlees).

Leave a Reply