Ziekenboeg

Zowat 1,5 week geleden kreeg Tuur de zoveelste oorontsteking. Niet fijn maar nu ook niet meteen iets waardoor er alarmbellen begonnen te rinkelen in mijn hoofd. Toen mijn lief een paar dagen later ook tekenen van ziekte (in zijn geval griep) begon te vertonen kreeg ik een licht vermoeden dat het einde misschien nog niet in zicht was (mijn lief wordt namelijk amper ziek). Doorheen de week kreeg ook ik steeds minder adem, namen de hoofd- en keelpijn op donderdag ondraaglijke proporties aan en wist ik het zeker: ik zou er deze keer niet aan ontsnappen.

Een bezoekje aan de dokter bracht het verdict: de zoveelste sinusontsteking. Alleen heb ik er deze keer gigantisch veel last van. En daar begint het schoentje te wringen. Om goed te zijn zou ik eigenlijk moeten slapen, rusten en uitzieken … maar met een ziek lief en een opnieuw erg levendig kleintje in huis is dat geen eenvoudige opdracht. Zeker niet als je weet dat mijn lief en ik uiteenlopende opvattingen hebben over ziek zijn. Hij kan dat namelijk wel: in de zetel of in bed liggen als hij ziek is en de boel de boel laten. Ik daarentegen blijf de huishoudelijke taken zien en slaag er maar niet in om te rusten voor alles hier terug netjes ligt. Dat dat voor discussies zorgt is een overbodige mededeling 🙂

Nu weet ik ook wel dat het grotendeels aan mezelf ligt, dat niemand me verplicht om die taken te doen en dan pas te rusten, maar ik kan het om de een of andere reden niet laten. Gevolg: ik herstel minder snel en loop daardoor erg lastig. Stiekem ben ik ook jaloers op mijn lief, dat hij dat kan en wou ik dat ik dat ook kon. Een magisch trucje is er niet voor, volgens hem. Gewoon de dingen kunnen loslaten … en laat dat nou net iets zijn waar ik het sowieso al moeilijk met heb. Mijn lief weet dat ook en grijpt zo nu en dan wel in: dan stuurt hij me zoals deze ochtend verplicht terug naar bed en neemt hij de zorg voor Tuur op zich. En al is het met tegenzin dat ik zijn verplichting opvolg, toegegeven, nadien voel ik me wel ietsje pietsje beter. Nu er nog in slagen om dat wat vaker en van in het begin te doen als ik ziek ben …

Slagen jullie daar wel in als jullie ziek zijn om de boel de boel te laten? Tips & tricks zijn altijd welkom! 

6 Comments

 1. Samaja 11/02/2017 at 18:22

  Mij lukt dat doorgaans goed. De echtgenoot doet dan een deel van mijn taken of mijn mama helpt even met de was. Wel wil ik dat alles opgeruimd en proper blijft. Als de echtgenoot ziek is, laat hij vanalles rondslingeren. Dat doe ik niet, dat maakt me alleen maar onrustig.

 2. Mel 11/02/2017 at 19:40

  Idem hier: ik kan het ook niet laten om wat huishouden mee te pikken als ik ziek ben. Ik word dan al ongemakkelijk aan de gedachte dat er achteraf zo’n berg huishouden op me ligt te wachten eens ik genezen ben… In elk geval vlug beterschap én veel rust gewenst!

 3. Sofie 11/02/2017 at 21:27

  Deels wel… Ik ben nu ook ziek. Enorme keelpijn, gisteren spierpijn en droge hoest. Ik heb wel de afwas gedaan, maar voor de rest niks. Ik zou wel dringend moeten vegen en de kattenbak schoonmaken.

  Veel beterschap daar!

 4. fieke 12/02/2017 at 13:42

  Herkenbaar… Mijn man kan alles laten liggen, maar als ik ziek ben en het blijft liggen, dan blijft het liggen en stapelt het allemaal op. Dus ik doe het toch, ondanks het ziek zijn. En natuurlijk herstel je dan minder snel…
  Hier trouwens ook al enkele ziektes de revue gepasseerd bij ons meisje. Dat het maar snel lente wordt! Veel beterschap daar!

 5. Flavie 18/02/2017 at 10:44

  Ik kan welgeteld 1 dag ziek zijn, de dagen nadien begin ik mij al te ergeren aan de afwas die er staat… er moet eens gestofzuigd worden… ruim dit en dit eens op.

 6. Leen 13/03/2017 at 15:47

  Nope. Hoe komt er anders eten op tafel? En stilzitten is sowieso niet mijnen dada. Stilzitten in een rommelig huis al helemaal niet 😀 Als ik ziek ben, verwacht het lief trouwens nog altijd dat ik kook. (Hij kan dat namelijk niet.) Heb het nog maar één keer gehad dat ik echt zo ziek was dat ik stond te duizelen in de keuken, maar toch, ne vent hebben die het af en toe efkes overneemt, dat klinkt inderdaad fijn.

Leave a Reply