verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Mei 2018

Net als de voorbije twee jaar neem ik ook dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Leesupdate: deze boeken las ik in mei 2018

Een maand met heel wat lange weekends en een aantal snipperdagen. En dat merkte ik in de hoeveelheid boeken die ik las. Want in tegenstelling tot de voorbije maanden slaagde ik erin om in mei drie boeken uit te lezen! Hoera!

Truly Madly Guilty

Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan? (samenvatting: boek.be) 

Op geregelde basis heb ik nood aan chicklit en erg ontspannende lectuur. En dan is een boek van Liane Moriarty ideaal! Hier en daar las ik gemengde reviews over het boek. Maar ik heb het in ieder geval wel graag gelezen. Je hoeft geen hoogstaande literatuur te verwachten, maar wat je wel krijgt is een verhaal dat leest als een trein. En ergens tot in het midden voor mij spannend bleef. Eenmaal ik doorhad wat er gebeurd was, was de spanning en fun er wat af. Maar het blijft toch heerlijk ontspannende lectuur. Ik vinkte met dit boek puntje 13 (een boek met minstens 10 uitgaven/herdrukken) af.

Mentaal Kapitaal

Neuropsychologe Elke Geraerts over het belang van een veerkrachtig brein De burn-outepidemie neemt ongekende vormen aan. Maar er is een oplossing. Hoe groter je mentale weerbaarheid, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. In dit grensverleggende boek toont breinexperte Elke Geraerts wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht. En hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten. Recent wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat we zelf een aanzienlijke impact hebben op ons mentale kapitaal. Met de juiste mindset kan de kans op een burn-out dus aanzienlijk worden verkleind. En met de juiste aanpak kan burn-out in je bedrijf sterk worden gereduceerd (samenvatting: boek.be)

Ik kocht het boek van Elke nadat ik een lezing van haar bijwoonde. En geïntrigeerd raakte. Want heel wat van de alarmsignalen die ze daar aanhaalde klonken me bekend in de oren. Het boek leest erg vlot en is op een heel toegankelijke manier geschreven. Bovendien haalde ik er een aantal praktische tips uit, die ik zeker eens in de praktijk wil omzetten. Wat me wel opviel: ik herkende er heel wat elementen uit haar lezing uit. Dus zo nu en dan was het eerder herhaling wat ik las dan effectief iets nieuws. Maar de kracht van iets onthouden ligt in herhaling, dus zo een ramp was dat nu ook weer niet 😉 Ik las dit boek niet in het kader van de Verbeelding Book Challenge.

Three sisters, three queens

When Katherine of Aragon is brought to the Tudor court as a young bride, the oldest princess, Margaret, takes her measure. With one look, each knows the other for a rival. An ally, a pawn, destined with Margaret’s younger sister Mary to a sisterhood unique in all the world. The three sisters will become the queens of England, Scotland, and France. United by family loyalties and affections, the three queens find themselves set against each other (…) As they experience betrayals, dangers, loss, and passion, the three sisters find that the only constant in their perilous lives is their special bond. Which is more powerful than any man, even a king (samenvatting: boek.be)

Dit boek stond al even stof te vergaren in mijn boekenkast. En nadat ik Blood & Beauty gelezen had, kreeg ik opnieuw zin in het lezen van historische fictie. Het is trouwens dankzij/door een boek van deze schrijfster dat ik een grote fan ben geworden van dit genre. Het boek vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Margaret, wat ik wel kon smaken. Want je ziet alles eens vanuit een ander perspectief. In tegenstelling tot de andere boeken van deze schrijfster moest ik me hier wat door het begin worstelen. Maar eenmaal het verhaal goed op gang was, las het als een trein. En genoot ik er met volle teugen van. Ik gebruikte dit boek om puntje 12 (een boek van een auteur die al minstens 10 boeken heeft geschreven) te doorstrepen.

Een volledig overzicht van de Verbeelding Book Challenge 2018 vind je hier.

Welke boeken lazen jullie onlangs? Tips voor de openstaande puntjes zijn altijd welkom! 

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *