Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in mei 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken

Leesupdate: deze boeken las ik in mei 2021

Net als in april was ik ook in mei nog wat in de ban van de boekenreeks van Cassandra Clare. Ik kon niet wachten om de twee laatste boeken van deze Kronieken van de Onderwereld serie te lezen. Maar daarnaast las ik ook wel nog een paar andere boeken, waaronder het boek uit de allereerste boekenbox van Lieselotte.

‘t Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ‘t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ‘t Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken.

Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden. En de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ‘t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden. En brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Voor ik me aan de laatste twee delen van de Kronieken van de Onderwereld serie waagde, las en beluisterde ik eerst ‘t Hooge Nest via mijn Kobo Plus abonnement. Ik startte eerst met het luisterverhaal, maar de stem van de voorlezer kon me niet echt bekoren. En omdat ik ook best wel wat last had van slapeloze nachten, switchte ik na een poosje naar het e-boek. Iets wat ik me niet beklaagd heb. Want wat een verhaal zeg! Twee joodse zussen die op gevaar van eigen leven in het verzet stappen en een onderduikhuis voor andere joden in Nederland runnen. Ik was stevig onder de indruk van hun moed en acties.

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten maar je krijgt niet zomaar wat droge kost en cijfermateriaal voorgeschoteld. Roxane van Iperen is er mijns inziens erg goed in geslaagd om je mee te zuigen in de wereld van Janny en Lien Brilleslijper. Zowat alle emoties komen aan bod. En ondanks het feit dat je weet hoe het gaat aflopen, blijf je na elke pagina toch weer nieuwsgierig. En wil je heel graag verder lezen. Een absolute aanrader dus!

Stad van verloren zielen

Clary ontdekt dat Lilith er op magische wijze voor heeft gezorgd dat Jace samenspant met de boosaardige Sebastian. En dat hij nu een dienaar van het kwaad is. Jace en Sebastian zijn zodanig met elkaar verbonden dat het onmogelijk is om de een te vermoorden zonder ook de ander te doden. Clary is echter vastbesloten Jace te redden, samen met haar goede vrienden Alec, Magnus, Simon en Isabelle. Daarbij zet ze niet alleen haar leven op het spel, maar ook Jace’ ziel …

Het voorlaatste deel van de Kronieken van de Onderwereld serie. En ook dit keer werd ik er helemaal in meegezogen. Aangezien ik alle voorgaande delen al gelezen had, kende ik tegen nu de personages wel al vrij goed. Waardoor ik misschien nog wel net dat tikkeltje extra van het boek kon genieten 🙂 . De verschillen met de Netflix serie zijn ook hier best wel groot, maar bij beide zat ik vaak op het puntje van mijn stoel!

Stad van Hemelse vlammen

Het gevaar ligt weer op de loer. Clary, Jace, Simon en hun vrienden moeten vechten tegen het grootste kwaad dat ze ooit hebben gezien: Clary’s eigen broer Sebastian. Niets of niemand in deze wereld kan hem verslaan. De enige oplossing lijkt te vinden in de onderwereld, waar nog nooit een schaduwjager is geweest en waarvan niemand ooit is teruggekeerd. Maar Clary, Jace en Simon hebben weinig keus. En beginnen aan de gevaarlijke tocht naar de diepste krochten van de onderwereld. Terwijl de wereld om hen heen uit elkaar valt, staan ze voor de moeilijkste opdracht in hun leven…

Wat heb ik genoten van dit boek! Ik wist op basis van de Netflixserie al deels hoe het zou eindigen, maar moet toegeven dat ik het einde van het boek pakken beter vind. De grote verhaallijnen lopen hier terug wat meer gelijk, maar de details zijn erg verschillend. En zonder al te veel te vertellen, het boek heeft een veel duidelijker en meer afgesloten einde. Wat ik alleen maar kan toejuichen. Al kan dat ook wel te maken hebben met het feit dat ik een meer open einde absoluut niet zo fijn vind 😉 .

The tale of Peter Rabbit

“Now, my dears,” said old Mrs Rabbit one morning, “you may go into the fields or down the lane, but don’t go into Mr. McGregor’s garden.” But what does Peter Rabbit do? Beatrix Potter’s delightful ‘Tale of Peter Rabbit’ tells the story.

Sinds kort biedt Kobo eigen edities aan van klassiekers. Dus toen ik deze zag stond ik te popelen om hem te lezen. Ik las het verhaal in het Engels en kan alleen maar zeggen dat ik er enorm van genoot om deze klassieker nog eens te herlezen.

boeken

De kleine bloggen voor dummies

Dit boekje laat je alle aspecten van het bloggen zien en wijdt je in in de wereld van bloggers en vloggers. Je leert hoe je zelf een website bouwt. Hoe je je lezers bereikt via social media, hoe je lekker leesbare blogs schrijft. En hoe je geld kunt verdienen met bloggen. Er is veel aandacht voor zakelijk bloggen en het laten groeien van je lezersaantallen.

Dit boek las ik voor BlogBoost en stiekem ook wel een beetje omdat ik altijd wel graag dingen bij leer 🙂 . Een volledige review van het boek kan je op de blog van BlogBoost lezen.

Het boek van verloren namen

Eva Traube Abrams, een bibliothecaresse in Florida die eigenlijk al aan haar pensioen toe is, ruimt op een ochtend boeken op als haar oog valt op een foto in een openliggend tijdschrift. Ze verstijft; het is een afbeelding van een achttiende-eeuws religieus boekwerk  dat ze herkent als ‘het boek van verloren namen’. Het bijbehorende artikel gaat over plundering van Europese bibliotheken door de nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog – iets wat Eva zich levendig herinnert – en de inspanningen van hedendaagse onderzoekers om belangrijke boeken aan hun rechtmatige eigenaren terug te geven.

Het boek, dat zich nu in Berlijn bevindt, lijkt een soort code te bevatten, maar onderzoekers weten niet wat die betekent. Alleen Eva kent het antwoord op die vraag: in de oorlog hielp ze Joodse kinderen aan de nazi’s te ontkomen. Daarvoor hadden de kinderen een nieuwe naam nodig. Om hun ware identiteit niet voor altijd verloren te laten gaan, werd die gecodeerd en verborgen in ‘het boek van verloren namen’. Na de oorlog heeft Eva haar oorlogsherinneringen diep weggestopt. Heeft ze nu de kracht om terug te keren naar die traumatische tijd en de waarheid te onthullen?

Dit was absoluut een klein gelukje, want het boek was nog maar net beschikbaar bij de nieuwe aanwinsten in de bib toen ik het mee naar huis nam. En ook van dit boek genoot ik enorm. Vanaf pagina één word je meegezogen in het verhaal. Het verhaal zelf is goed opgebouwd, met tal van plotwendingen en goed uitgewerkte personages. En ondanks de toch wel iet of wat zware thematiek (want geef toe lezen over kinderen die gedeporteerd kunnen worden is nu niet bepaald lichte lectuur) slaagt Kristin Harmel erin om je als lezer geboeid te houden. En het verhaal aangenaam te houden. Eentje om op je to be read te lijsten wat mij betreft 😉 .

De ijzeren engel

Het eerste deel van de Helse Creaties-trilogie – die vooraf gaat aan de Kronieken van de Onderwereld begint wanneer Tessa’s gerieflijke leventje van het New York in 1978 abrupt eindigt als haar voogdes sterft. Tessa wordt naar haar broer in Londen gestuurd. Maar voordat zij daar aankomt is ze ontvoerd door de Zwarte Zusters, die haar dwingen zich te bekwamen in een vreemde gave, waarvan ze niet eens wist dat ze die had: transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt…

Zoals dat vaak wel eens gaat met succesvolle series, worden er prequels en sequels aan toegevoegd. En dus ook met de Kronieken van de Onderwereld serie. Na lang twijfelen besloot ik om aan de prequelserie te beginnen. En wat ik al een beetje vreesde werd waarheid. Daar waar de oorspronkelijke boekenreeks erg goed is opgebouwd, had ik moeite om in dit verhaal te komen.

Het verhaal op zich is niet slecht hoor. Maar de personages konden me minder boeien. En ook de plotwendingen vond ik soms wat te ver gezocht. Wat meteen ook de reden waarschijnlijk is waarom ik nog steeds niet aan deel 2 van deze reeks begonnen ben.

The Austen Girls

It is 1809 and Fanny and Anna have just been launched on to the ruthless Regency marriage market by Fanny’s mother (think Mrs Bennet). But luckily their mysteriously wealthy Aunt Jane is there to guide them and help them make better choices – i.e. don’t get married at all! Jane plays detective to help them rescue a falsely accused friend from being transported to Australia, while Anna impetuously makes and breaks an engagement. Fanny is forced to leave the marriage market when her mother dies and she has to look after ten siblings. She learns the secret of Jane’s wealth and self-possession (she is, of course, a writer) and decides to follow in her footsteps. 

Naast The tale of Peter Rabbit het enige Engelstalige boek dat ik de afgelopen maand las. Zelf zou ik niet meteen voor dit boek gegaan zijn. Maar doordat het in die leuke boekenbox van Lieselotte zat, waagde ik me er toch aan. Het duurde eventjes voordat ik echt mee was in het verhaal. Maar eenmaal de personages me voldoende konden boeien, heb ik het wel graag gelezen. Persoonlijk mocht het voor mij wel nog net iets meer in de diepte uitgewerkt worden. En wat sneller gaan. Hier en daar bleef ik dus wat op mijn honger zitten. Maar verder was het wel een ontspannend boek om te lezen.

Tussenstand

Goodreads: 28/40

Classics: 5/10

Verbeelding Book Challenge: 4/30

* Samenvattingen: boek.be

Welke boeken lazen jullie onlangs?

14 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *