hoe starten met krachttraining
Fitness

Hoe starten met krachttraining?

Vorige zomer besloot ik op aanraden van het lief om het roer om te gooien. En niet meer alleen maar met de Start to run app te gaan hardlopen. Maar ook te beginnen met fitnessen en krachttraining. Intussen zijn we zes maanden verder. En deel ik graag met jou enkele tips over starten met krachttraining.

Beginnen met krachttraining: mijn persoonlijke tips

Omdat ik zelf nog nooit echt een voet in de fitness had gezet, besloot ik om voor mijn krachttraining een personal trainer onder de arm te nemen. En me dus stevig te laten begeleiden. Zelf heb ik daar nog geen seconde spijt van gehad, want sporten met een personal trainer, dat biedt tal van voordelen.

Maar goed, over naar starten met krachttraining. Want daar heb ik de afgelopen maanden ook heel wat over geleerd!

Zorg voor een duidelijk doel voor je van start gaat met krachttraining

Voor je echt van start kan gaan, is het belangrijk om na te gaan wat je wil bereiken. Wil je net als ik bijvoorbeeld heel wat kilo’s kwijtraken, spieren opbouwen en aan bodyshaping gaan doen? Of ligt je focus eerder op bodybuilding? Of nog eerder op het opbouwen en/of verbeteren van je conditie? Eenmaal je doel gekozen is, kan je daar gericht op beginnen werken.

Volg een schema

En dat brengt me meteen bij punt 2: volg een schema. Door met een schema te werken ga je niet alleen sneller vooruitgang boeken. Je zal ook verschillende spiergroepen trainen. En er zit variatie in je oefeningen. Waardoor je het ook langer zal volhouden. Een schema zal je ook sneller helpen om je doelen te behalen, dan wanneer je in het wilde weg gaat trainen.

Ik krijg elke week een nieuw schema van mijn personal trainer. Maar onze fitnessclub – Basic Fit – biedt in hun app ook tal van krachttrainingschema’s aan.

Zorg voor voldoende rust

Helemaal in het begin vond ik dit vreemd. Want de dagen waarop ik mijn krachttraining niet combineerde met cardio kwam ik niet uitgeput thuis van de fitness. En voelde het voor mij aan alsof ik niet tot het uiterste was gegaan. Maar bij krachttraining maak je iedere keer korte scheurtjes in je spieren. Waarna je die uiteraard moet laten rusten en aansterken. Zodat ze kunnen groeien. Intussen weet ik wel hoe belangrijk rust is. En laat ik minstens 24u en bij voorkeur zelfs 48u tussen mijn trainingen.

Spiegel je niet aan anderen

Ook dit was voor mij een moeilijke les. En bij nieuwe dingen trap ik soms nog wel eens in de valkuil van me te spiegelen aan anderen. Maar door regelmatig aan krachttraining te doen en naar de fitness te gaan heb ik geleerd dat iedereen ooit ergens begonnen is. En dat ik zeker niet de enige ben die soms sukkelt op een oefening. Of niet goed weet hoe ze aan iets moet beginnen.

Dus alhoewel het verleidelijk is om je te spiegelen aan anderen, zeker als je net begint met krachttraining, doe het niet. En focus vooral op jezelf!

Manage je verwachtingen en hou het haalbaar

Het hangt wat samen met bovenstaande: hou je oefeningen haalbaar en manage je verwachtingen. Als je net start met krachttraining kan je niet verwachten dat jij meteen tal van kilo’s zal kunnen liften. Of dat je meerdere squats en lunges zonder probleem na elkaar kan doen. Oefening baart kunst. En uiteraard is er niets mis met jezelf wat uit te dagen en te pushen. Maar hou het haalbaar!

Herhaling, herhaling, herhaling

Wil je resultaat boeken met krachttraining? Dan zijn regelmaat en herhalingen onontbeerlijk. Want het is pas door veel te oefenen dat je een techniek onder de knie krijgt. En je de oefening zwaarder kan gaan maken.

Zelf ben ik intussen zes maanden krachttraining aan het doen. En heb ik door consequent drie keer per week te gaan trainen al heel wat vooruitgang geboekt. Maar ik sta absoluut nog niet waar ik wil staan. Dus ja, ook ik blijf netjes al mijn oefeningen heel vaak herhalen.

Starten met krachttraining, dat is vooral letten op techniek

Bij krachttraining komt heel veel techniek kijken. Zeker als je geen blessures wil oplopen. En dus is het zeker in het begin belangrijk dat je vooral je techniek oefent. Eenmaal je die goed onder de knie hebt, kan je de oefeningen zwaarder maken. Door bijvoorbeeld meer herhalingen te doen. Of iets extra toe te voegen aan de oefening. Of meer gewicht gebruiken. Maar alles start en staat met de juiste techniek toe te passen.

Tijdens mijn wekelijkse trainingen kijkt Felke elke keer mijn techniek goed na. En weet ik dus ook waar ik op moet letten. Heb jij nu geen personal trainer, zoek dan eventueel video’s waarin de techniek goed wordt uitgelegd op Youtube op.

Doe jij al aan krachttraining? Of ben je van plan om hier met te beginnen?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *