rozekensbos speelbos aalst
Op (uit)stap

Het Rozekensbos: een speelbos met waterelementen in Aalst

Een van de dingen die ik dit jaar absoluut verder wil zetten is er regelmatig op uit trekken met het lief en Tuur. Bij voorkeur minstens één keer per maand. Maar meer mag ook natuurlijk 🙂 . In januari maakten we al meteen goed werk van dat voornemen. En trokken we naar het Rozekensbos, een speelbos in Aalst.

Speelbos Rozekensbos in Aalst: hier mag je je aan verwachten

Tijdens mijn zoektocht online naar een speelbos in de buurt van Aalst, kwam ik al gauw uit op het Rozekensbos. En aangezien wij daar nog niet geweest waren, leek het me de ideale uitstap te zijn voor een zonnige maar koude zondagnamiddag in januari.

Het Rozekensbos bevat zich op voormalige wei- en akkerlanden en werd een paar jaar terug door de stad Aalst en het Regionaal Landschap Schelde-Durme aangelegd. Er is een vrij groot speelbos aanwezig met uitgegraven speelheuvels, boomstammikado’s, een evenwichtsparcours, bruggen en speelbomen. Er zijn ook heel wat waterelementen aanwezig zoals een speelpomp met watergoten en (speel)grachten.

Het volledige terrein is om en bij de 5 hectaren groot en werd grotendeels aangeplant als geboortebos. Midden in het terrein bevindt zich een grote natuurlijk aangelegde poel water met een vlonderpad van 80 meter. Hierbij werd ook gedacht aan rolstoelgebruikers, want het vlonderpad is bewust breed gemaakt, zodat ook zij er gebruik van kunnen maken. Op het vlonderpad bevindt zich ook een zitgedeelte. Al was daar stilzitten niet aan Tuur besteedt 😉 .

De naam verwijst trouwens naar de 13de-eeuwse cisterciënzerinnenabdij Ter Rozen die zich in de buurt bevond. Tijdens het aanleggen van het domein werd bij opgravingen achter de poel een middeleeuwse steenoven ontdekt. En hierin zouden dan weer de stenen gebakken zijn die gebruikt werden voor de bouw van de nabijgelegen cisterciënzinerinnenabdij.

Onze ervaring in het Rozekensbos

Wij brachten er uiteindelijk een goeie twee uur door. Het was die dag zonnig maar er stond een stevige wind die het erg koud maakte. En doordat we het Rozekensbos bezochten in januari kon Tuur zich niet volledig uitleven in de speelgrachten 🙂 . Hij vond de rest van de speelboselementen wel de max. En wou niet meteen naar huis gaan toen zowel het lief als ik stonden te bevriezen van de kou.

Er zijn een aantal picknicktafels en banken aanwezig op het domein waar we even konden uitrusten. Maar jammer genoeg was er in de nabije omgeving geen gezellig cafeetje of taverne om ons ter verwarmen.

Doordat Tuur zich er zo goed amuseerde gaan we deze zomer als er wat warmere temperaturen zijn zeker en vast nog eens teruggaan.

Speelbos Rozekensbos: praktische informatie

  • Adres: speelbos Rozekensbos bevindt zich tussen de Botermelkstraat, de Oude Abdijstraat en de Rozendreef in Aalst
  • Er is geen parking voorzien maar parkeren kan langs de kant van de weg
  • Op het terrein bevinden zich tal van natuurlijke speelelementen voor kinderen
  • Toegankelijk met buggy
  • Wandelschoenen (laarzen bij regenweer) zijn geen overbodige must
  • Net als reservekledij en handdoeken bij mooi weer
  • Picknicktafels en banken zijn aanwezig

Op zoek naar extra wandelplezier met kinderen? Check dan deze wandelingen ook eens: Wolfsputten in DilbeekTrollenpad in Aalststadswandeling in Gent, Avonturenpad in de Getevallei. Wandelen met een kleuter? Ja hoor, ook dat kan perfect. Ik verzamelde er enkele tips voor.

Bezocht jij speelbos het Rozekensbos al eens? Tips voor andere leuke, actieve uitstappen met kinderen zijn altijd welkom!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *