wolfsputten dilbeek
Op (uit)stap

Wolfsputten in Dilbeek | Wandeling met kinderen

De laatste zondag van juni was nog vrij in onze agenda. En dus besloten we om met ons gezin te gaan wandelen in de Wolfsputten in Dilbeek. Ik had de wandeling al een paar keer op Instagram voorbij zien komen. En was er heel benieuwd naar geworden. Al was het maar omdat er een uitkijkplatform is en vlonderpaden. Iets waar vooral Tuur zot van is 🙂 . Wij genoten alvast van onze namiddag in de Groene Rand rond Brussel. En dus deel ik graag onze ervaringen met jullie.

wolfsputten dilbeek

De Wolfsputten in Dilbeek: hier mag je je aan verwachten

Dilbeek ligt eigenlijk niet zo ver van waar wij wonen. En toch waren we er nog nooit gaan wandelen. Misschien omdat in mijn hoofd het toch verder lag dan in werkelijkheid het geval is? Of misschien omdat ik Dilbeek vooral associeerde met Brussel. En niet meteen met de Groene Rand rond Brussel.

Maar toen ik een paar keer de Wolfsputten in Dilbeek zag opduiken op Instagram was ik geïntrigeerd. En al helemaal toen ik tijdens de viering van Tuur zijn lentefeest zag dat de start van de wandeling meteen de natuur indook. Het eerste zonnige vrije weekend besloten we dan ook om met ons gezin de wandeling te gaan doen.

Wandelen in de Groene Rand rond Brussel

En daar hebben we geen spijt van gehad. Want gedurende 1,5 uur vertoefden we bijna onafgebroken in het groen. De wandeling zelf is heel erg goed aangegeven via bordjes. Dus een kaart downloaden hoeft zeker en vast niet.

Doorheen het parcours ontdek je verschillende soorten fauna en flora. Zo leerden wij bijvoorbeeld dat de Wolfsputten een rijk verleden hebben als zandsteengroeve. En roken we heel wat daslook op het parcours 😉 . In de lente kan je bloementapijten en hyacinten ontdekken. En in de herfst kan je dan weer een peer plukken onderweg. Want je komt langs velden waar perenbomen groeien. En waarvan de eigenaars zo slim zijn geweest om enkele perenbomen dicht langs het parcours te planten. Zodat je daar een peer kan plukken (en je het veld niet ingaat, want dat is verboden).

Wolfsputten in Dilbeek: vlonderpaden en een uitkijkplatform

Als we met Tuur gaan wandelen probeer ik steevast om een wat avontuurlijke wandeling uit te kiezen. Want die vindt hij geweldig fijn. Dus toen ik las dat er een uitkijkplatform op het parcours is wist ik dat het goed zou zitten. En ja hoor, het uitkijkplatform stelde niet teleur. Je hebt er absoluut een fantastisch uitzicht over de Groene Rand rond Brussel.

Maar wat Tuur vooral de max vond waren de verschillende vlonderpaden die zich op het parcours bevinden. En de vele laaghangende bomen en takken. Waar hij naar hartelust kon inkruipen. Net als het zoeken naar krekels en sprinkhanen onderweg.

Ook ideaal als je met honden gaat wandelen

Maar ook als je met honden gaat wandelen zijn de Wolfsputten in Dilbeek ideaal. Want er zijn twee hondenlosloopweides op het parcours voorzien. Uiteraard dien je je hond buiten deze losloopweides wel aan de leiband te houden.

Wolfsputten in Dilbeek: extra tips

Verkorte wandeling: ideaal met kinderen

Na net geen 3 kilometer krijg je de keuze om de wandeling in te korten. Wat de Wolfsputten in Dilbeek mijns inziens ideaal maakt voor kinderen. Wij merkten bijvoorbeeld dat Tuur wat moe begon te worden. En kozen dan ook voor de verkorte versie. Die is dan uiteindelijk net geen 5 kilometer lang. De lange versie is om en bij de 9 kilometer.

Als je voor de korte versie wil gaan, wel even goed opletten dat je het bordje spot. Want bij ons zat het wat verdoken tussen het groen 😉 . Na een klein stukje wandelen langs een drukke baan duik je bij de korte versie terug het groen in. En kom je uiteindelijk uit aan het eindpunt.

Picknicken

Wij spendeerden een namiddag in de Wolfsputten in Dilbeek. Maar maak je er graag een daguitstap van, dan kan dat ook. Want op het parcours vind je verschillende banken waar je kan picknicken. Of je picknickt aan de start van de wandeling. Want daar is een speelzone voorzien waar kinderen vrij in het bos kunnen spelen.

Dingen die je niet mag vergeten bij minder mooi weer

De Wolfsputten, dat is absoluut wandelen in de natuur. En dat betekent natuurlijk ook dat je bij minder mooi weer of als het de dagen ervoor flink geregend heeft best regenlaarzen aantrekt. Want dan kan het parcours er al eens modderig bij liggen.

Als jouw kinderen dan ook wat op Tuur trekken, zou ik je ook zeker aanraden om op die momenten ook een handdoek en reservekledij mee te nemen. Want regen = plassen. En Tuur kan er niet aan weerstaan om daar in te springen.

Innerlijke mens versterken nadien

Uiteraard dient na een (stevige) fysieke inspanning ook de innerlijke mens verstrekt te worden. En dat kan absoluut! Wij kozen er voor om te aperitieven op het terras van Fika. Zij verhuisden namelijk recent naar Dilbeek. En we waren nog niet kunnen langsgaan. Let wel, Fika is niet elke dag open dus check zeker hun openingsuren als je hier ook wil aperitieven.

Naast Fika zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om de innerlijke mens te versterken. Zo is er bijvoorbeeld Lou’s Plek. En uiteraard vind je in het centrum van Dilbeek ook tal van lekkere adresjes.

Praktisch

  • Adres: Kamerijklaan 461700 Dilbeek
  • Parkeren kan je doen op de parking van CC Westrand
  • De wandeling start ook aan de parking. Helemaal achteraan rechts, waar Wolfsputten gegraveerd staat.
  • Je kan kiezen voor een lange wandeling (+/- 9km) of een verkorte versie (+/- 5km)
  • Op het parcours bevindt zich een uitkijkplatform, vlonderpaden en tal van banken
  • Moeilijk toegankelijk met buggy
  • Wandelschoenen (laarzen bij regenweer) zijn geen overbodige must.
De Wolfsputten wandeling in Dilbeek is een kindvriendelijke wandeling. Je wandelt de hele tijd in de natuur die de Groene Rand rond Brussel biedt. Hoogtepunten zijn de uitkijktoren en vlonderpaden.

Op zoek naar meer wandelplezier met kinderen? Dan zijn volgende wandelingen interessant: Trollenpad in Aalst, Waar is de bril van draakje fosfor in Gent.

Ben jij al gaan wandelen – al dan niet met kinderen – in de Wolfsputten in Dilbeek?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *