'I am not a monster' true crime podcast
Podcastinspiratie

True crime podcast: ‘I am not a monster’ | review

Een paar jaar terug beluisterde ik de podcast Caliphate. En kort daarna was ik in de ban van de podcast Laura H. Beide vond ik zo goed dat ik op zoek ging naar podcasts over gelijkaardige thema’s. En zo kwam ik dankzij Google uit op de maatschappelijke en true crime podcast ‘I am not a monster’. Een steengoede podcast van de BBC over hoe en waarom een Amerikaanse vrouw met haar kinderen in Raqqa belandt.

'I am not a monster' true crime podcast

‘I am not a monster’: een maatschappelijke en true crime podcast over ISIS

Podcasts waarin maatschappelijke problemen onder de loep worden genomen, ik beluister ze enorm graag. Net als true crime podcasts. Zolang ze niet over individuele seriemoordenaars gaan 😉 . Dat ik ooit zelf onderzoeksjournaliste wou worden zal daar zeker voor iets tussen zitten. Net als mijn al lang opgeborgen droom om oorlogsjournaliste te worden. Maar de interesse voor die thema’s is gebleven. En dus verslind ik dergelijke podcasts.

Los van de gruwelijkheden die met ISIS verbonden zijn, blijf ik het wel enorm fascinerend vinden hoe ze zo invloedrijk konden zijn. En hoe ze er in slaagden om ook tal van buitenlanders van hun opvattingen te overtuigen. Dus toen ik na een zoektocht op Google uitkwam op de podcast ‘I am not a monster’ was ik verkocht.

‘I am not a monster’: korte inhoud

Want in deze podcast probeert journalist Josh Baker te achterhalen hoe het kan dat een Amerikaanse vrouw – Sam Sally – uit Indiana plots opduikt in Raqqa op het moment dat die stad de hoofdstad is van het Kalifaat. Waarom trok ze daar naartoe? Steunde ze ISIS actief? Of werd ze gemanipuleerd door haar echtgenoot? En belandde ze dus “per ongeluk” in Raqqa?

Alles begint wanneer Josh lucht krijgt van een Amerikaanse vrouw die met haar kinderen probeert te ontsnappen uit Raqqa. Hij zoekt contact met Sam’s zus Lori, die er alles aan doet om haar zus en kinderen uit Syrië te smokkelen.

Wat volgt is een jarenlange zoektocht waarin Josh probeert te achterhalen wat er gebeurd is. En of Sam schuldig is aan actieve steun aan ISIS. Hij knoopt gesprekken aan met Sam, haar ouders, haar vroegere vriendinnen en collega’s. Ex-echtgenoot en oudste zoon Matthew eenmaal die terug in de States is. In de hoop zo te achterhalen of Sam effectief onschuldig is. Josh reist ook regelmatig naar Syrië. Enerzijds om gegevens die Sam hem vertelde te checken. Maar anderzijds ook in de hoop om ook daar antwoorden te vinden.

Want terwijl ISIS valt, raakt Sam met haar kinderen terug in de States. Maar daar wordt ze meteen opgepakt en beschuldigt van liegen tegen een FBI-agent. Later worden hier ook beschuldigingen van actief terrorisme te steunen aan toegevoegd.

Een maatschappelijke podcast over ISIS voor true crime fans

Doorheen de verschillende afleveringen leef je enorm mee met Josh en Sam. En je vraagt je iedere keer zelf opnieuw af: is Sam schuldig of niet? Manipuleert ze ons allemaal? Of is ze echt oprecht aan het vertellen hoe alles gebeurd is?

Als moeder stel ik me er – zelfs na afloop – heel wat vragen bij. Want welke moeder zou bewust met haar kinderen naar zo een gevaarlijk gebied trekken? En haar zoon laten deelnemen in een propagandavideo die president Trump bedreigt? Anderzijds, ISIS-mannen waren geen klein bloed. En tegenstand werd en wordt absoluut niet geduld. Dus misschien had Sam ook echt gewoon geen keuze. En deed ze wat ze kon doen om te overleven. En iedereen veilig te houden.

Technisch is het een uitstekende podcast! Josh is ook een uitmuntende journalist die op geen enkel moment waarde-oordelen velt. En steeds goed aangeeft over welke feiten hij wel en niet beschikt. Doordat hij gesprekken aanknoopt met de mensen uit de directe omgeving van Sam krijgt het geheel iets beklemmend. Want je hoort aan hun stemmen welke impact dit alles op hen gehad heeft.

En toegegeven, ik ben ook wel verzot op Engelstalige podcasts. Die klinken gewoon net iets beter 🙂 . Maar als jij maatschappelijk-onderzoekende en true crime podcasts ook de max vindt, dan kan ik deze alleen maar aanraden. Want hij bevat zowat alles wat een steengoede podcast moet bevatten. Een bloedstollend verhaal. Verrassende plotwendingen. Kritische vragen.

Ik beluisterde deze podcast op Spotify. Maar hij is ook beschikbaar via BBC Sounds.

'I am not a monster' true crime podcast

Welke podcast beluisterde jij onlangs?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *