rustiger
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Waarom & hoe ik het in november anders en vooral rustiger wil aanpakken

De voorbije twee maanden waren razend druk. Nu vermoed ik dat dat bij iedereen wel zo wat het geval gaat geweest zijn. Want het nieuwe schooljaar dat start, dat zorgt sowieso wel voor wat extra drukte. Net als de hobby’s die ook opnieuw van start gaan. Maar daar waar ik het in september nog leek bol te werken, zo slecht ging het in oktober. En dus besloot ik om daar wat verandering in aan te brengen en het de laatste twee maanden van het jaar anders en vooral ook rustiger aan te pakken.

Rustiger aan doen

Rondhollen als een kip zonder kop

Dat het hier geen al te rustig najaar ging worden, dat wist ik ergens wel op voorhand. Niet alleen startte Tuur in het eerste leerjaar. Er kwam ook opnieuw voetbal bij, en daarnaast ook nog eens Chiro op zondag. Zelf was ik ook terug intensief aan het sporten, had ik tal van andere dingen die op mijn planning stonden zoals bloggen, sociale activiteiten, …. En diende er hier thuis laminaat gelegd te worden zodat later dit jaar de schilder kan komen.

Ergens niet zo verwonderlijk dus dat ik niet meer alle ballen in de lucht kon houden. In september lukte me dat nog aardig goed. Maar toen werd het drukker en drukker op het werk. En verliepen die bouwwerken hier ook niet van een leien dakje. Daarnaast wou ik ook meteen werk maken van alle concrete acties die ik had opgelijst tijdens het Plan Self Traject van Plan S. En wou ik blijven bloggen, tijd vrijmaken voor het lief en vriendinnen, veel lezen, fotograferen, nieuwe recepten uitproberen, … Kortom, de hele zoo in één keer aanpakken in plaats van te starten met de olifant.

Verbaast het jou dat ik in oktober het gevoel had dat ik de controle over alles verloor? Nu ik het hier zo neerschrijf mij eigenlijk niet. Maar goed, dat was dus wel wat er gebeurde. En waardoor ik echt wel rondliep als een gestresseerde kip zonder kop. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Ik sliep slechter, was vaak boos en kortaf tegen Tuur en het lief. En had non-stop het gevoel achter de feiten aan te hollen. Wat voor immens veel frustraties zorgde.

Het rustiger aandoen in november & december

En dus wil ik het de laatste twee maanden van dit jaar rustiger aan doen. Wat meteen een grote sprong voorwaarts is. Want vroeger zou ik krampachtig verder gedaan hebben. Ik zou blijven hollen zijn, want kiezen, dat stond voor mij gelijk aan verliezen. En ik was er toen ook rotsvast van overtuigd dat ik wel alle ballen in de lucht zou moeten kunnen houden.

Maar de afgelopen maanden volgde ik het Plan Self Traject bij Stephanie van Plan S. En leerde ik onder meer dat het ok is om een aantal dingen niet nu te doen, maar op een later tijdstip. Kiezen is dus winnen en niet verliezen 😉 . En dus heb ik voor mezelf even neergepend waar ik belang aan hecht. Welke dingen mij energie geven. En hoe ik ervoor wil zorgen dat het in november en december wat rustiger gaat zijn. Want ja, ook dat blijven goed volgeboekte maanden met de verjaardag van Tuur die er aan komt, Sinterklaas en de eindejaarsfeesten.

Plan van aanpak!

Uit ervaring weet ik dat een concreet plan van aanpak me helpt om de focus te bewaren. Want de dingen die ik daarin neergepend heb, dat zijn mijn focuspunten voor die maand. Kan er iets extra bij, top! Maar lukt dat niet, dan is dat ook niet erg, want het zit niet in mijn plan van aanpak. En ja, ergens helpt dat me ook wel om neen te leren zeggen 😉 .

In november wil ik me vooral focussen op:

 • Twee date nights met het lief
 • Elke dag middagpauze nemen en NIET lunchen achter mijn computer
 • Op thuiswerkdagen ‘s middags gaan wandelen (ook al is dat maar tien minuten het blokje om) en mijn fototoestel meenemen
 • Elke dag voldoende water drinken
 • Geen mails meer bekijken op mijn gsm na werkuren
 • Twee tot drie keer per week gaan sporten
 • 1 boek uitlezen
 • Verjaardag van Tuur vieren

Toegegeven, bovenstaande lijkt misschien nog steeds veel te zijn. Maar ik laat ook heel veel andere dingen die ik op de planning had staan los. En tal van bovenstaande dingen hebben vooral te maken met grenzen stellen. Want ik wil proberen om opnieuw rustiger te worden. Tijd te vinden om te vertragen, te ademen, te ontspannen en mijn batterijen op te laden. Want ik weet dat als dat me lukt, ik een aangenamere persoon ben.

Hoe gaat het bij jou? Wat doe jij om te vertragen?

17 Comments

 • Chez Julie

  Hier waren september en oktober ook een pak drukker dan de maanden ervoor: veel sociale activiteiten in te halen, hobby’s die terug opstarten, een paar keer per week sporten, vaagweg willen bloggen maar daar nooit toe komen,… Ik denk dat veel mensen, mezelf inbegrepen, het gevoel hadden dat het een beetje veel was. Sinds ik met een gedetailleerde agenda werk heb ik gelukkig minder het gevoel achter de feiten aan te hollen: als de dag volzit, zit hij vol, punt. Alleen vind ik het moeilijk om genoeg lege ruimte laten, terwijl ik die echt wel nodig heb. Misschien lukt dat beter in november 🙂 Veel succes met je plannen!

 • Annelies

  Heerlijk dat je zo’n duidelijk plan hebt gemaakt. Het lijkt misschien veel, maar het lijkt me ook wel haalbaar met duidelijke focuspunten. Ik kan me voorstellen dat het soms wat veel is. Veel succes ermee en ik wens je die rust ook echt toe.
  Ik heb op dit moment heel veel moeite met de winter die eraan komt. En ben ook wel aan het denken om een focusplan op te stellen ofzo. Ik moet denk ik net meer gaan doen terug.

  • Evi

   Ai dat klinkt niet goed he! Op zo een momenten is het inderdaad het beste om goed naar je lichaam te luisteren en te vertragen. Ik wens je in ieder geval heel veel beterschap & voldoende rust toe!

 • Mie kids

  Hier heb ik dat ook. Sinds ik in februari helemaal in de dieperik gezakt ben, weet ik dat ik nu aan mezelf moet denken. Dus dat doe ik ook. Elke dag ga ik naar buiten voor een wandeling. Meestal ‘s avonds in het donker nu, soms overdag. Het geeft me rust in mijn hoofd. Ik kijk bijna geen tv meer, maar lees nu veel meer. Lopen doe ik twee keer per week. Ik blog nog wel, maar ook minder dan vroeger. Dat zou ik wel weer wat meer willen opnemen, maar je kan niet alles he. Ik ben blij met hoe het nu gaat. Succes met je plan, dat is alvast een goede stap vind ik.

  • Evi

   Dankjewel! Ik zag inderdaad op IG dat jij vaak gaat wandelen 🙂 En ik zou hier ook heel graag veel meer dingen willen doen, maar je kan idd niet alles he. En dat is ok. Want aan jezelf denken en voor jezelf zorgen blijft toch wel het allerbelangrijkste. X

 • josie

  Ik herken het gevoel volledig. Alleen is vertragen hier geen optie; kind 1 heeft 3 hobbies en kind 2 7. En ja dat is waanzin, maar we hebben het haar nu toegestaan na lang discussiëren en nu zitten we ermee tot juni zucht. Als het aan haar zou liggen, deed ze er overigens nog dingen bij. Het enige voordeel is dat 1 hobby paardrijden is en dat doe ik dan mee en dat geeft mij persoonlijk veel rust en energie tegelijk. Maar ze voetballen ook allebei en dat vind ik nu echt gruwelijk, zo in de herfstkou, op een zondag om 8u ‘s morgens buiten staan te staan, aaaaargh.
  Maar een wandeling tijdens het thuiswerken helpt mij ook wel. En niet alle dingen doen klinkt goed, maar in de praktijk werkt het hier precies niet; de spreekbeurt van morgen moest voorbereid, de was moest gedaan, het konijnenkot kan ik ook niet vuil laten, ik moet de dochter helpen met piano en zoon met zijn boekbespreking, mijn werk doet zichzelf ook niet. Dus ik zou heel graag wat dingen minder doen, maar de dingen die dan niet gedaan worden zijn net de dingen voor mezelf. Datenight, dat is van voor corona geleden denk ik 🙁

  • Evi

   Pfieuw zeg, dat zijn een pak naschoolse activiteiten. Wij hebben die bij Tuur heel bewust beperkt tot twee.

   Er zijn hier ook heel veel dingen die trouwens moeten gebeuren hoor. Of die moeten gebeuren in mijn hoofd. Dus sinds kort plan ik eerst de dingen die mij energie geven in mijn agenda in. Zoals bijvoorbeeld sporten of gaan wandelen over de middag. En dat helpt wel om me er wat meer aan te houden.

   Tot slot die date night, dat is ook niet altijd op verplaatsing he. Dat is hier evengoed bijvoorbeeld eens gezelschapsspelletjes spelen op zaterdagavond ipv voor de buis in de zetel te hangen. Kleine dingen dus die haalbaar zijn 😉

 • Samaja

  Het zijn pittige tijden he, ik voel het ook. Alles is weer opgestart en draait op volle toeren, soms lijkt het wel alsof we allemaal een beetje doordraaien vind ik, ik inclusief. Fijn dat je het rustiger aan wil doen, ik kan je alleen maar gelijk geven 🙂

 • Flavie

  Oktober was met momenten hectisch… maar ondertussen hebben we al een goede week rust gevonden, onze batterijen zijn terug opgeladen.
  Wij gaan net als jij het rustiger aandoen de komende maanden.

 • Leen

  Inspirerende post! Ik ging mijn ‘wintervoornemens’ maken, en zeker nu alle sociale dingen wegvallen door covid, zal het hopelijk echt een seizoen worden om te kunnen vertragen.
  “de hele zoo in één keer aanpakken in plaats van te starten met de olifant”, heerlijk 😀

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *