Podcastinspiratie

Mijn 5 favoriete podcasts van het moment

Het gebeurt wel al eens vaker dat ik achterloop als het aankomt op trends. En dus ook deze keer, want het duurde eventjes voor ik podcasts ontdekte 🙂 Maar sinds een paar maanden ben ik helemaal mee met deze trend. En is het dus ook tijd om mijn 5 favoriete podcasts van het moment met jullie te delen.

Een paar jaar terug gaf ik podcasts wel al eens een kans. Maar om een onverklaarbare reden kon het me toen niet meteen boeien. Een paar maanden terug kwam daar verandering in. En besloot ik om podcasts nog eens een kans te geven.

Wanneer ik naar podcasts luister

En sindsdien ben ik er eigenlijk zelfs een klein beetje aan verslaafd. Ik luister er niet enkel naar tijdens mijn autoritten naar en van het werk. Maar ook tijdens mijn lange duurloopjes durf ik al eens een podcast op te zetten in plaats van muziek. En sinds ik deze post onlangs nog eens las bij An van Nononsonsmoms zet ik ook veel vaker mijn Bose hoofdtelefoon op tijdens huishoudelijke taken. En jawel hoor, luister ik naar podcasts.

Mijn 5 favoriete podcasts van het moment

Naar welke podcasts ik dan zoal luister? Dat schommelt een beetje naargelang het moment. Maar ik lijst hieronder voor jullie alvast mijn 5 favoriete podcasts van het moment op.

Bob

Staat hier met stip op nummer 1. Ik leerde Bob kennen dankzij Josefien. En was na aflevering 1 meteen verkocht. Want wat een steengoeie podcast. En jammer eigenlijk dat er ‘maar’ 6 afleveringen zijn 🙂

Waarover het gaat? Over de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde. En het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen? Of de fantasie van een dementerende vrouw? 

Laura H.

Na Bob zocht ik meteen op of Audiocollectief Schik nog andere podcasts had gemaakt. En sprong ik een gat in de lucht toen ik Laura H. ontdekte. Deze podcast reconstrueert namelijk de ontsnapping van de Nederlandse Laura H. met haar twee kleine kindjes uit het kalifaat.

En wat een verhaal is dat zeg! Toen ik ernaar luisterde moest ik mezelf af en toe in de arm knijpen. Want het klinkt als pure fictie. En toch is het pure realiteit. Ik was er zo danig van onder de indruk dat ik nadien op mijn e-reader het boek van Thomas Rueb downloadde om er meer over te weten te komen.

Caliphate

Helemaal geïntrigeerd door Laura H. gaf ik nadien ook Caliphate een kans. En dat heb ik me nog geen seconde beklaagd. Aan de hand van interviews en verslagen kom je meer te weten over de Islamitische Staat. Met zijn momenten een serieuze eye-opener.

podcasts
Tante Jos

Per toeval kwam ik op deze podcast (Tante Jos) uit. Maar de samenvatting sprak me meteen aan. In vijf afleveringen gaat Mijke van Wijk namelijk op zoek naar wat er nou precies aan is van de verhalen over haar oudtante Jos Gemmeke tijdens de oorlog. En wat blijkt, sommige verhalen blijken toch niet helemaal overeen te stemmen met officiële documenten. Een boeiende podcast over de tweede oorlog en het verzet in Nederland.

De 10 meest gegoogelde vragen

Eentje van Q-Music waar ik grote fan van ben. Iedere aflevering stellen Maarten en Dorothee de 10 meest gegoogelde vragen over een bekend persoon aan die bekende persoon. Niet alleen leerde ik Maarten en Dorothee hierdoor op een heel andere manier kennen. Ook een aantal bekende personen kreeg ik op een heel andere manier te horen. En ik haal er vaak ook wel dingen uit waar ik dan nadien zelf nog wat verder over nadenk. Of over blog 🙂

Andere podcasts waar ik regelmatig naar luister

Uiteraard luister ik ook wel nog naar andere podcasts. Elke dag vakantie bijvoorbeeld staat hier ook op mijn lijstje. Net als Werk en Leven, het Creatieve Lab, Iemand en Limetown. En tijdens mijn lange duurlopen luisterde ik de afgelopen maanden naar De Meeloper. Het is duidelijk: mijn liefde voor podcasts is alleen maar aan het groeien 🙂

Luisteren jullie al naar podcasts? Tips voor nieuwe podcasts zijn ook altijd welkom!

21 Comments

 • Sofie

  Grote fan van het Nerdland maandoverzicht van Lieven Scheire en co. En hoewel ik niet echt fan ben van Alex Agnew als stand-up comedian, vind ik zijn Welcome to the AA wel behoorlijk te pruimen. Tenslotte staat hier regelmatig Touché met Friedl Lesage op. In theorie eerder radio dan podcast, maar ik luister ernaar via mijn podcast app op het moment dat mij best past, dus voor mij valt die onder de podcast categorie.

 • Sofie

  Oh die koptelefoon is misschien wel iets… Ik heb een paar keer een poging ondernomen om naar podcasts te luisteren terwijl ik het huishouden doe maar ik versta de helft niet omdat alles lawaai maakt en het stil proberen doen lukte ook niet.

  • Evi

   Ik draag mijn headset tegenwoordig terug erg vaak. Niet alleen in het huishouden hoor, maar ook op het werk als het in de open space te druk is. Het is de investering absoluut waard geweest!

 • Katrien

  Schik heeft er nu eentje gemaakt rond een koersverhaal, ik ben er superbenieuwd naar. Maar in m‘n verlof lijkt luisteren naar podcasts geen prioriteit meer.

  • Evi

   Ik had net hetzelfde, de afgelopen twee weken vakantie gehad. En toen kwam het er precies niet van. Maar deze ochtend toen ik de berg strijk wegwerkte naar de eerste aflevering van die nieuwe van Schik geluisterd. En het is de moeite 🙂

  • Evi

   Ik ben er intussen grote fan van. En al helemaal in de wagen. Want om de zoveel tijd hetzelfde nieuwsbulletin te moeten horen of liedjes waar ik horendol van word, daar pas ik liever voor 😉

 • Josefien

  IK ben blij dat je Bob ook goed vond! ‘t Is verslavend hé!
  Ik ben ook een grote fan van Het Creatieve Lab, ik doe daar veel inspiratie op!
  Ik luister ook veel naar (Amerikaanse) running podcasts: Marathon Training Academy, Strength Running podcast. Zeer toegankelijk, vermakelijk en het is goed voor je loopmotivatie!
  Ook goed: Relaas, Oprah’s Supersoul Conversations (bv. met Michelle Obama). De laatste is echt very American maar deep down houden we daar allemaal wel van hé, zeker met Oprah! 🙂

  • Evi

   Het is inderdaad verslavend 😉 Thx voor de tips, die kende ik nog niet dus ga ze eens beluisteren. En wie houdt er nu inderdaad deep down niet van een beetje US en al helemaal als het met Oprah is 😉

 • Pharailde

  paar jaar later, maar toch een tip: Het kamp van mijn oma. Zoektocht van een kleindochter naar het verleden van haar (dementerende) oma die als heel jong meisje in het Jappenkamp woonde.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *