Algemene tips

Hydratatie: waarom voldoende drinken belangrijk is

Tegen iemand zeggen dat ze voldoende moeten drinken doorheen de dag is eigenlijk een beetje een open deur inschoppen. Want we weten allemaal dat dit nodig is. Zeker tijdens de zomermaanden, als de temperaturen stijgen. Maar waarom is hydratatie zo belangrijk? Eenmaal je die vraag stelt, wordt het vaak wel eens stil. En dus geef ik je graag enkele redenen mee. Samen met een paar tips om voldoende (water) te drinken.

hydratatie waarom belangrijk

Waarom hydratatie belangrijk is

Net als ik gaan de meeste ooit wel geleerd hebben dat het menselijke lichaam voor ongeveer 60% uit water bestaat. Dat water vervult daar tal van functies. Zo is het bijvoorbeeld het belangrijkste bestanddeel van de meeste lichaamsdelen. Regelt het onze lichaamstemperatuur. Vervoert het zuurstof naar onze lichaamscellen. En zorgt het ervoor dat lichaamscellen kunnen groeien en overleven.

Daarnaast speelt het ook een rol in onze spijsvertering. Want het vormt speeksel en zet voedsel om in componenten die nodig zijn om te overleven. Bovendien spoelt het lichaamsafval weg, hoofdzakelijk via urine. Verder houdt het ook de slijmvliezen vochtig. Smeert het onze gewrichten. Fungeert het als schokdemper voor onze hersenen en ruggenmerg. En is het broodnodig voor onze hersenen om hormonen en neurotransmitters te kunnen produceren.

Klinkt allemaal nogal wetenschappelijk, dat geef ik grif toe. Maar dat water een belangrijke rol speelt in ons lichaam, dat staat buiten kijf. Bovendien speelt water ook een rol in ons mentale welzijn en heeft het een gunstig effect op onze huid. En dus is hydratatie – ofwel voldoende drinken – uitermate belangrijk. Want als je het waterniveau in je lichaam niet op peil houdt, treedt er dehydratatie op.

Wat is dehydratatie?

Dehydratatie ofwel uitdroging treedt op wanneer je veel lichaamsvocht verliest en je dit niet voldoende aanvult. Lichaamsvocht verlies je onder andere door te sporten, want dan zweet je meer. Maar ook als je niet actief gaat bewegen verlies je nog steeds lichaamsvocht, puur door transpiratie.

Gevolgen van uitdroging

Uiteraard is dehydratatie dan ook erg nefast voor je sportieve prestaties. Maar de gevolgen zijn veel verstrekkender. Want van zodra het vochtgehalte in je lichaam met 1% naar beneden gaat, daalt je fysieke vermogen met 10%. Een slechte regulering van je lichaamstemperatuur, een verhoogde hartslag, sneller vermoeid zijn of nog een trager reactievermogen. Het zijn slechts enkele tastbare gevolgen van dehydratatie.

Te weinig water in je lichaam heeft bovendien ook een negatieve impact op je aandacht en je geheugen. Je kan je minder makkelijk concentreren en vaak treedt er ook hoofdpijn op. Kortom, je bent mentaal een pak minder alert.

Bovendien zorgt uitdroging ervoor dat je nieren minder goed werken. En heeft het ook een negatieve impact op je spijsvertering en stoelgang. Wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot constipatie.

Symptomen van uitdroging

Een van de allereerste symptomen is uiteraard dat je dorst hebt. Denk maar aan de typische droge of plakkerige mond. Maar ook hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, constipatie, duizeligheid en kortademigheid kunnen wijzen op uitdroging. Net als concentratiestoornissen, een droge huid en/of een niet-elastische huid.

Eigenlijk kan je op een heel eenvoudige manier weten of je voldoende water gedronken hebt. Namelijk door naar de kleur van je urine te kijken. Is die donker van kleur? Dan heb je waarschijnlijk niet voldoende gedronken. En is het belangrijk dat je gaat hydrateren.

hydratatie waarom belangrijk

Hoe SodaStream je kan helpen om voldoende te drinken

Het mag dus duidelijk zijn: hydratatie is uitermate belangrijk. Zeker in de zomermaanden. Want dan stijgt de temperatuur. En verliezen we sowieso al meer lichaamsvocht dan anders. Maar hoe doe je dat nu, je lichaamsvocht op peil houden?

Wel, heel eenvoudig: door voldoende te drinken. Bij voorkeur water 🙂 Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken? Dan kan een timer helpen. Of een SodaStream! Want uit onderzoek uitgevoerd voor SodaStream in de US & UK bleek dat wie een bruiswatertoestel in huis heeft vanzelf meer water drinkt. En dat klopt wel. Wij hebben er al een paar jaar eentje in huis. En doordat die in het zicht staat in onze keuken, vul ik doorheen de dag heel vaak snel een fles. Die ik vervolgens overal mee naartoe neem in huis.

Geen fan van gewoon water? Uiteraard kan je jouw water pimpen. Door er bijvoorbeeld een smaakje aan toe te voegen. Zelf hou ik er vooral van om bij de maaltijden water met een smaakje te drinken. En wissel ik de rest van de dag heel graag af tussen plat en bruiswater. Want dat laatste vind ik vooral in de zomermaanden verfrissender. Voor beide gebruiken we hier trouwens steevast kraantjeswater.

Tot slot, hoeveel water je dan best per dag drinkt hangt af van je activiteiten. Door de band wordt aangeraden om verspreid doorheen de dag 6 tot 8 glazen te drinken. Maar op dagen dat ik ga sporten weet ik dat ik meer lichaamsvocht verlies dan anders. En dat ik dus zeker op die dagen ook meer moet drinken.

Drink jij steeds voldoende water?

*Afbeeldingen: eigen afbeeldingen + afbeeldingen van SodaStream

4 Comments

  • Lize

    Ik drink vaak echt te weinig water en ik weet dat ik daar verandering in moet brengen maar dat is niet gemakkelijk. Ik heb ooit een sodastream gehad maar uiteindelijk weggedaan, misschien toch eens overwegen om er terug een te kopen.

    • Evi

      Ik kan je zo een SodaStream alleen maar aanraden. En meer water drinken, probeer het op te delen in kleine stapjes misschien? Hier helpt het bijvoorbeeld dat ik altijd een klein flesje bij mij heb. En een herinnering krijg om de zoveel tijd dat ik water moet drinken. Veel succes alvast!

  • Kris10

    Of ik meer drink dan vroeger kan ik niet zeggen, maar heel blij met de sodastream! Neemt minder plek in dan die bakken met glazen flessen, lekker spuitwater en enkel de eerste keer heb ik mijn keuken onder water gezet bij het bubbels toevoegen :p

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *