Algemene tips

Kraantjeswater of flessenwater?

Dat plastic slecht is voor het milieu weet iedereen ondertussen wel denk ik. Zelf gebruiken wij al een hele poos herbruikbare flessen om water uit te drinken op het werk en school. Maar toen wij aan het begin van deze vakantie een bericht kregen van Tuur zijn school dat ze de strijd tegen plastic nog wat gaan opdrijven begon ik wat na te denken over ons plasticverbruik.

Het is trouwens niet enkel Tuur zijn school hoor die die strijd gaat opdrijven. Elke school in Asse neemt deel. Concreet gaan ze vanaf september alle vuilnisbakken verwijderen. Waardoor je als ouder geen plastic meer kan en mag meegeven. Koekjes, fruit, boterhammen en drinken geef je vanaf dan mee in duurzame verpakkingen, zonder plastic. Dat verwijder je thuis al! Iets wat wij trouwens grotendeels al deden (enkel de plasticverpakking van de koekjes werd hier nog niet verwijderd), dus een grote aanpassing is het voor ons niet.

water
Volle PMD zak

Maar het viel me de laatste tijd op dat we toch nog veel plastic in huis hebben. Wij gebruiken dan wel fruit-, koekjes en boterhammendozen, onze PMD-zak zit nog steeds vrij goed vol. En dat terwijl we hier allemaal over minstens 1 herbruikbare waterfles beschikken.

Ok, een deel van onze PMD-zak vullen we met melkflessen. Maar het merendeel blijft toch bestaan uit plastic waterflessen. Want naast plat water drinken wij – of ik althans – ook best wel veel spuitwater. En dan nog liefst spuitwater met een smaakje. Maar dat in combinatie met flessen plat water zorgt dus voor een goed gevulde PMD-zak.

water
Kraantjeswater to the rescue?

En dus begon ik wat op te zoeken over kraantjeswater. Want het drinksysteem op het werk is aangesloten op het kraantjeswaternetwerk. Dus waarom zouden we dat dan thuis niet doen?

Omdat ik in mijn hoofd had dat water van de kraan niet echt drinkbaar was. Maar volgens een reportage van Over Eten is kraantjeswater minstens even goed en misschien zelfs wel beter dan flessenwater. Want wat blijkt? Het moet aan minstens 60 kwaliteitseisen voldoen en wordt bijgevolg dus ook vaak gecontroleerd. En filteren? Dat hoeft helemaal niet!

Wat dan met spuitwater?

Sinds ik dat weet ben ik dus veel vaker mijn drinkbus (en die van Tuur) aan het vullen met kraantjeswater. In plaats van met flessenwater. Wat we ook merken, want de hoeveelheid flessen plat water die we kopen is aan het dalen. En in alle eerlijkheid, dat kraantjeswater smaakt niet beter of slechter dan flessenwater. Er is ook geen vieze geur of kleur waar te nemen. Allemaal prima dus 🙂

De flessen spuitwater daarentegen, dat blijft nog een uitdaging. Want daar heb ik nog niet meteen een oplossing voor gevonden. Al ben ik wel aan het kijken naar een Sodastream, maar ik twijfel nog wat. En hoe je daar dan een smaakje in krijgt, dat weet ik al helemaal niet.

Drinken jullie kraantjeswater? Tips voor duurzaam spuitwater en ervaringen met Sodastream zijn ook altijd welkom!

33 Comments

 • Mrs Brubeck

  Wij drinken altijd en uitsluitend kraantjeswater, lekker en makkelijk! Ik heb ook al een sodastream overwogen, maar naar her schijnt zijn de patronen om gas toe te voegen aan de dure kant. Ik ben er nog niet uit…

  • Evi

   Kraantjeswater is inderdaad heerlijk makkelijk 🙂 Ik ben sinds wij er met begonnen zijn deze zomer grote fan van. En die sodastream daar ben ik dus ook nog niet uit …

 • Sofie

  Eén bedenking… als de scholen verplichten om de plastiekjes thuis al van de koekjes te halen, dan is dat toch geen verminder van het afval? Als je het nu thuis weggooit of op school.
  Hier nog eentje die graag eens spuitwater met een smaakje drinkt, zeker bij warm weer kan dat echt smaken. Voor de rest drink kraantjeswater. Op het werk is het water niet echt drinkbaar (oud gebouw) maar daar drink ik voornamelijk thee 🙂

  • Evi

   Tenzij je het net als wij als een stimulans ziet om te proberen om koekjes te kopen die niet individueel verpakt zijn 🙂

   En euhm spuitwater, hoe los jij dat op? Want ik ben er nog niet uit en twijfel nog heel hard over een sodastream.

 • fieke

  Wij drinken ook al even kraantjeswater, maar ik herinner me nog dat toen we in Gent woonden, het water daar een vies smaakje had. Nu valt het echt goed mee, en ook op het werk zijn er geen flessen als afval; daar hebben we een ‘waterapparaat’. Met een sodastream heb ik geen ervaring. Als ik een smaakje wil, kies ik voor thee 🙂

  • Samaja

   Ik woon in Gent en het water dat bij ons uit de kraan komt, dat zou ik niet zonder filter drinken. Het heeft niet altijd zo’n heldere, mooie kleur eigenlijk. Een paar jaar geleden was er nog veel commotie over, maar het zou veilig zijn. Nu ja, ik vertrouw het niet. We hebben wel allebei een drinkfles mee naar het werk en kopen enkel nog grotere verpakkingen die we dan overgieten in die flessen. Het is niet veel, maar misschien toch al iets.

   • fieke

    Het is inderdaad nogal sterk regiogebonden… Bij ons zit er dan weer veel kalk in het water, wat sommige mensen heel lekker vinden, maar anderen ook weer niet…
    Die grote verpakkingen zijn inderdaad al een goed alternatief!

   • Evi

    Het is inderdaad al iets he! Als ik me niet vergis heb ik ergens gelezen dat je via de website van je waterprovider wel kan nagaan of je water uit de kraan drinkbaar is of niet. Maar je moet vooral jezelf er goed bij voelen natuurlijk he!

  • Evi

   Je moet inderdaad wel eventjes kijken in welke buurt je woont, maar ik verschoot ervan dat het in de meeste gemeentes en streken echt wel heel goed drinkbaar is 🙂 Wij hebben op het werk ook een waterapparaat maar eentje dat is aangesloten op het leidingwater. Dus niet zo een dat je moet bijvullen met die plastic bidons 🙂 En dat spuitwater, daar ben ik dus nog steeds niet uit hoe ik dat kan oplossen, want thee is soms te warm naar mijn zin 🙂

 • Lize

  Ik heb een sodastream maar gebruik hem eerlijk gezegd niet zoveel. Je kan er inderdaad smaakjes aan toevoegen maar het blijft toch anders proeven dan bijvoorbeeld echte cola of limonade. Wat je wel kan doen is zelf smaakjes toevoegen aan je water door er bijvoorbeeld citroen of komkommer ofzo bij in te doen maar dat vind ik dan persoonlijk ook redelijk veel werk.

 • Irene

  Wij drinken ook alleen maar kraantjeswater of bruiswater van de Sodastream. Super handig ding! En als je er een smaakje aan wil, giet je er een beetje siroop in. Je kan van Sodastream zelf siroopjes kopen maar ik heb bijvoorbeeld ook vlierbloesemsiroop van Ikea of citroensiroop van de Aldi. Allebei ook super lekker! Kan het zeker aanraden 🙂

 • Annelies

  Ik drink ook bijna nog uitsluitend kraantjeswater thuis. Ik heb ook zo’n Britta filter, maar die gebruik ik amper (vroeger waar ik woonde was het water minder lekker en dat gebruikte ik die wel, is dus zeker regiogebonden).
  Daarnaast heb ik een Sodastream en ik vind dat super handig. Je kan zelf kiezen hoeveel bruis je wil en een smaakje maken is gewoon een siroopje er bij gieten. Het smaakt inderdaad een beetje anders dan bv echte Cola Zero, maar daar was ik snel aan gewend en nu stoort me dat niet meer. Ik moet dus best lang doen om een PMD zak vol te krijgen en dat kan alleen maar goed zijn.

  • Evi

   Dat is inderdaad alleen maar positief 🙂 En blij te lezen dat je zo enthousiast bent over sodastream! Ik ben er hier nog niet helemaal uit, maar ben het toch wel sterk aan het overwegen 🙂

 • zwartraafje

  Wij drinken hier sinds ongeveer 10 jaar (of is het nu toch al langer?) kraantjeswater en dat schilt echt zoveel in afval. Vroeger moesten we regelmatig met PMD naar het containerpark rijden en sinds we die overschakeling hebben gedaan duurt het veel langer vooraleer zo’n PMD-zak vol is.

 • liese

  ik drink sinds dit jaar ook kraantjeswater en ik smaak helemaal geen verschil in feite. Frisdranken koop ik echter nog altijd niet in glas omdat ik dit niet durft mee te nemen onderweg…..

  • Evi

   Glas durf ik ook niet echt mee te nemen onderweg. Vandaar dat ik dus die sodastream aan het overwegen ben. Maar ben er nog niet helemaal uit …

  • Evi

   Ja, dat durf ik dus niet zo goed, want ik neem mijn spuitwater ook vaak mee onderweg en heb dan toch wel wat bang dat zo een glazen fles door mijn eigen lompigheid snel gaat breken 🙂

 • Delphine

  Ook kraantjeswater hier. Wij drinken geen spuitwater, maar mijn schoonouders wel en die hebben daarvoor al jaren een sodastream. Hoe je daar smaakjes in krijgt: schijfjes citroen, limoen, basilicum, fruit… in je glas/fles?

 • Anneke

  Uitsluitend kraantjeswater hier. Ik krijg de kriebels van mensen die blijven beweren dat het kraantjeswater niet (goed) drinkbaar zou zijn en maar blijven naar plastiek flessen grijpen zonder ook maar enigszins na te denken over de impact ervan. We leven in België, niet in Afrika waar ge de helft van de tijd modder binnenkapt… *heft haar handen op* *rolt met haar ogen*
  36 jaar bekan en al van kindsaf kraantjeswater. Nog geen vieze ziektes gehad en ‘k loop nog steeds rond 😉 Zo slecht is ons water dus nie 😉

  • Evi

   Als kind mocht ik dat dus niet van mijn ouders. het had iets te maken met de boer naast ons die best wel vaak niet zo gezonde dingen sproeide op zijn land. Maar toen ik die reportage van Over Eten onlangs zag en er wat over opzocht was ik heel blij om te lezen dat het veel veiliger is dan ik aanvankelijk dacht. En sindsdien hebben wij de overstap naar kraantjeswater gemaakt 🙂 Want inderdaad ons kraantjeswater is absoluut zo slecht niet (als ik alle reportages mag geloven soms zelfs beter dan dat flessenwater :-))

 • Villasappho

  Het wordt tijd dat jullie statiegeld krijgen op die grote flessen, hier in Nederland moeten we die weer inleveren en worden de flessen hergebruikt. Ik drink beide overigens maar heb ook een eigen fles die ik met kraanwater vul.

  • Evi

   Op glazen flessen geldt dat hier denk ik ook hoor. Maar we hebben ook een groot aanbod grote plastic flessen en die moet je niet terug inleveren. Je kan ze wel recycleren via je PMD zak, maar dan blijft het plastic aanbod natuurlijk alleen maar groeien 🙂

 • Goofball

  al paar jaar geswitcht op Brita filter voor kraantjeswater (we vonden smaak kraantjeswater toch minder in Leuven) en Sodastream. Promt is PMD zak op 1/3 van ervoor geworden. En zoveel minder gesleur in winkel! En nu voelen de plastic flessen bij mijn ouders in keuken absurd aan.

  (smaakjes doen we niet in sodastream. Die lijken me niet zo lekker. Ons enige pmd is nu limonade en cola flessen die we toch nog consumeren).

 • Leen

  Wat een supergoed initiatief van de scholen! Op die manier word je als ouder alvast verplicht om over je plasticverbruik na te denken… zoals in jouw geval 🙂
  Ik heb heel lang ons kraantjeswater gefilterd (met een Brita) omdat ik de kalksmaak afschuwelijk vond, maar sinds een paar maanden stoort die smaak mij ineens niet meer. Geen idee hoe dat komt; misschien zijn mijn smaakpapillen kapot ofzo? 😀 Voor spuitwater hebben wij een Sodastream, maar het lief vindt dat uiteraard niet hetzelfde smaken als zijn Chaudfontaine, zucht. Je kan daar inderdaad ook siroopjes voor kopen, om je eigen ‘limonades’ te maken bijvoorbeeld maar dat hebben wij nog niet getest.

  • Evi

   Ik ben zelf ook heel blij dat de scholen zoveel initiatief nemen. Die sodastream, daar ben ik nog steeds niet aan uit, dus ik kijk eventjes of er niet eens een promotie ofzo komt die me dan definitief over de streep gaat trekken 😉

 • Katrien

  Ik hou het thuis voorlopig op flessenwater. Er zijn hier nogal eens problemen met de waterleiding en mijn darmen zijn redelijk gevoelig voor dat soort bacteriën. Op het werk gebruik ik wel de drankfontein.

  • Evi

   Oei ja, dan snap ik inderdaad dat je het bij flessenwater houdt. Want het is nu ook niet de bedoeling dat je daardoor de hele tijd last krijgt van je darmen he.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *