podcasts
Podcastinspiratie

Favo podcasts van het moment (deel 5)

Podcasts, ik ben en blijf er verzot op. Sinds corona en thuiswerken is het wel wat meer zoeken naar momenten om er naar te kunnen luisteren. Maar waar een wil is, is een weg. En dus slaagde ik er de afgelopen weken wel in om naar heel wat nieuwe podcasts te luisteren. Mijn vijf favoriete van het moment deel ik hieronder graag met jullie!

podcasts

Mijn favo podcasts van het moment

Jullie konden het hier al lezen: toen vorig jaar thuiswerken verplicht werd, was het hier even zoeken naar nieuwe momenten om naar podcasts te luisteren. Want mijn vaste moment – in de file op de Brusselse Ring – viel weg. Intussen heb ik absoluut nieuwe momenten en routines daarvoor gevonden. En ontdekte ik de afgelopen weken ook enkele fantastische podcasts die ik graag met jullie deel!

De val van Srebrenica

Een beetje een gat in mijn geschiedenis en geheugen. Ik weet natuurlijk wel dat er in Srebrenica in de jaren ’90 massamoorden hebben plaatsgevonden. Maar hoe dat nou precies zat en waarom die moorden gebeurden, daar tastte ik in het duister. Tot ik deze beklijvende podcast beluisterde.

Twee Nederlandse journalisten brengen dit stuk geschiedenis in kaart door per dag te gaan kijken wat er nu precies gebeurde. Ze praten ook met mensen die er toen bij waren, wat voor meerdere kippenvel momenten zorgt. Ik zat vaak op het puntje van mijn stoel en ook echt wel met afschuw te luisteren. Want wat een gruwelijkheden hebben er daar plaatsgevonden zeg. Een absolute aanrader als je over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis meer te weten wil komen.

De Deventer mediazaak

Ik spotte deze in een Facebookgroep (dankjewel Sanne van Moederschip voor de tip :-)) en was meteen geboeid. Professioneel kom ik dagelijks in contact met de media. En ik weet dus hoe ze werken. Maar dat media – vooral sinds de opkomst van het internet en hoe die soms de publieke opinie bespelen – zo een stevige impact konden hebben in een moordzaak, daar verschoot ik toch wel van. Uit de gesprekken met een van de verdachten blijkt duidelijk hoe stevig zijn leven hierdoor negatief beïnvloed werd. Ook eentje om stil van te worden. En je toch bij een aantal dingen wat vragen te stellen.

podcasts

De gijzeling van Gladbeck

Ik zat de afgelopen tijd duidelijk in een periode dat ik snakte naar historische verhalen. En die vond in podcasts 🙂 Want ook de Gijzeling van Gladbeck is er eentje die teruggaat in de geschiedenis. En probeert te achterhalen hoe een bankoverval in de jaren ’80 in Duitsland kon uitmonden in een bloedige gijzeling. Ook hier speelden er zich waanzinnige mediataferelen af, denk maar aan live interviews met de gijzelnemers. En journalisten die vrijwillig de plaats van gijzelnemers in namen. Al was dat niet om al te nobele redenen. In één woord: waanzin! Enige minpuntje aan deze podcast: de soms wat denigrerende en weinig toevoegende commentaren over de omgeving en het eten van de podcastmakers.

Averechts

Een podcast van een totaal andere genre. Want in Averechts staan Stephanie van Plan S en Hedi stil bij die dingen die millenials bezig houden. Denk maar aan onderwerpen zoals persoonlijkheidstesten en mythes over multitasking. Maar ook andere topics zoals leven vanuit je buikgevoel, dat het ok is om niet ok te zijn en dat het ok is om wel ok te zijn schuwen beide dames niet. Wat ik zo fijn vind aan deze podcast? Elke aflevering is relatief kort (om en bij de 30 minuten). En de interactie tussen Stephanie en Hedi is geweldig fijn om naar te luisteren.

George Blake, meesterspion

Spionnen, ik heb daar altijd al een fascinatie voor gehad. Om de een of andere (duistere) reden vind ik dat enorm boeiend, het dubbelleven dat die mensen leiden. Vandaar waarschijnlijk ook dat ik zo een fan was van de serie The Americans. Maar goed, ik kwam geheel per toeval op deze podcast uit. En was wel meteen geïntrigeerd. Want waarom zou een Nederlander die eerst voor de Britse Geheime Dienst werkt overlopen naar de Russen. En een dubbelspion worden?

Ongelooflijk boeiend vond ik het om naar George zijn verhalen te luisteren. Hier en daar stelt journalist Hans wel eens een vraag. Maar verder vertelt George vooral hoe zijn leven als spion verlopen is. Enige minpuntje: elke aflevering duurt vrij lang – tja, de man heeft dan ook heel veel te vertellen 🙂 – dus je moet er best wel wat tijd voor hebben. Of net zoals ik in stukjes naar dit boeiende levensverhaal luisteren.

Benieuwd naar de andere podcasts die ik al beluisterde? Klik dan hier voor een overzicht.

Naar welke podcasts luisterde jij onlangs? En welke moet ik zeker en vast eens beluisteren?

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *