Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in juni 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken

Leesupdate: deze boeken las ik in juni 2021

Het moment dat ik in een serieuze leesdip terecht ging komen is aangebroken. Want in juni waren er amper boeken die mij konden bekoren. Daarnaast had ik het ook heel moeilijk met lezen op zich. En moest ik vaak ‘s avonds steeds een paar pagina’s terug bladeren om mij het verhaal dat ik de avond ervoor had gelezen te herinneren. In totaal las ik drie boeken uit. Intussen duim ik dat de vakantie die binnenkort gaat aanbreken voor wat rust gaat zorgen. Zodat ik opnieuw meer kan lezen!

De verboden belofte

Schotland, 1940. Terwijl de oorlog woedt in Europa, is Invermoray House een vredige plek – tot de avond van Constance McLay’s eenentwintigste verjaardag. Wanneer zij als enige een Spitfire ziet neerstorten in het meer, zweert ze na zijn redding om de piloot verborgen te houden. Constance wordt verscheurd door de loyaliteit aan haar familie en een belofte die haar duur kan komen te staan. Schotland, 2020. Kate vertrekt naar de Highlands om Invermoray om te toveren tot een luxe B&B. Eenmaal daar ontdekt ze dat het landgoed meer problemen heeft dan haar was verteld. Als Kate erachter komt dat het huis ook een duistere geschiedenis kent, met de naam van Constance doorgestreept in alle documenten, besluit ze dat ze in elk geval niet weg kan totdat het mysterie is opgelost…

Aangezien ik best wel wat nood had aan luchtige lectuur besloot ik om op goed geluk dit boek in mijn Kobo Plus abonnement een kans te geven. Ik had nog nooit eerder iets van Lorna Cook gelezen, maar moet toegeven dat ik aangenaam verrast was. Het verhaal leest erg vlot, met fijne plotwendingen. En ok, sommige verhaallijnen zie je van kilometers ver al aankomen. Maar eerlijk, dat hoort voor mij een beetje bij dergelijke chicklit. Een ideaal vakantieboek wat mij betreft, en al helemaal als je houdt van de boeken van Kate Morton. Of van boeken waarin er oude vervallen landhuizen met een tikkeltje mysterie aan bod komen 😉 .

Cocky: verzetsheldin uit Rotterdam

Cocky en haar man Anton boden tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal onderdak aan een Amerikaanse piloot. Een toevallige ontmoeting met de zoon van deze piloot zet Michael Barzilaij, de kleinzoon van Cocky en Anton, op het spoor van een veel grotere verborgen familiegeschiedenis. Hij ontdekt bewaard gebleven brieven en documenten die samenwerking tussen zijn grootouders en Rotterdamse verzetskopstukken als Jo Berlijn en verzetsleiders als Tjerk – Theo – Elsinga onthullen en ook interviewt hij nog levende ooggetuigen. Langzaam ontstaat een heel ander beeld van die lieve, deftige oma Cocky. Samen met haar kersverse echtgenoot hielp ze Joodse gezinnen onder te duiken en handelde ze in valse identiteitsbewijzen. Tijdens de bezetting legde ze enorme afstanden af als fietskoerier en bezorgde ze smokkelwaar. Het stel kroop meermalen door het oog van de naald en moest op een gegeven moment zelf ook onderduiken.

Het boek waar ik me in juni echt doorheen moest worstelen. Nadat ik in mei best wel ondersteboven was van ‘t Hooge Nest stelde dit boek enorm teleur. Niet alleen is het absoluut niet vlot geschreven, er wordt mijns inziens ook krampachtig gezocht naar de juiste balans tussen alleen maar op een droge manier historische feiten opsommen en het verhaal anderzijds boeiend genoeg maken voor de lezer. Erg jammer! Want het is een stukje geschiedenis met mensen die denk ik heel wat te vertellen hadden.

Code Rebecca

De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zakenman. Als uit het niets duikt hij op vanuit de woestijn, gewapend met een radio, een dodelijk mes en een exemplaar van Daphne du Mauriers Rebecca Noord-Afrika, 1942. Het leger van veldmaarschalk Rommel lijkt onverslaanbaar. Alex Wolff is zijn geheime wapen, een briljante spion die in Caïro inlichtingen vergaart bij de Britten. Zijn methode is zo oud als de wereld: terwijl buikdanseres Sonja de Engelse officieren verleidt met haar sensuele act, gaat Wolff op zoek naar informatie, die hij aan Rommel doorspeelt via een ingewikkelde code in de roman Rebecca. Maar dan keert zijn eigen methode zich tegen hem: Sonja blijkt niet de enige beeldschone jonge vrouw die als dubbelspion wordt ingezet…

Nadat ik zo teleurgesteld was waagde ik me aan een aantal non-fictie boeken. Maar geen enkel daarvan kon me genoeg boeien om het uit te lezen. En dus stapte ik halverwege die boeken over op een boek van Ken Follett dat ik nog niet gelezen had: Code Rebecca. Het duurde ook hier even voor ik in het verhaal zat. Maar eenmaal ik de eerste hoofdstukken door was, kwam de meesterverteller in Ken Follett wat meer naar boven. En werd ik echt wel meegezogen in het verhaal. Sommige stukken deden daarna hier en daar een klein beetje surrealistisch aan, maar anderzijds mag je je ook hier weer verwachten aan spannende plotwendingen, doordrenkt met historische feiten en een handvol best wel ok uitgewerkte personages. Is het zijn beste werk? Neen, maar het is wel heerlijk ontspannende lectuur.

Tussenstand

Goodreads: 31/40

Classics: 5/10

Verbeelding Book Challenge: 6/30

* Samenvattingen: boek.be

Welke boeken lazen jullie onlangs?

2 Comments

  • fieke

    Tip tegen de leesdip: boeken van Sarah Crossan. Heel pakkende boeken, maar een enorm vlotte leesstijl door de hele korte, poëzieachtige hoofdstukjes. Je vliegt er als een trein doorheen.
    Ik duim mee voor een rustige leesvakantie! X

    • Evi

      Oh die heb ik nog niet gelezen! Thx voor de tip! De vakantie was niet meteen rustig, maar ik kon hier en daar toch wel wat extra lezen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *