hardlopen op een loopband
Hardlopen

Hardlopen op een loopband: wat zijn de voor- en nadelen?

Hardlopen op een loopband, ik ben er jarenlang geen fan van geweest. Horrorscenario’s waarbij ik zou struikelen en met mijn gezicht op de loopband zou belanden schoten bij het zien van een loopband door mijn hoofd. Tot de zomer van 2021. Toen ik mijn krachttraining in de fitness begon te combineren met hardlopen op een loopband. En ontdekte dat er best wel wat voor- en nadelen verbonden zijn aan hardlopen op een loopband.

hardlopen op een loopband

De voordelen van hardlopen op een loopband

Gaan hardlopen op een loopband? Ik ben er nooit grote fan van geweest. En dus deed ik dat tot voor kort amper. Tenzij je die ene keer tijdens mijn conditietest bij Energy Lab meerekent. Maar goed, toen ik in de zomer van 2021 een personal coach onder de arm nam vertelde ik haar dat ik ook heel graag terug 5km wou kunnen lopen.

En dus stelde zij een programma voor me op. Waarbij ik nadat ik mijn krachttraining in de fitness had gedaan ik ook nog even ging hardlopen op de loopband. Intussen loop ik gemiddeld twee keer per week op de loopband. En ontdekte ik daar tal van voordelen aan. Maar ook enkele nadelen.

Weersomstandigheden spelen geen rol als je hardloopt op een loopband

Meteen een van de grootste voordelen vind ik zelf aan hardlopen op een loopband. Als het buiten water giet of vriest dat het kraakt trek ik nog steeds even gezwind als bij een mooi lentezonnetje mijn loopschoenen aan. Want ik heb van die weersomstandigheden op de loopband geen last!

Daarnaast vind ik het vooral ook in de winter erg prettig om te hardlopen op een loopband. Want dan is het vaak vroeg donker. En heb ik best wel wat bang om buiten te gaan hardlopen, al helpen deze tips mij wel. Maar binnen in de fitness maakt het dan niet uit of ik om 20u of later ga hardlopen. Er is daar namelijk altijd licht en voldoende zichtbaarheid 😉 .

Gedurende lange tijd aan eenzelfde snelheid joggen, ook dat is een voordeel van hardlopen op een loopband

Voor ik startte met hardlopen op een loopband had ik het heel moeilijk om gedurende een langere tijd eenzelfde snelheid aan te houden. Ik wisselde per kilometer nogal vaak van snelheid. Op een loopband ligt dat helemaal anders. De loopband bepaalt namelijk het tempo voor jou. De HELE tijd! Ok, je kan in principe je loopband versnellen of vertragen. Maar voor mij hielp het alvast enorm om te leren om gedurende een langere periode dezelfde snelheid aan te houden.

Je verhoogt makkelijker je tempo

Vrij snel nadat ik gestart was met hardlopen op een loopband haalde ik die vooropgestelde 5km. Het was dus toch niet zo destraseus gesteld met mijn conditie als ik dacht. En toen bedacht ik mij dat ik die 5km eigenlijk wel sneller wou gaan lopen.

In het verleden probeerde ik dit te doen door intervaltrainingen in te lassen. Maar eerlijk, ik boekte daar vaak heel weinig resultaat mee. Tot mijn personal trainer me aanraadde om eens te proberen om bij elk loopje mijn tempo op de loopband een klein beetje te verhogen. Met resultaat! Want net voor ik serieus ziek werd slaagde ik erin om 30 minuten lang aan 9km per uur te lopen. Iets wat me voordien nog nooit gelukt was.

Betere loophouding dankzij lopen op de loopband

Als ik buiten ga hardlopen, dan kijk ik onbewust naar de grond voor me en niet mooi recht voor me. Wat uiteraard geen ideale hardloophouding is. Op de loopband daarentegen kijk ik steeds mooi recht voor mij. Want als ik daar naar beneden durf te kijken loop ik gegarandeerd het risico dat ik ga struikelen. En van de loopband ga vallen 😉 .

Minder risico op blessures door betere schokdemping

Sowieso trek ik wel mijn loopschoenen aan als ik in de fitness op de loopband ga hardlopen. Maar het risico op blessures ligt nog steeds een pak lager dan wanneer je buiten op asfalt gaat joggen. Dit komt doordat de loopband over een betere schokdemping beschikt. En doordat er uiteraard ook geen onverwachte obstakels zoals takken op je route liggen.

Lopen op loopband? Dat is ook tegelijkertijd kijken naar je favoriete serie

Of in mijn geval, mijn favoriete muziek luid laten knallen door mijn sporthoofdtelefoon. Maar in de fitness zie ik ook heel wat andere sporters die tijdens het lopen op de loopband naar hun favoriete serie kijken. Of een webinar meepikken. Of wat bijleren door naar een podcast te luisteren.

Daarnaast zijn er ook heel wat die in groep komen sporten en hardlopen. En dan is een loopband natuurlijk ideaal. Want iedereen kiest zelf het tempo waarop hij/zij loopt terwijl jullie wel allemaal samen lopen. En niemand dus hoeft te wachten op de ander of zijn tempo moet aanpassen aan de ander.

Stoppen wanneer je wil of moet

Uiteraard gaan niet al mijn loopjes op de loopband even vlot. En merk ik na een kwartier al dat er niet veel meer dan dat zal inzitten voor die dag. Maar dat kan geen kwaad. Want ik kan de loopband gewoon uitzetten, mijn spullen gaan halen en naar huis gaan. Wat uiteraard wat anders was toen ik hoofdzakelijk buiten op straat ging hardlopen.

Want ja, ik kan dan ook stoppen wanneer ik wil. Maar ik moest dan wel nog steeds het eind dat ik al gelopen had terug naar huis stappen. En als je heel erg moe bent of een blessure voelt opkomen, dan is dat eind wandelen geen pretje!

Hardlopen op een loopband? Dat is puur knallen

Want er zijn geen rode lichten waarvoor je onverwacht moet stoppen. Geen vervelende honden die je plots gaan aanvallen terwijl jij net lekker aan het hardlopen bent. Geen verborgen ijsplekken op de weg waar je lelijk door kan uitglijden en vallen in de wintermaanden. Geen fietsers of automobilisten waarvoor je plots moet uitwijken. Kortom, je kan gewoon je tempo gelijkmatig aanhouden zonder op omgevingsfactoren te moeten letten.

Bovendien hoef je tijdens je hardloopsessie op een loopband geen spullen te dragen. Je handdoek die hang je gewoon over de leuning van de loopband. En je waterfles die je steek je gewoon in de daartoe voorziene ruimte op de loopband.

hardlopen op een loopband

De nadelen van hardlopen op een loopband

Uiteraard zijn er ook wel een paar nadelen verbonden aan hardlopen op een loopband. Het een speelt bij mij al wat meer door dan het andere, maar ik heb ze zeker wel al allemaal ondervonden.

Grootste nadeel van hardlopen op een loopband? Geen frisse lucht

Wat meteen ook de reden is waarom ik in de fitness bijna altijd probeer om te hardlopen de loopband die het dichtste bij de deur staat. Want vaak staat die deur open. En krijg ik op die manier toch nog wat frisse lucht binnen. Maar goed, hardlopen op een loopband dat doe je dus binnen. En als je net als ik vrij snel heel veel zweet bij hardlopen, dan is dat absoluut een nadeel.

Daarnaast neem je uiteraard ook geen vitamine D op, want je loopt niet buiten in de zon. En voor sommige kan het vervelend zijn dat je steeds hetzelfde uitzicht hebt als je loopt op een loopband.

Een loopband kost wel wat

Dus ofwel moet je hier budget voor vrijmaken. Of gaan hardlopen op een loopband in de fitness. Wat dan weer betekent dat je de deur uit moet. En dat kan voor sommige wel een drempel zijn. Of er net voor zorgen dat ze niet gaan hardlopen, want het kost natuurlijk wel een tikkeltje meer moeite dan wanneer je buiten gaat hardlopen. Aangezien je daar enkel je kledij en schoenen dient aan te trekken en de deur achter je dient dicht te doen.

Het hardlopen kost je minder moeite

Want je hebt natuurlijk geen last van de wind. Die kan er buiten soms voor zorgen dat je net wat meer moeite moet doen tijdens je hardloopsessie. Wat er dan weer voor zorgt dat het hardlopen wat zwaarder en intensiever is. Je kan dit binnen wel deels oplossen door een helling in te schakelen op de loopband als je gaat hardlopen. Maar het is toch niet helemaal hetzelfde vind ik.

Je gebruikt andere spieren als je hardloopt op een loopband

Iets wat ik zelf niet wist, tot ik wat meer begon op te zoeken over hardlopen op een loopband. Als je buiten hardloopt bepaal je zelf je snelheid. En dit doe je (deels) door je afzet. Hiervoor gebruik je vooral je hamstrings. Maar als je loopt op een loopband stel je de snelheid in en hoef je deze nadien niet meer zelf te bepalen. Waardoor je bijgevolg minder je hamstrings gaat gebruiken en iets meer je bovenbenen.

Er moet een loopband beschikbaar zijn

Het is mij al overkomen dat alle loopbanden in de fitness bezet waren. En dan moet je dus ofwel wachten en hopen dat iemand zijn hardloopsessie er bijna opzit. Zodat jij die loopband kan gebruiken. Of je moet je hardloopsessie op een ander moment inplannen. Wat bij mij meteen een andere dag betekent. Want ik ga pas hardlopen nadat ik mijn krachttraining gedaan heb.

Hardlopen op een loopband

Mijn persoonlijke voorkeur?

Persoonlijk zijn er voor mij op dit moment nog steeds veel meer voordelen verbonden aan hardlopen op een loopband dan nadelen. Wat meteen ook de reden is dat ik hoofdzakelijk op een loopband hardloop. Al vind ik het ook wel zalig om beide te combineren. En dus ga ik in het weekend ook af en toe buiten in de zon hardlopen.

Waar loop jij het liefst? Buiten of op een loopband?

*Afbeeldingen: Canva

4 Comments

 • Katrien

  Ik loop het liefst buiten maar ik hou wel van de loopband om de winter vlot door te komen. Aangezien ik graag ‘s ochtends vroeg loop, kan ik dat buiten in de velden niet in de winter. Dan is de loopband een prima alternatief voor mij! Ik heb wel de indruk dat mijn snelheid lager ligt op een loopband dan buiten. Buiten haal ik bv. 8,5km/u, binnen is dat dan 7,5km/u maar dat ligt misschien ook wel aan de ijking van de loopband of mijn sporthorloge 😄.

  • Evi

   Moh zo vreemd 🙂 Ik haal net hogere snelheden op de loopband dan buiten. Mijn sporthorloge zit er soms wel wat naast, heb dat eens getest dus dat weet ik intussen wel. Maar de loopband in de fitness is vrij accuraat qua calibratie.

 • Flavie

  Ik heb maanden op de loopband gelopen en eens ik buiten ben beginnen lopen, verkies ik toch liever buiten. Het is zelfs zo dat sinds ik buiten loop, geen enkele keer meer gelopen heb op de loopband.

  • Evi

   Snap ik! Zelf vind ik de combi van beide erg fijn. Maar ik moet ook wel toegeven dat een loopband me absoluut helpt om sneller te kunnen lopen. Iets wat ik buiten nooit kon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *