voordelen van krachttraining
Fitness

11 voordelen van krachttraining

Zij die me al eventjes volgen weten dat ik in september 2021 met krachttraining begon. Uiteraard doe ik dit niet zomaar en onder stevige begeleiding van een personal trainer. Intussen zijn we bijna een jaar verder. En merk ik heel wat voordelen van krachttraining. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

voordelen van krachttraining

Waarom krachttraining gezond voor je is

Toen ik net begon met krachttraining gaf ik aan mijn personal trainer heel duidelijk mee dat ik meer spieren wou krijgen en gewicht wou verliezen. Maar er absoluut niet wou gaan uitzien als een bodybuilder. Gelukkig hielp zij dat misverstand snel de wereld uit. Want door op de juiste manier aan krachttraining te doen, ga je inderdaad je spiermassa verhogen. En je vetmassa verminderen. Maar zonder dat je er uitziet als een bodybuilder 😊 .

Nu ik intussen bijna een jaar krachttraining doe, merk ik daar gigantisch veel voordelen van. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want krachttraining doen, dat is ook je lichaam beter leren kennen. Je mindset veranderen en leren doorzetten. Kortom, er zijn tal van voordelen verbonden aan krachttraining.

Strakker lichaam, met meer spiermassa en minder vetmassa

De belangrijkste reden waarom ik begon met krachttraining was omdat ik gewicht wou verliezen. Na bijna een jaar krachttraining te doen, kan ik alleen maar beamen dat dit absoluut gelukt is. Ik ben best wel wat gewicht kwijtgeraakt. En ben vooral heel blij dat ik de juiste soorten gewicht ben kwijtgeraakt. Namelijk vetmassa!

Daarnaast is ook mijn spiermassa langzaamaan aan het toenemen. En die combinatie van beide zie je goed. Mijn figuur begint er anders uit te zien, zonder dat het uiteraard dat van een bodybuilder wordt. Maar alles wordt wat strakker. Wat er dan weer voor zorgt dat ik intussen terug al eens naar mezelf durf te kijken in de spiegel.

Betere / verhoogde stofwisseling

Doordat mijn spiermassa toeneemt, werkt mijn stofwisseling of metabolisme ook beter. Wat ergens niet onlogisch is natuurlijk. Want meer spierweefsel, dat betekent ook dat ik doorheen de dag meer energie verbruik.

Daarnaast zou je bij krachttraining ook na de training nog extra calorieën verbranden. Iets wat beter gekend als het afterburn-effect. Dat komt omdat na je work-out je lichaam je nog steeds van wat extra zuurstof voorziet, wat je herstel bevordert. En dat zorgt er dan weer voor dat je ook na je work-out extra calorieën verbrandt.

Meer zelfvertrouwen, ook dat is een van de voordelen van krachttraining

Als ik mezelf vergelijk met voor ik aan krachttraining begon te doen, dan kan ik alleen maar zeggen dat mijn zelfvertrouwen gestegen is. Deels heeft dit te maken met de uitdagingen die krachttraining met zich meebrengt. En doordat ik zie dat ik door vol te houden die uitdagingen aankan. Anderzijds zorgt een strakker lichaam er natuurlijk ook voor dat ik me beter in mijn vel voel. Wat dan weer een gunstig effect heeft op mijn zelfvertrouwen. Dat ik over meer zelfvertrouwen beschik, merk ik trouwens niet alleen in de fitness. Maar ook op tal van andere vlakken. En zeker ook op werkvlak.

Verhoogde concentratie

Een van de eerste dingen die ik na een poosje begon te merken was een verhoogde concentratie. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat heel veel oefeningen nieuw voor me waren. En vaak nog zijn. Hierdoor moet ik me er echt op concentreren. Zodat ik ze juist uitvoer. En doordat ik dus dat deeltje train, merk ik dat ik me ook naast het sporten veel beter kan concentreren. En focussen!

Voordelen van krachttraining op mijn energie en slaap

Voor ik met krachttraining begon, was ik vaak heel erg moe. Rond een uur of negen ’s avonds viel ik in de zetel in slaap. Maar door op regelmatige basis te gaan sporten en aan krachttraining te doen heb ik tonnen meer energie gekregen.

Ik merk dit vooral zelf na een slechte nacht. Vroeger sleepte ik een nacht slecht slapen een hele week mee. En was ik de dag nadien niets waard. Maar sinds ik aan krachttraining doe, merk ik dat ik veel minder impact voel van een slechte nacht.

Daarnaast zie ik ook dat het aantal minuten en soms zelfs uren diepe slaap flink gestegen is. Ik track mijn slaap trouwens met een Garmin horloge. Maar ook zonder die tracker voel ik zelf wel dat mijn slaap kwalitatiever is geworden.

voordelen van krachttraining

Beter humeur en minder stress dankzij krachttraining

Dat ik beter slaap sinds ik aan krachttraining doe, komt deels ook doordat dit voor mij echt een manier is om stress kwijt te raken. In het verleden probeerde ik hetzelfde te doen met hardlopen. Maar dat werkte minder goed. Krachttraining daarentegen helpt me echt enorm om mijn stress kwijt te raken. En doordat ik er meer energie door krijg kan ik op de andere dagen ook beter omgaan met stress.

Toen ik daarnaast een tijdje niet mocht sporten wegens een coronabesmetting merkte ik ook hoe lastig ik rondliep. En moest ik dus toegeven dat ik niet alleen over een beter humeur beschik wanneer ik kan gaan fitnessen. Ik ben er overduidelijk ook een aangenamer persoon door 😊 .

Minder kans op blessures en een betere houding

Met een goede krachttraining train je alle spieren. Waardoor je ze allemaal sterker maakt. En je dus ook minder kans loopt op blessures dan wanneer je pakweg enkel en alleen gaat hardlopen. Bovendien merk ik zelf dat mijn houding sinds mijn krachttraining beter is geworden. Zo hou ik onbewust bijvoorbeeld mijn rug rechter. En span ik regelmatig onbewust ook mijn buikspieren aan.

Positieve invloed op mijn voeding

Of het nu komt doordat ik drie keer per week ga sporten of door de krachttraining of door een combinatie van beide, daar ben ik nog niet aan uit. Maar sinds ik begonnen met krachttraining voel ik me niet alleen beter in mijn vel. Ik heb ook een minder hoge nood aan suikers. En grijp bijgevolg ook veel minder snel naar snoep of andere zoete dingen.

Er zijn bronnen die aangeven dat krachttraining je insulinegevoeligheid verhoogt en hormonen terug in balans brengt. Zelf ben ik daar geen experte in dus ik kan niet zeggen of dit effectief klopt of niet. Maar ik merk wel dat mijn drang naar zoet en die fameuze suikerdips tot het verleden behoren.

Krachttraining komt ook mijn cardio-oefeningen ten goede

Doordat ik mijn core en andere spieren aan het verstevigen ben, merk ik dat mijn hardlopen een pak vlotter gaat dan voor ik aan krachttraining deed. Vroeger zou ik er alleen maar van gedroomd hebben om 5km te kunnen hardlopen onder de 35 minuten. Intussen haalde ik dat doel al eens. En gaf mijn personal trainer aan dat ik ze zelfs nog sneller zou kunnen lopen.

Krachttraining gaat nooit vervelen

Waarschijnlijk geldt dit wel voor veel sporten. Maar doordat je bij krachttraining zoveel verschillende spiergroepen kan trainen, is er ook enorm veel variatie aanwezig. Per spiergroep kan je dan nog eens op verschillende manieren gaan trainen. En telkens weer andere doelen stellen. Waardoor geen enkele training er in principe hetzelfde hoeft uit te zien.

En ik merk dat zelf ook wel. Normaal gezien ben ik iets vrij snel beu en heb ik enorm veel nood aan afwisseling. Iets wat ik perfect vind in krachttraining. Want zelfs na bijna een jaar te trainen vind ik het iedere keer nog steeds even uitdagend en boeiend. En dat zegt heel veel!

Een hulpmiddel in de strijd tegen ouderdomsziektes

Volgens een aantal studies zorgt krachttraining voor een grotere botdichtheid en dus sterkere botten. Wat een voordeel kan zijn op latere leeftijd, wanneer osteoporose optreedt. Zoals hierboven al aangehaald zou krachttraining er ook voor zorgen dat het glucoseverbruik in je lichaam verhoogt. Wat dan weer een belangrijke rol speelt in het al dan niet ontwikkelen van diabetes type II op latere leeftijd. Uiteraard is krachttraining – net zoals alle andere vormen van sport – goed voor je hart- en bloedvaten. Wat de kans op hart- en vaatziekte verkleint. Maar ook op je cholesterolgehalte kan krachttraining een positief effect hebben.

Zichtbare en onzichtbare voordelen van krachttraining in mijn dagelijkse leven

Kortom krachttraining biedt tal van voordelen. En waar ik eigenlijk zelf niet bij stilstond toen ik begon met krachttraining, is dat ik de voordelen dagelijks ondervind. Eigenlijk niet zo onlogisch. Want doordat ik over meer spieren, conditie en sterkere botten beschik gaan heel wat dagelijkse klusjes me beter af. Sleuren met winkelzakken bijvoorbeeld. Of een hele dag in de tuin werken. Spelen met Tuur. Het kost me allemaal minder moeite dan pakweg een jaar geleden.

Maar ook een lager stressgehalte, verhoogde concentratie, meer zelfvertrouwen en het durven aangaan van uitdagingen. Het zijn stuk voor stuk dingen waaraan ik de positieve impact en voordelen van krachttraining in mijn dagelijkse leven merk.

Merk jij de voordelen van sporten in je dagelijkse bezigheden?

voordelen van krachttraining

6 Comments

 • fieke

  Wauw, indrukwekkend zeg! Ik had er geen idee van dat het je leven op zo veel vlakken verandert.
  Krachttraining is dan wel niet aan mij besteed, maar ik merk zelf wel de voordelen van bewegen / sporten in de vorm van wandelen en yoga. Het is vooral op vlak van slaap en een rustiger gevoel in mijn hoofd dat het voordelen oplevert, en dat is al heel wat!

  • Evi

   Voor ik er aan begon, had ik daar ook geen idee van 😉 En super he, dat je voordelen van yoga en wandelen ondervindt. Beter slapen en een rustiger gevoel in je hoofd zijn ongelooflijk veel waard!

 • Mie kids

  Amai goed bezig! Ik wist ook niet dat er zoveel voordelen waren. Hier ga ik één à twee keer per week lopen en daar heb ik ook altijd deugd van. Het geeft me energie. Ook blijf ik veel wandelen, dat maakt net als lopen mijn hoofd leeg.

  • Evi

   Ik ook niet 🙂 Tot ik er met begon 😉 Lopen doet hier ook nog altijd heel veel deugd. Net als wandelen. Dus groot gelijk en supergoed dat jij een a twee keer per week die loopschoenen aantrekt!

 • Flavie

  Ik ben ook fan van krachttraining maar de motivatie ontbreekt om dit thuis te doen. Ideaal zou zijn mocht er dichtbij huis een fitness zijn, maar dat is niet het geval… jammer genoeg!

  • Evi

   Daarvan heb ik wel geluk, op net geen 20 minuten rijden heb ik een paar filialen van de fitness. En anders stop ik als ik van kantoor naar huis rij, want dan kom ik er ook wel een paar tegen. Maar ik versta heel goed dat het moeilijker is om de motivatie te vinden om dit thuis te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *