veilig hardlopen in het donker
Hardlopen

9 tips om veilig te hardlopen in het donker

Het is geen groot geheim dat ik een ongelooflijke angsthaas ben in het donker. Gaan sporten als er geen daglicht meer is, is dan ook iets wat ik jarenlang heb vermeden. Maar omdat ik het niet altijd kan vermijden, verzamelde ik enkele tips om veilig te hardlopen in het donker.

Veilig hardlopen in het donker, dat doe je zo

Hardlopen in het donker, ik ben er geen fan van. Maar in de wintermaanden kan dat al eens problematisch worden. Want het is dan heel vroeg donker. En het wordt ook relatief laat pas echt klaar genoeg om zonder angst te gaan hardlopen. Dus tenzij je dan gaat hardlopen op een loopband, moet je er net als ik wat oplossingen op vinden. De ene al wat creatiever dan de andere. Maar ze helpen mij alvast wel om ook in het donker die loopschoenen aan te trekken. En ervoor te gaan!

Vertrek niet te laat

Ben je net als ik een vrij grote angsthaas in het donker? Dan kan ik je aanraden om niet al te laat ‘s avonds te gaan joggen in de donkere wintermaanden. Zelf probeer ik tussen zeven en acht ‘s avonds te vertrekken. Zodat ik aan het joggen ben als er nog redelijk wat beweging is op straat.

Hardlopen in het donker = zorgen dat je gezien wordt

Zelf ga ik als een soort verlichte kerstboom op pad 🙂 Ik loop met een Run Light van Kalenji dat ik voor een appel en een ei kocht bij Decathlon. Daarnaast doe ik ook steevast een fluohesje en nog wat andere fluo-attributen aan. Zodat ik zowel over actieve als passieve verlichting beschik. En ga ik ook lopen op vrij goed verlichte wegen. Want zien en gezien worden is enorm belangrijk in het donker!

Loop in bewoond gebied

Het kan heel erg stom klinken, maar het geeft mij enigszins een gerust gevoel, gaan lopen in bewoond gebied. Mocht ik iets tegenkomen dan weet ik dat vrij snel aan een deur kan gaan aanbellen. Ik zal in het donker dus nooit in het bos, natuurgebieden of dergelijke gaan lopen.

veilig hardlopen in het donker

Ga hardlopen zonder muziek in het donker

Iets wat ik zelf niet eenvoudig vind, want muziek helpt me er op moeilijke momenten door. Maar ik heb ook gemerkt dat muziek niet ideaal is als je gaat lopen in het donker. Ik hoor mijn omgeving dan echt wel minder goed. En net doordat mijn zichtbaarheid minder is, zijn omgevingsgeluiden des te belangrijker.

Dus als ik ga joggen in het donker, dan is dat heel vaak zonder muziek. En is de nood aan muziek toch te groot, dan zet ik hem wel zachter dan wanneer ik overdag ga joggen.

Deel je route aan iemand mee

Iets wat ik hier steevast doe: het lief weet perfect langs welke route ik ga joggen. Net als om hoe laat ik vertrek. En hoe laat ik ongeveer thuis zou moeten zijn. Met daarbij ook de opmerking dat als ik 15 minuten later nog niet thuis ben, hij in paniek moet raken 😉 .

Wees altijd alert als je gaat hardlopen in het donker

Zelf ga ik er tijdens mijn looptochten in het donker altijd van uit dat automobilisten en andere weggebruikers me niet zien. Hierdoor loop ik zelf al wat voorzichtiger. En let ik enorm goed op het verkeer en de omgeving rondom mij. Want jammer genoeg zijn heel wat weggebruikers vandaag de dag snel afgeleid door hun smartphone. Dus zelf alert en waakzaam zijn, dat kan absoluut geen kwaad!

Loop aan de linkerkant van de straat

Zodat je het verkeer als het ware tegemoet loopt. Hierdoor zien automobilisten jou niet alleen sneller. Het is ook makkelijker voor jou om te reageren op aankomend verkeer. En andere weggebruikers kunnen je minder makkelijk van vanachter aanrijden.

Zorg dat je steeds identificatie mee hebt

Overdag ga ik vaak hardlopen met enkel mijn smartphone op zak. Maar als ik in het donker ga hardlopen, dan zorg ik ervoor dat ik naast mijn smartphone ook mijn identiteitskaart mee heb. Mocht er iets gebeuren, dan kan ik alvast altijd wel geïdentificeerd worden. Neem eventueel ook het kaartje waar je bloedgroep op vermeld staat mee. Want ook dat is erg nuttige informatie mocht er iets gebeuren.

Wees ook in het donker hoffelijk als je gaat hardlopen

Als ik overdag loop dan knik ik altijd vriendelijk naar wandelaars en fietsers. Of steek ik mijn hand op naar die automobilisten die me laten oversteken of voorrang verlenen. En eigenlijk is dat iets wat je ook zeker in het donker moet doen. Want de kans is dan groter dat die automobilist dat ook bij andere lopers zal doen.

Gaan jullie hardlopen in het donker? Hoe pakken jullie dat aan?

7 Comments

 • Annelies

  Ik ga nooit joggen, dus dat probleem stelt zich niet.
  Maar als ik ‘s avonds gewoon nog eens buiten kom, heb ik ook al wel gedacht dat ik misschien eens moeten kijken om wat meer zichtbaar te zijn. Ik wandel dan wel meestal op plekken waar nog straatverlichting is, maar toch, zelfs dan is er snel een ongeval gebeurd.

 • Moederschip

  Ik loop altijd ‘s ochtends, dus in de winter is dat ook in het donker. Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht haha. Nu ik dat hier zo lees, is in het donker in een bos lopen met een podcast erbij precies niet zo’n goed idee 😀 Maar heb me nog nooit onveilig gevoeld eigenlijk, er is toch niemand op de baan om 6 uur.

  • Evi

   Hahahaha, ik heb gewoon een onverklaarbare angst voor het donker & ontvoeringen 🙂 En dat terwijl het bij ons eigenlijk echt wel veilig is hoor. Maar toch, ik neem liever geen onnodige risico’s 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *