Mijn 4 favoriete podcasts over boeken

Trouwe lezers zullen het intussen wel al weten: ik luister heel graag naar podcasts. Soms is het een verhalende podcast, soms zijn het eerder educatieve podcasts. Maar de laatste tijd luister ik ook heel vaak naar podcasts over boeken. En mijn 4 favoriete podcasts rond dat thema, die deel ik hieronder graag met jullie.

Gebladerte

Dit was รฉรฉn van de eerste podcasts over boeken die ik beluisterde. En ik was binnen de eerste vijf minuten verkocht. De stem van Tom De Kock, zijn passie voor lezen, de bekende Vlaamse schrijvers die aan bod komen en vertellen over hun boekenkast, de gecomponeerde muziek, … Het is een podcast waar voor mij echt alles klopt. O zo jammer vind ik het dat er maar 5 afleveringen van bestaan. Want het is een absolute aanrader!

Drie boeken

Bekende Vlamingen die podcasts maken over boeken, het begint een fenomeen te worden. Want ook Wim Oosterlinck is er eentje gestart! De insteek: hij vraagt iedere aflevering aan een bekende Vlaming om drie boeken te selecteren die je volgens hen absoluut gelezen moet hebben. Wat tot heerlijke gesprekken over boeken, maar ook het leven zelf leidt.

Podcast over boeken
Teamboektoe

Een podcast die al eventjes bestaat maar die ik pas recent ontdekte. Eigenlijk is het een combinatie van een podcast en een online leesclub. Want iedere maand lezen Liesbeth en Rinke twee boeken, die ze vervolgens in de podcast bespreken. Zin om mee te lezen en nadien hun oordeel te horen? Dat kan, want ze zitten op Goodreads. En stellen daar elke maand hun nieuwe selectie voor.

Bende van het boek

Naast Gebladerte de podcast over boeken waar ik verliefd op ben geworden. De gezelligheid en huiselijkheid spat er dankzij de gebakjes en thee die er iedere aflevering bij zijn van af. Zalig vind ik het ook dat Trees & Sara afwisselend in het Nederlands en Engels lezen (want ja, dat doe ik ook). En de manier waarop ze de gelezen boeken bespreken is ook erg fijn om naar te luisteren. Geen al te grote analyses, maar wel heerlijk nuchter. En iedere keer aangevuld met een reeks mooie passages of quotes.

Luister jij al naar รฉรฉn van deze podcasts? Welke andere podcasts over boeken moet ik zeker en vast eens proberen?

17 Comments

 1. Annelies 09/02/2020 at 10:42

  Ik ben nog helemaal niet zo’n podcast luisteraar, maar heb overlaatst wel Gebladerte met Arnout Houben gehoord en dat zijn dan ineens 2 mooie stemmen bij elkaar.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:12

   Ja he, die stemmen van beide heren zijn zo mooi

 2. Annelies 09/02/2020 at 11:56

  Ik vind maar geen routine om podcasts te luisteren :p. Drie boeken heb ik wel al geluisterd en ben grote fan! Ook al heb ik normaal echt niks met Wim Oosterlinck (op de radio zap ik altijd weg)

  1. Evi 02/03/2020 at 17:13

   Op de radio heb ik ook niet meteen iets met Wim, maar zijn podcast vind ik dan wel weer de moeite. Dito voor Maarten & Dorothee ๐Ÿ™‚

   Qua routine: ik luister vooral in de wagen, als ik huishoudelijke taakjes doe of als ik lange duurloopjes doe ๐Ÿ˜‰

 3. fieke 09/02/2020 at 20:42

  Oh, ik wist niet dat Bende van het boek ook een podcast had! Drie boeken ontdekte ik onlangs pas, en ik ben fan!
  Bij mij staat ook in het lijstje: Boeken FM.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:13

   Oh Boeken FM ken ik nog niet! Eens opzoeken dus & beluisteren ๐Ÿ™‚

 4. Villasappho 10/02/2020 at 18:32

  Ik heb lang geleden al gemerkt dat als iedereen dol op een boek is, ik er niet zoveel mee kan. Ik luister zeker podcasts maar over boeken zal het niet worden.

 5. Katrien 10/02/2020 at 20:26

  TeamBoekToe kende ik nog niet, dus ik heb me meteen geabonneerd. De rest staat al in mijn luisterlijstje. ๐Ÿ™‚

 6. Betty 11/02/2020 at 13:30

  Sinds kort luister ik tijdens mijn dagelijkse wandeling naar podcasts. Ik ben dus nog een beetje zoekende in het podcast land, maar ga deze zeker aan mijn lijstje toevoegen.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:15

   Wat fijn dat je begonnen bent met luisteren naar podcasts. En al helemaal dat ik je inspiratie kon bezorgen!

 7. Kelly 13/02/2020 at 15:26

  Gebladerte vond ik prachtig! Op het lijstje ’te beluisteren’ staan nog ‘De Bende van het Boek’ en ‘Drie boeken’. Achteraf heb ik altijd zo’n zin om te lezen: anders ook, maar dan komt het er door andere bezigheden niet (altijd) van. Leuke tips alweer!

  1. Evi 02/03/2020 at 17:18

   Oh dankjewel voor de lieve reactie ๐Ÿ˜‰

 8. Sofie 27/02/2020 at 10:09

  Merci voor de tips! Ik heb me meteen geabonneerd op alle drie, want ik kende ze nog niet. Ik ben gek op lezen en op podcasts, maar ik weet soms niet waar ik moet beginnen, dus je tips komen als geroepen. Ik luister graag naar The New Yorker Fiction podcast, waar elke maand een bekende auteur een kortverhaal van een andere auteur leest en het dan van naaldje tot draadje analyseert. Niet voor iedereen, maar als je interesse hebt in verhalen schrijven, is het zeker de moeite.

  1. Evi 02/03/2020 at 17:18

   Wat fijn zeg dat ik je kon inspireren ๐Ÿ™‚ En die van jou kende ik helemaal nog niet dus die ga ik dan weer eens van naderbij bekijken ๐Ÿ˜‰

 9. Leen 08/03/2020 at 09:29

  Leuke tips! Ik leer de wondere wereld der podcasts nog maar net kennen, dus deze ga ik zeker toevoegen aan het lijstje ๐Ÿ™‚

  1. Evi 23/03/2020 at 12:37

   Ben benieuwd wat jij er van gaat vinden!

Leave a Reply