Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in februari 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken
Gelezen in februari 2021

Januari was een erg goeie leesmaand, want ik las maar liefst 6 boeken. Dat ik dat in februari niet ging kunnen evenaren wist ik ergens wel op voorhand. Ik merkte ‘s avonds vaak dat mijn hoofd te vol zat door de werkdag, waardoor het lezen hier trager verliep dan gewoonlijk. Uiteindelijk slaagde ik er wel in om 4 boeken uit te lezen. En vond ik een luisterboek dat me erg goed beviel!

The hound of the Baskervilles

The terrible spectacle of the beast, the fog of the moor, the discovery of a body: this classic horror story pits detective against dog, rationalism against the supernatural, good against evil. When Sir Charles Baskerville is found dead on the wild Devon moorland with the footprints of a giant hound nearby, the blame is placed on a family curse. It is left to Sherlock Holmes and Doctor Watson to solve the mystery of the legend of the phantom hound before Sir Charles’ heir comes to an equally gruesome end.

Ik ben best wel fan de verhalen over Sherlock Holmes. Heerlijke whodunits, waar net voldoende spanning en plottwisten in voor komen. Ergens had ik in mijn hoofd dat ik dit verhaal een heel aantal jaar terug al eens gelezen had, maar toen ik er aan begon deed het totaal geen belletje rinkelen. Niet dat ik dat erg vond, want daardoor was alles nog nieuw. En kon ik samen met Sherlock op zoek gaan naar de oplossing van het mysterie. Het verhaal zelf is vlot geschreven en ok ergens in het midden had ik wel door hoe het allemaal in elkaar stak. Maar desalniettemin genoot ik enorm van het verhaal en de verschillende knipogen naar andere literaire stijlen. Een aanrader als je nog eens een klassieke whodunit wil lezen!

The witches

Real witches dress in ordinary clothes and look like ordinary women. But they are not ordinary. They are always plotting and scheming with murderous, bloodthirsty thoughts – and they hate children. The Grand High Witch hates children most of all and plans to make every single one of YOU disappear. Only one boy and his grandmother can stop her, but if their plan fails the Grand High Witch will frizzle them like fritters, and then what…?

Aangezien ik wat meer klassiekers wil lezen dit jaar, besloot ik om ook dit boek mee te gritsen uit de bib. En wat een heerlijk boek was het zeg. Dahl heeft een schrijfstijl die meteen je verbeelding prikkelt, waardoor je je zo de heksen in het verhaal kan voorstellen. Het ideale boek om een heerlijk weekend met door te brengen.

Advocaat van kwade zaken

Herfst 1541. Advocaat Matthew Shardlake is in York, samen met zijn assistent Jack Barak. Hij heeft opdracht gekregen een gevaarlijke gevangene voor verhoor naar Londen te begeleiden. De moord op een plaatselijke glaszetter zorgt ervoor dat Shardlake verwikkeld raakt in een zaak die niet alleen verband houdt met deze gevangene, maar ook met de familie van koning Hendrik VIII. Dat de belangen groot zijn blijkt als Shardlake ternauwernood een moordaanslag overleeft. 

Dat ik fan ben van de Shardlake-reeks konden jullie vorig jaar hier al lezen. Dus toen deel III eindelijk beschikbaar was in de bib was ik zo blij als een klein kind in een snoepwinkel. En ook van dit boek heb ik enorm genoten. Alle typische ingrediënten uit deze reeks zijn aanwezig: mysterie, moord en tal van plottwisten. Maar op de een of andere manier was de schrijfstijl van dit boek erg rijk, waardoor je je zonder enige moeite in het 16de eeuwse Engeland waande. C.J. Sansom slaagt er ook goed in om historische feiten met fictie te vermengen zonder dat het overdreven of onrealistisch wordt. Ik kijk al uit naar het moment dat ik deel IV te pakken krijg.

Matilda en de boekdwalers

Sinds haar moeder kort na haar geboorte verdween, woont de elfjarige Matilda boven Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Wanneer er in de winkel mysterieuze figuren verschijnen, die wel heel erg lijken op de personages uit bekende boeken, ontdekt Matilda de magie van ‘boekdwalen’. Dapper stapt ze in een onbekende wereld, vastberaden het raadsel op te lossen van de verdwijning van haar moeder. Al snel ontdekt ze dat er een duistere kant zit aan het dwalen door boeken…

Dit boek spotte ik op Instagram, bij één van de vele bookstagrammers die ik volg (maar ik kan me dus niet meer herinneren bij wie). Toen ik zag dat het beschikbaar was in de bib, was ik er als de kippen bij om het mee te nemen. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Want wat een heerlijk boek over boeken en de magie die ze hebben! Anna James schrijf op een hele fijne en vooral erg toegankelijke manier. De verhaallijnen zijn mooi uitgewerkt, net als de verschillende personages. Ik vond het alvast een geweldig fijn boek om te lezen. En wou stiekem zelf soms dat ik net als Matilda in boeken zou kunnen gaan dwalen 😉 . Het zal je dan ook niet verbazen dat ik ook hier uitkijk naar de dag dat ik het vervolgverhaal kan beginnen lezen.

9 November

Dit verhaal strekt zich uit over vijf jaren, waarin hoofdpersonen Fallon en Ben elkaar ieder jaar treffen op, jawel, 9 november. De eerste ontmoeting is op het vliegveld, waar ze de hele dag met elkaar doorbrengen. Ieder jaar ontmoeten ze elkaar ook weer op diezelfde plek.

In januari begon ik ook te luisteren naar 9 November via mijn 30 dagen proefabonnement bij Storytel. En begin februari had ik het einde bereikt. Alhoewel het een heel mooi en ontroerend verhaal is, heb ik er wat gemengde gevoelens bij. En ben ik er niet 100% van overtuigd. Misschien ligt dat aan het feit dat ik het verhaal beluisterde in plaats van las? Ik beluisterde het verhaal trouwens in het Engels en om die keuze was ik wel blij, want het kleine stukje dat ik in het Nederlands beluisterde sprak me helemaal niet aan. Wat ik dan wel weer niet zo fijn vond was het feit dat de voorlezer verschillende stemmen gebruikte voor de verschillende personages. Ik snap wel waarom, maar had het precies fijner gevonden mochten ze ofwel verschillende voorlezers gebruikt hebben ofwel 1 voorlezer maar zonder al die stemvariaties.

Tussenstand

Goodreads: 10/40

Classics: 4/10

Verbeelding Book Challenge: 2/30

12 Comments

 • Céline

  Jammer genoeg is het wel vaker zo in luisterboeken dat één voorlezer verschillende variaties gebruikt van stem. Ik heb zelf ook liever twee voorlezers, maar ik denk dat het meer een financiële kwestie is. 9 november vond ik een heel mooi boek maar het verhaal laat ook wat vraagtekens na, dus ik begrijp je twijfelende mening zeker.

 • Katrien

  Matilda en de Boekdwalers staat ook op mijn wishlist. Maar nu ik de beschrijving hier bij jou lees, doet het me plots ook heel hard aan De kleine Odessa denken, misschien ook wel een aanrader voor jou!

 • Hilde

  Gaat goed vooruit, Evi! Het boek van C.J. Sansom spreekt me vooral aan. Een mengeling van fictie en historische feiten is altijd mooi meegenomen. Luisterboeken zijn voor mij – tot hiertoe 🙂 – nog ongekend terrein. Weet niet of ik het geduld ervoor zou hebben.

  • Evi

   De boeken van CJ Sansom zijn heerlijk om te lezen 🙂 En die audioboeken, ik kan alleen maar zeggen: probeer het eens. Al hangt heel veel ook af van het soort audioboek dat je kiest en welke je voorkeur wegdragen heb ik de indruk.

 • zwartraafje

  Zo fijn om na Roald Dahl’s Matilda een andere Matilda te kennen die zoveel van boeken houdt. Ik vond het eerste boek uit deze serie echt heel leuk. Het vervolg staat hier al klaar en ik heb ondertussen ook alvast het derde deel besteld. Wanneer het lezen minder goed lukt (februari was duidelijk een minder goede leesmaand dan januari) dan kunnen dit soort boeken daar meestal bij helpen.

  • Evi

   Ja he 🙂 Ik wist dus niet dat er een tweede deel was, tot ik dat bij jou las 😉 En misschien moet ik alle andere boeken gewoon even aan de andere kant leggen en in die boeken duiken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *