Sporten in de gym dit steek je in je sporttas
Fitness

Gaan sporten in de gym: dit steek je best in je sporttas

Toen ik midden vorig jaar voor de allereerste keer ging sporten in de gym ging had ik er eigenlijk geen idee van wat ik allemaal best in mijn sporttas steek. En afgaande op de verhalen die ik sindsdien te horen kreeg, ben ik duidelijk niet de enige die hier niet altijd een goed idee van heeft. En dus besloot ik om eens op te lijsten wat je nu precies best in je sporttas steekt als je gaat sporten in de gym.

Sporten in de gym dit steek je in je sporttas

Deze basisonderdelen steek je best in je sporttas als je gaat sporten in de gym

Ik vond het die allereerste keer dat ik ging sporten al eng genoeg. Want ik was nog nooit een fitness binnen gewandeld. Wat meteen ook betekende dat ik eigenlijk niet zo goed wist wat je nu precies best wel meeneemt. En wat je thuis kan laten. Gevolg? Die allereerste keer had ik een paar essentiële onderdelen totaal niet mee in mijn sporttas. Gelukkig had ik wel een betaalkaart mee. En waren ze in de sportschool zo vriendelijk om me hier met te helpen. Maar sindsdien let ik er goed op dat ik steeds alle basisonderdelen in mijn sporttas steek als ik ga sporten in de gym.

Sportkledij & schoenen: onmisbare items in je sporttas als je gaat sporten in de gym

Omdat ik omkleden in de fitness absoluut niet graag doe, zorg ik ervoor dat ik mijn sportoutfit thuis al aandoe. Deze bestaat uit een zweet aflatend t-shirt dat los zit, aansluitende sportbroek, stevige sportbeha, trui en sportkousen.

Mijn sportschoenen doe ik ook thuis al aan. Al let ik er dan wel heel erg goed op dat ik niet in de modder, zand of ander vuil loop op weg naar de fitness. Want anders ligt dat natuurlijk verspreid over de hele fitness.

Ook dit steek je best in je sporttas als je gaat sporten in de gym: je lidkaart

Het klinkt waarschijnlijk heel stom, maar ik ben het al tegengekomen. Dat ik aan de gym stond en geen lidkaart mee had. Gevolg: geen toegang. Tenzij ik een dagpas kocht. Wat best wel zuur geld is als je al betaald hebt voor een lidmaatschap. Dus het allereerste wat ik steeds naga als ik ga sporten in de gym is of mijn lidkaart wel in mijn sporttas steekt.

Een waterfles

Want ja, gaan sporten, dat staat synoniem voor zweten. En lichaamsvocht dat je verliest moet je ook terug aanvullen. Door veel water te drinken dus 😉 . Zelf schaftte ik me vrij snel een exemplaar van Kambukka aan waar ik 750ml water kan indoen. Het fijne aan mijn exemplaar is dat ik de dop zodanig kan regelen dat hij ofwel de hele tijd blijft openstaan. Of helemaal niet beweegt. Of er enkel water uitkomt als ik de knop ingeduwd hou. Ideaal voor als ik ga sporten in de sportschool. Terwijl die eerste optie erg goed van pas komt tijdens de boksles.

Zelf doe ik er trouwens altijd thuis al water in. En vul ik mijn fles bij aan de waterkraan in de fitness als ik naar huis ga.

Een handdoek

Een handdoek ligt misschien voor de hand, maar dat is het niet. Zeker niet als ik rondom me kijk in de fitness. Nochtans is sporten met een handdoek verplicht. En bovendien is het vooral ook een pak hygiënischer. Want waar veeg je anders je zweet aan af tijdens je work-out?

Sporten in de gym: dan steek je ook best een hangslot in je sporttas

Meteen een van de basisonderdelen die ik die allereerste keer vergeten was. Gevolg: ik had niets mee om mijn locker met vast te maken. En dus moest ik kiezen: ofwel mijn spullen in een locker steken, die gewoon dicht doen en hopen dat niemand hem zou opendoen. Of me snel in de automaten een hangslot aanschaffen. Drie keer raden welke optie ik koos 😉 . Maar goed, sindsdien let ik er steeds heel erg goed op dat ik dat hangslot iedere keer mee heb!

Een bluetooth hoofdtelefoon of bluetooth oortjes

Sporten zonder muziek, ik kan dat niet. En dus steek ik ook steevast mijn Philips TASH402 sporthoofdtelefoon in mijn sporttas. Gelukkig kan ik deze in een razendsnel tempo opladen. Want jawel, het gebeurt vaak dat ik een half uurtje voor ik ga sporten me realiseer dat hij bijna leeg is.

Uiteraard neem ik ook mijn smartphone mee naar de gym. Want mijn oefeningen staan in een app die ik deel met mijn personal coach. En anders kan ik natuurlijk ook niet naar mijn Spotify lijst luisteren.

Douchegel, shampoo & deo

Zelf douche ik me absoluut niet graag in de fitness. En zal ik dat dus zelden doen. Maar wil jij je wel meteen na je work-out graag opfrissen? Vergeet dan niet om een extra handdoek, douchegel en shampoo in je sporttas te steken. Bodylotion, deo, proper ondergoed en kleren mogen dan natuurlijk ook niet ontbreken. Zodat je uiteindelijk als een frisgewassen hoentje de gym buiten wandelt.

Sporten in de gym dit steek je in je sporttas

Deze extra dingen steek ik ook standaard in mijn sporttas als ik ga sporten in de gym

Naast bovenstaande essentiële basisonderdelen, steken er ook nog heel wat andere onmisbare dingen in mijn sporttas. Ik gebruik onderstaande attributen vooral om met te sporten. En mijn techniek en prestaties te verbeteren. Maar als jij enkel en alleen de toestellen in de gym gaat gebruiken, dan kom je met bovenstaande basisonderdelen al een heel eind verder.

Weerstandsbanden

In mijn sporttas steekt een zakje met verschillende weerstandsbanden. Ik gebruik ze onder meer als ik squats uitvoer, om ervoor te zorgen dat mijn ene knie niet te veel naar buiten beweegt. Maar ook voor andere oefeningen komen ze goed van pas. Denk maar aan hip trust, side walk of clam shell. Of nog tijdens mijn cardio oefeningen, als ik een suicide running parcours moet uitvoeren.

Een springtouw

Om op te warmen. Of om te gebruiken tijdens mijn cardio-oefeningen. En uiteraard komt dit ook tijdens de boksles van pas 😉 .

Loopschoenen

Want ik sluit bijna iedere kracht work-out in de fitness af met hardlopen op een loopband. En aangezien ik best wel een aantal kilometers of tijd loop, is het aangewezen om dat niet te doen met mijn fitness sportschoenen. Maar wel met stevige loopschoenen. Zodat ik het risico op blessures verminder.

Sporthandschoenen

Zeker nu ik sinds een paar weken aan het trainen ben om te hangen aan een rek. Zonder zo een paar sporthandschoenen heb ik niet alleen een pak minder grip. Jawel, immens snel zweetpollekes hier. Ik krijg zonder die handschoenen ook veel sneller eetplekken. En laat ik dat nu niet bepaald zo fijn vinden. Dus sinds een paar weken zitten ook deze standaard in mijn sporttas.

Suspension trainer

Als ik ga trainen met mijn personal trainer in de Sano studios heeft Felke dit mee. Maar in de gym waar ik ga hebben ze dit niet standaard liggen. En dus schafte ik me er zelf eentje aan. Zodat ik alle oefeningen steeds twee keer per week kon en kan gaan blijven herhalen. En omdat ik weet dat ik zeker dit stuk materiaal zeker wel eens zou kunnen vergeten, laat ik mijn suspension trainer gewoon standaard in mijn sporttas zitten.

Druivensuiker

Omdat het me al een paar keer overkomen is dat ik net wat te weinig heb gegeten. En dan krijg ik wel al eens last van appelflauwtes. Met wat druivensuiker is dat zo verholpen. En dus steekt er standaard een pakje in mijn sporttas.

Twee keer per week heb ik ook wat eiwitpoeder mee. Dat ik na mijn training meng met water. Om zo mijn spierherstel te bevorderen. Op zich hoeft dit niet standaard. Maar doordat ik geen gluten en zuivel eet, krijg ik van nature uit weinig eiwitten binnen. En dus dien ik hier wel wat op te letten. Een pre-workout shake drink ik zelf niet. Maar uiteraard behoort ook dat tot de mogelijkheden, mocht jij dat willen.

Weightlifting bell, schoenen & kneesleeves

Deze heb ik zelf niet, maar ik zie wel tal van sporters ze gebruiken in de fitness. Een weightlifting bell is een soort hele brede riem die je gebruikt tijdens squats of deadlifts. Hij zal je buik en onderrug extra ondersteunen. Waardoor je over meer stabiliteit beschikt. En je je training dus zwaarder kan maken.

Weightlifting schoenen hebben – in tegenstelling tot gewone fitness schoenen – een veel hardere zool. En net als met een weightlifting bell zorgt dit voor meer stabliteit. Waardoor je bijvoorbeeld veel zwaardere squats kan uitvoeren.

Kneesleeves tenslotte zien eruit als een soort brace, maar zijn dat niet. Het zijn heel erg strakke banden die je over je knie doet. En die zorgen voor compressie waardoor je knie bij bepaalde oefeningen zoals een squat of tijdens het liften minder snel vreemde dingen gaat doen. Waardoor je een kleiner risico op blessures loopt.

Wat steekt er standaard allemaal in jouw sporttas als jij gaat sporten, al dan niet in de gym?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *