verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Gelezen in februari

Net als de voorbije jaren neem ik ook in 2020 deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Verbeelding Book Challenge – Uitgelezen in februari 2020

Daar waar ik in januari slechts 1 boek volledig uitlas, maakte ik in februari een inhaalbeweging en las ik er zowaar drie uit! Ik slaagde er in om die dikke klepper waar ik op 1 januari in begonnen was tot een goed einde te brengen. En daarnaast ook nog twee andere boeken volledig uit te lezen.

Het achtste leven (voor Brilka)

‘Het achtste leven (voor Brilka)’ is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt. En en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw (samenvatting: boek.be).

De klepper van net geen 1600 pagina’s waar ik in januari aan begon. En wat een geweldig mooi verhaal! Het boek bevat talloze fantastische verhaallijnen, tegen een historische achtergrond die voor mij toch wel wat onbekend was. Doordat de personages goed uitgewerkt en erg boeiend zijn, had ik ook niet het gevoel dat ik zo een lijvig boek aan het lezen was. Maar datgene waar ik het meest van al van hield? Het rijke taalgebruik! Met zijn momenten vond ik het zelfs jammer dat ik het boek niet op papier las en dus minder makkelijk mooie zinnnen en passages kon aanduiden. Laat de vele pagina’s je dus zeker en vast niet tegenhouden om aan dit boek te beginnen. Ik streepte hier puntjes 1 en 23 van de Verbeelding Book Challenge met af.

Het moois dat we delen

Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert wanhopig het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan (samenvatting: boek.be).

Ish en ik, het was in het verleden geen succesverhaal. Op boekenvlak dan toch. Want de enige keer dat ik iets van hem las, werd ik er niet door omver geblazen. Maar nadat ik heel wat lovende recensies over dit boek las, ging ik overstag. En wat ben ik daar blij om zeg. Want zo een fantastisch mooi en beklijvend boek. Het verhaal kwam binnen. En bleef nog dagenlang nazinderen. Ish kaart een enorm actueel thema aan, weet spanning op te bouwen en de personages laten je niet los. Wat ben ik trouwens jaloers op hoe hij met woorden speelt! Als je dit jaar één Nederlandstalig boek wil lezen, laat het dan dit zijn. Want het is o zo mooi & meer dan de moeite waard!

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd? (samenvatting: boek.be).

Ik zag dit boek voor het eerst voorbij komen op Instagram en was geïntrigeerd. Dus toen het beschikbaar was in de bib, nam ik het maar al te graag mee. En alhoewel het razend interessant is en me heel wat inzichten bezorgde over mijn perfectionistische zelf vond ik het geen makkelijk boek om te lezen. Misschien lag het aan de Nederlandse vertaling? In ieder geval, ik moest me er echt op focussen en mijn gedachten heel goed bij houden.

Tussenstand

Verbeelding Book Challenge: 3/30

Goodreads: 4/30

Welke boeken lazen jullie onlangs?

18 Comments

 • Delphine

  Nu ben ik wel benieuwd: welk boek van Ish vond je niet (of minder) goed? Ik vond Het moois dat we delen trouwens ook echt goed. Ik was er ook een dag of 2 niet goed van.

 • Flavie

  Ik heb al veel positieve reviews gelezen van ‘Het moois dat we delen’… als ik hem zie liggen in de bib neem ik hem zeker mee.
  ‘Het achtste leven’ dat gaat er ook ooit van komen 😉

 • zwartraafje

  De voorbije maand las ik slechts 5 boeken. Vier maal fantasy en één romantisch verhaal. Deze maand gaan we enkele dagen naar de zee dus ik hoop dat ik dan wat meer aan lezen ga toekomen.

 • Sofie

  Het 8ste leven ligt hier ook klaar. Heel erg benieuwd naar en ik ging er ook die twee puntjes mee afstrepen. Normaal doe ik 1 boek voor 1 puntje, maar bij zo’n dik boek mag ik het al eens gebruiken voor 2 puntjes.
  Het moois wat wij delen schrikt mij wat af omdat het zo’n hype is.
  De kracht van kwetsbaarheid las ik lang geleden en zou ik graag eens herlezen, ik vond het toen ook een moeilijk boek.

  • Evi

   Ik heb besloten om dit jaar boeken voor meerdere puntjes te gebruiken, anders haal ik de helft zelfs niet denk ik 🙂

   En laat je niet afschrikken door de hype rond Het moois, het is absoluut de moeite waard om te lezen.

 • Mieke Reynaert

  Het moois wat we delen ga ik zeker eens proberen. Bedankt! Hier het boek ‘Aan het einde van de wereld uit’ van Kristin Hannah. Zo’n mooi boek. Over ‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley hoor ik ook veel goede dingen. Maar het is al even uitgeleend in de bibliotheek hier.

  • Evi

   Intussen ben ik begonnen aan de Zeven Zussen reeks, want ik had wat nood aan ontspannende lectuur hier 🙂 En aan het einde van de wereld komt hier ook op de te lezen lijst te staan, want die kende ik nog niet!

 • Véronique - Bijengezoem

  hoi Evi,
  ik lees Brené Brown in het Engels en ook daar is het doorworstelen. Ze lezen zeker niet allemaal zo vlot.
  Zelf heb ik net ‘Zon’ uit van de zeven zussen en ook ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou.
  Wat een mooi boek, goed dat er zakdoeken in de buurt waren …

  • Evi

   Bij dat boek van Ish heb je inderdaad zakdoeken nodig he! En ik ben net begonnen aan de reeks van de Zeven Zussen, boek 1 is intussen uit en nu net bezig in boek 2

 • Katrien

  Ik had exact hetzelfde gevoel over het boek van Ish. Het vorige dat ik van hem las vond ik ook geen hoogvlieger maar wauw dit boek! Elke seconde meer dan waard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *