hoe starten met krachttraining
Work-outs at home

1,5 maand Bamsfit@home in 2021: een stand van zaken

Zij die me al even volgen weten dat ik vorig jaar startte met work-outs @ home. Want ik wou wel iets van sport doen, maar op een laagdrempelige manier en van thuis uit. Want ja, niet alleen was alles toen dicht, ik zag mezelf ook gewoonweg niet in een fitnesszaal vol bodybuilders oefeningen gaan doen. Intussen zijn we een paar maanden verder en ben ik ook in 2021 work-outs @home aan het doen. Ik geef jullie graag een stand van zaken mee!

Work-outs benodigheden
Fitness@home: wat houdt dat nu precies in?

Net als vorig jaar post ook dit jaar Miek haar work-outs op Instagram. Weliswaar op een gesloten kanaal, waar je pas toegang toe krijgt nadat je een betaalbewijsje hebt gestuurd (in mijn geval een printscreen van mijn betaling). Elke avond (zondag tot en met vrijdag) post ze een nieuwe work-out van tien minuten. Zelf probeer ik om die work-outs meteen ‘s ochtends te doen als ik opsta. Want ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat als ik dat niet doe, zowel ‘s middags als ‘s avonds de goesting om er aan te beginnen onbestaande is.

Maar goed, elke dag is er dus een nieuwe work-out van tien minuten. Verder is het concept niet zo heel veel gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Gedurende die 10 minuten doe je 10 oefeningen. Elke oefening duurt 40 seconden, waarna je 20 seconden rust krijgt. Miek doet alles mee en telt voor jou af. Iets waar ik persoonlijk wel blij om ben, want als ik dat zelf moet doen loopt het gegarandeerd fout 😉 .

Een nieuwigheidje is dat ze er dit keer telkens bij zet hoe zwaar de oefening volgens haar is. Dat doet ze in de vorm van rode pepertjes, zodat je toch al een beetje een idee hebt. Maar eerlijk, soms scheelt dat hier enorm. Er zijn work-outs met 3 pepers die ik eigenlijk heel makkelijk vind en dan zijn er met 1 peper waarbij ik serieus afzie. Dus ik denk dat het ook wel hard afhangt van persoon tot persoon.

Welke soorten work-out en wat heb je hier voor nodig?

In tegenstelling tot vorig jaar, is er dit jaar per maand een andere focus. In januari was het thema Abs & Booty challenge, deze maand gaat het om een Kettlebell challenge. De Legs & Upperbody challenge komt in maart aan de beurt en deze reeks sluiten we in april af met een Total Body Challenge. Al betekenen die challenges niet dat er bijvoorbeeld geen cardio aan te pas komt. Of dat we deze maand bijvoorbeeld geen oefening of work-outs zonder kettlebells doen. Want die zijn er ook nog steeds 😉 .

Doordat ik het afgelopen jaar al mee deed had ik al heel wat materiaal in huis. Zo had ik al een matje, rekkers, kleine gewichtjes en een kleine kettlebell van 4kg. Het enige wat ik dus extra diende aan te schaffen was een kettlebell van 8kg. En als je daar wat naar uitkijkt, dan kan je zowel online of offline die vrij goedkoop vinden.

work-outs at home, mijn fitnessmateriaal
Hoe ervaar ik die work-outs nu?

Zoals jullie hier konden lezen waren november en december niet bepaald topmaanden op sportief vlak. Dus ik moest begin januari mijn motivatie en moed echt wel bij elkaar schrapen om aan die work-outs te beginnen. En ja, er zijn al heel wat ochtenden geweest waarop ik Miek vervloekt heb. Dat ik eigenlijk liever 15 minuten langer in mijn bed was blijven liggen in plaats van in een donkere bureau aan mijn buikspieren te gaan werken.

Maar na een maand merk ik opnieuw de positieve voordelen ervan. Ik ben ‘s ochtends meteen terug wakker. En loop zelden nog de rest van de dag met een slaapkop rond. Ik heb ook terug meer energie doorheen de rest van de dag. En maak ook opnieuw gezondere voedingskeuzes hierdoor. Uiteraard zijn er na 1,5 maand nog steeds ochtenden waarop ik denk ‘damn ik zou liever blijven liggen’. Maar ik doe het niet. Want ik weet uit ervaring dat als ik dat één keer doe, de verleiding de ochtend nadien nog groter is om het nog een keer te doen. En ik op die manier in die negatieve spiraal van eind vorig jaar terecht kom.

Mijn geheime trucjes om ook op moeilijke ochtend te sporten

Ik heb ondertussen ook wel een paar trucjes geleerd om die work-outs op zo een ochtenden toch zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Om te beginnen doe ik ze gewoon in mijn pyjama. Dat scheelt me niet alleen tijd, het zorgt er ook voor dat ik niet in mijn sportkledij sta te rillen van de kou. Verder slaat de verwarming hier een tiental minuten voor ik aan mijn work-out begin aan, zodat de eerste kilte uit de ruimte weg is. En ik leg al mijn materiaal al de avond voordien klaar, inclusief de Ipad. Zodat ik meteen kan starten met sporten en niet bijvoorbeeld eerst even ga scrollen op mijn gsm.

Tot slot heb ik het ook wat losgelaten om meteen effect hiervan te zien op de weegschaal. Wat ik wel elke keer doe is aan het begin van elke maand een foto van mezelf in ondergoed nemen. Niet om aan iemand te tonen, verre van, maar wel om te zien hoe mijn figuur aan het veranderen is. Want vorig jaar hadden die work-outs daar wel een heel positief effect op! Dus fingers crossed dat dat ook dit keer zo gaat zijn 🙂 .

Hoe zit het met jouw sportieve prestaties?

11 Comments

 • Katrien

  Wauw, knap! Ik probeer drie keer per week een work-out van Gudrun Hespel te doen. Maar toegegeven, met vallen en opstaan. De ene week lukt dat al beter dan de andere. De booty work-outs vind ik altijd wel haalbaar, de uppercore is keihard afzien en niet altijd doenbaar met mijn zwakke polsen. Gelukkig doet het deugd want echt resultaat heb ik er niet van of toch niet dat ik merk.

  • Evi

   Voorlopig merk ik er ook nog geen resultaat van hoor. Allee toch niet in de spiegel. Wel op het vlak van energie en mijn mentale welzijn. En dat is toch ook al wat he 😉

 • Flavie

  Ik begin vaak met goede moed aan een thuis work-out maar hou dat niet vol. Ik loop 2 keer in de week en we wandelen elke week een lange wandeling (tussen 15 à 18km) en dat is voor mij genoeg beweging.

 • Leen

  O nee ‘s morgens moet ge mij dat niet aandoen, en al zeker niet elke ochtend :p Ik ben al blij als ik mezelf zover krijg om mijn oefeningetjes van de kinesist te laten doen… Pffff. (Vroeger kon ik om 6am gaan lopen; ik snap niet hoe ik het deed.) Het liefst sport ik vlak na het werk of vlak voor de lunch (op vrije dagen). Ik gebruik een app voor workouts (Boost) in combinatie met workoutschema’s van een challenge die ik heb gevolgd (van mijn voormalige personal trainer) en dat probeer ik dan 2x per week te doen. Probeer he, want ik blijf een gigantische hekel hebben aan krachttraining, ook al voel ik mezelf er wel sterker door worden. En daarnaast minstens één deftige wandeling in het weekend en ik hoop binnenkort ook weer één fietstocht per week (maar de wind houdt me tegen), en tijdens mijn lunchpauzes probeer ik kleinere wandelingetjes in de buurt te maken.

  • Evi

   Je moet idd een beetje zien wat het beste past en lukt voor jou he. Ik merk dat als ik niet meteen ‘s ochtends mijn work-outs doe het er gewoon niet meer van komt. Want ‘s avonds ben ik te moe of heb ik absoluut geen zin. Al hoop ik wel dat ik nu het ‘s avonds terug wat langer licht is opnieuw meer ga kunnen gaan joggen (of pogingen tot ondernemen 😉 ).

   Die app die jij gebruikt, is dat die van Celine & Gudrun? Ben je er tevreden van?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *