Gluten- en zuivelvrije tussendoortjes
Gluten- en zuivelvrij eten

Gluten- en zuivelvrije tussendoortjes: 5 keer inspiratie

In de zomer van 2021 schrapte ik – op aanraden en onder begeleiding van een diëtiste – alle gluten en zuivel uit mijn eetpatroon. Dat dat een serieuze aanpassing was, dat hoef ik jullie uiteraard niet te vertellen. Intussen heb ik ook tal van recepten gevonden en/of aangepast aan mijn nieuwe levensstijl. En omdat ik van een aantal van jullie vragen kreeg over wat ik dan eet, geef ik jullie de komende tijd graag enkele receptideeën mee. Vandaag: gluten- en zuivelvrije tussendoortjes.

Gluten- en zuivelvrije tussendoortjes

De zin en onzin van tussendoortjes

Voor ik je wat inspiratie voor tussendoortjes mee geef wil ik het eerst graag even hebben over de zin en onzin van tussendoortjes. Want tegenwoordig staat de ene persoon luidkeels te roepen dat je ze beter laat. Terwijl de andere net staat te schreeuwen dat je ze moet eten om je verbranding op peil te houden.

En eerlijk, ik wist niet meer wie ik nu best geloofde. Dus ik vroeg raad aan mijn diëtiste. Zij gaf me mee dat het eten van tussendoortjes geen absolute must is in mijn geval. Maar als ik merk dat ik tussen twee hoofdmaaltijden door nog honger heb, ik gerust een tussendoortje mag eten.

Concreet betekent dat dus vooral dat ik naar mijn hongergevoel luister. Heb ik echt honger? En duurt het nog even voor ik pakweg kan lunchen? Dan zal ik inderdaad een tussendoortje nemen. Merk ik dat het eerder emo-eten is waar ik naar hunker. Of dat het eigenlijk niet zo lang meer duurt voor ik een hoofdmaaltijd ga eten? Dan skip ik dat tussendoortje. En zal ik soms ook wel proberen om iets vroeger al die hoofdmaaltijd te eten.

Inspiratie voor gluten- en zuivelvrije tussendoortjes

Sinds ik geen gluten en zuivel meer eet, krijg ik regelmatig de vraag wat ik dan wel eet. Want vaak denken mensen dan dat ik helemaal niets meer mag eten. Wat uiteraard niet het geval is 🙂 . Om hen en eventuele lotgenoten wat inspiratie te bezorgen, somde ik al eens mijn favorieten ontbijtrecepten op. En deelde ik ook al inspiratie voor gluten- en zuivelvrije lunchgerechten.

Maar tussen mijn drie hoofdmaaltijden van de dag eet ik dus soms ook wel eens een tussendoortje. En ook daar geef ik je graag wat inspiratie rond mee. Want eerlijk, gezonde, gluten- en zuivelvrije tussendoortjes vinden, dat heeft hier eventjes geduurd. Heel vaak zit er namelijk immens veel suiker in. Of zijn de glutenvrije niet volledig zuivelvrij.

Fruit met wat plantaardige yoghurt

Vooral in de zomer vind ik dit een heerlijk gluten- en zuivelvrij tussendoortje. Ik neem dan vaak een appel of banaan, snij die in stukken en voeg er een lepel of twee plantaardige yoghurt aan toe. Waarom ik nu plantaardige yoghurt aan mijn fruit toevoeg?

In mijn specifieke geval omdat dat mijn lichaam helpt om de natuurlijke suikers uit het fruit beter op te nemen. Maar ook omdat het voor wat extra verzadiging zorgt. En ik dus niet een half uur later alweer honger heb.

Alpro Sojadrinks als gluten- en zuivelvrije tussendoortjes

Zowel in de winter als zomer gaat dit gluten- en zuivelvrije tussendoortje er hier goed in. In de zomer zorg ik ervoor dat het drankje lekker fris uit de koelkast komt voor een maximale verfrissing. In de winter daarentegen vind ik het net weer lekkerder als het niet te koud is 🙂 .

Ik ben vooral fan van de 100Kcal Choco Sojadrink en de Dark Chocolate Amandeldrink. Enige nadeel? Ze bevatten allebei redelijk wat suikers. En dus wissel ik ze ook regelmatig af met de Ongezoete Amandeldrink en de Ongezoete Coconut drink. Want ook die smaken heerlijk. En bovendien bevatten ze geen van beide suikers.

gluten- en zuivelvrije tussendoortjes

Glutenvrij knäckebröd met pindakaas en banaan

Als ik van thuis uit werk en mijn ontbijt toch niet vullend genoeg was, dan is dat een van mijn favoriete tussendoortjes! Wat glutenvrije knäckebröd van Wasa, met daarop een beetje pindakaas en een banaan in schijfjes. Om vingers en duimen bij af te likken!

Het gluten- en zuivelvrije knäckebröd van Wasa bestaat trouwens in twee varianten: de classic en variant met sesamzaadjes en zeezout. En vooral die laatste vind ik zelfs zuiver heerlijk om te eten!

Gluten- en zuivelvrije koekjes als tussendoortje

Toegegeven, soms zijn mijn tussendoortjes ook niet zo gezond hoor. Zeker in de namiddag heb ik ook wel eens zin in een koekje. En dat was in het begin een hele zoektocht. Want vaak waren de koekjes die ik vond dan wel glutenvrij maar niet zuivelvrij. Of smaakten ze echt nergens naar.

Maar intussen heb ik er wel een paar gevonden die ik lekker vind. En die ik dus af en toe als tussendoortje eet. De madeleines van Schär bijvoorbeeld. Maar ook de glutenvrije minicakes van Cereal met aardbeivulling of hun madeleines. Als het wat meer mag zijn dan verwen ik mezelf met de koekjes van Quinette. Deze zijn in onze Delhaize verkrijgbaar in een aantal varianten: met gember & citroen en met dubbele chocolade.

Gluten- en zuivelvrije AH ontbijtkoekreep

Voor ik gluten- en zuivelvrij begon te eten, at ik heel graag af en toe eens een stukje peperkoek. Alleen … daar zitten vaak gluten in. En de glutenvrije variant vond ik vaak niet zo lekker smaken. Tot Albert Heijn recent een gluten- en zuivelvrije ontbijtkoekreep op de markt bracht. Het is niet 100% een peperkoek, maar hij heeft wel wat die smaak. En vult bovendien enorm goed!

Als tussendoortje vind ik zo een hele koek net wat te veel. En dus breek ik hem vaak in twee en eet ik hem gespreid over twee dagen op. Ik doe er trouwens ook vaak een klein beetje pindakaas of confituur op. Wat de smaak alleen maar heerlijker maakt, wat mij betreft. Oh en uiteraard kan je deze ook perfect als ontbijt eten. Ik doe dat regelmatig in het weekend als ik ‘s ochtends ga sporten en dan niet te veel tijd wil verspillen aan een ontbijt.

Eet jij tussendoortjes? Wat is jouw favoriete (al dan niet gluten- en zuivelvrije) tussendoortje?

gluten- en zuivelvrije tussendoortjes

2 Comments

  • Ellen

    Ik eet zoveel mogelijk lactosevrij wegens lactose-intolerantie, maar eet wel gluten. Meestal eet ik naast de 3 hoofdmaaltijden ook 3 tussendoortjes. Dat kan fruit, plantaardige yoghurt of een mueslireep of “gezonde(re)” koekjes zijn, maar eigenlijk hou ik meer van hartig dan van zoet, zeker in de namiddag of ‘s avonds. Omdat het helaas geen goed idee is om dan telkens een kommetje chips te nemen, eet ik wel eens enkele beschuiten (die bestaan wellicht ook glutenvrij?) met vegan Boursin (kruidenkaas). De meeste vegan kaas vind ik niet zo lekker, ik kies dan ook meestan voor lactosevrije zuivelkaas, maar deze nieuwe Boursin vind ik wel heel lekker. Ook enkele rolletjes dolmades (rijst in druivenblad rolletjes, te koop ik blik) smaken mij geregeld. Ik vermoed dat dat ook glutenvrij is? Of in de zomer een smaakvolle tomaat of wat kerstomaatjes, in plakjes, met wat zwarte peper en zout er op. Als het niet hartig hoeft te zijn, maar ik wel zin heb om in een kommetje te graaien, neem ik ook wel eens een kommetje cornflakes of coco pops (droog), al dan niet met een glas melk erbij.

    • Evi

      Ooh ook allemaal erg lekkere dingen! Alleen mag ik geen lactosevrije kaas jammer genoeg want die is niet 100% zuivelvrij. En inderdaad de vegan Boursin kan ik ook wel smaken 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *