gluten- en zuivelvrij lunchen
Gluten- en zuivelvrij eten

Gluten- en zuivelvrij lunchen: 5 lekkere receptideeën

In de zomer van 2021 schrapte ik – op aanraden en onder begeleiding van een diëtiste – alle gluten en zuivel uit mijn eetpatroon. Dat dat een serieuze aanpassing was, dat hoef ik jullie uiteraard niet te vertellen. Intussen heb ik ook tal van recepten gevonden en/of aangepast aan mijn nieuwe levensstijl. En omdat ik van een aantal van jullie vragen kreeg over wat ik dan eet, geef ik jullie de komende tijd graag enkele receptideeën mee. Vandaag: gluten- en zuivelvrij lunchen.

gluten- en zuivelvrij lunchen

Receptideeën om gluten- en zuivelvrij te lunchen

De reeks receptideeën voor gluten- en zuivelvrij eten ben ik gestart met het ontbijt. Want gluten- en zuivelvrij eten, dat betekent dat je toch wel wat aanpassingen moet aanbrengen in je ontbijt. Maar ook een standaardlunch – als in ik ga snel een belegd broodje halen en eten – behoorde plots niet meer tot de mogelijkheden. Het was zoeken in het begin, dat geef ik grif toe. Maar intussen heb ik ook in gluten- en zuivelvrije lunchgerechten mijn weg gevonden 🙂 .

Gluten- en zuivelvrij lunchen met soep

Een van mijn favoriete gluten- en zuivelvrije lunchgerechten in de winter. Sowieso at ik al heel wat soep voor ik overschakelde naar gluten- en zuivelvrij eten. En hoera want als je een beetje oplet is soep standaard gluten- en zuivelvrij.

Ik maak in de winter trouwens in het weekend soep voor een hele week. Lekker handig! En vooral omdat ik de soep dan ook nog eens maak in een soepmaker. Geen gedoe met groenten apart in de pot te doen. En ik hoef ook niet in de buurt te blijven.

Behoren tot mijn absolute favorieten: deze supersnelle bloemkoolpeterseliesoep en pompoensoep.

Salades for the win!

In de zomer heb ik dan weer eerder zin in een salade. En dat was wel even zoeken. Want vaak bevatten salades heel wat zuivel. Denk maar aan de dressing bijvoorbeeld die erbij hoort. Of de vele kazen die in salades verwerkt worden.

Maar door slim om te springen met ingrediënten kan je tal van salades in een handomdraai gluten- en zuivelvrij maken. De dressing vervang ik bijvoorbeeld vaak door mayonaise. Of door een vegan dressing die ik in de Colruyt koop.

De kazen, daar heb ik nog steeds geen deftig alternatief voor gevonden. En dus ben ik grote fan geworden van salades waar sowieso geen kaas in zit. Denk maar aan deze overheerlijke salade met gerookte forel, aardbei en ei van Kokerellen. En ook deze parelcouscoussalade met zalm gaat er hier altijd wel in. Al vervang ik de parelcouscous wel door rijst.

Gluten- en zuivelvrij lunchen met wraps

Al zijn er ook dagen dat ik zin heb in een wrap. En ook dat kan perfect gluten- en zuivelvrij. Standaard heb ik hier in de kast een aantal wraps van Schär liggen. Zodat ik perfect mijn eigen wrap kan maken, op basis van een recept dat ik elders vond. Zoals deze vegan wraps met hummus en gegrilde paprika. Of deze wrap met avocado-eiersalade en zalm.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen standaard wraps te gebruiken. En deze te vervangen door groenten. Wat meteen betekent dat je een gluten- en zuivelvrij omhulsel gebruikt om je wrapvulling in te doen. Karolien van Karola’s Kitchen heeft daar een aantal overheerlijke gerechten voor. Zoals deze summer rolls met pindasaus (wel even opletten dat je glutenvrije sojasaus gebruikt). Of deze zomerse witte koolwraps. Ideaal bij warme temperaturen 😉 .

gluten- en zuivelvrij lunchen

Een klassieke boterham! Ook dat kan als gluten- en zuivelvrije lunch

Boterhammen als lunch, ik at dat eigenlijk zelden voor ik overschakelde op een gluten- en zuivelvrije levensstijl. Sindsdien eet ik dat wel af en toe. Vooral als het snel moet gaan en ik geen tijd heb om een salade in elkaar te boksen.

Wat ik dan doe is een paar sneetjes glutenvrij brood roosteren. En dan doe ik er beleg op. In mijn geval heel vaak de lekkerste krabsla van bij onze slager. Of ik maak mij een toast met avocado. Die ik vervolgens verder aanvul met bijvoorbeeld wat rucola. Of een gebakken eitje. Wat kerstomaten. Of pompelmoes. Stuk voor stuk trouwens recepten die ik haalde uit Ellen haar allereerste kookboek.

Maar ook deze tartine met roomkaas, zalm en fruit gaat er altijd wel in. De roomkaas vervang ik trouwens door de roomkaas van Violife.

Poké bowls op zomerse dagen

Het was vorig jaar dat ik voor het eerst zelf een poké bowl thuis maakte als lunch. Nadat ik daarvoor een recept had gezien bij Ellen van Kokerellen. En sindsdien staat dit lunchgerecht hier heel vaak op het menu. Zeker op zomerse dagen. Want dan smaakt zo een poké bowl heerlijk fris!

Helemaal in het begin volgde ik trouw haar recept en kocht ik dus ook exact dezelfde groenten. Intussen kijk ik vaak ook gewoon wat ik nog in de koelkast heb liggen. En gebruik ik dus ook veel meer “restjes” in mijn poké bowl. De sojasaus vervang ik door een glutenvrije variant.

Gluten- en zuivelvrij lunchen: experimenteer!

Naast bovenstaande receptideeën probeer ik ook gewoon heel vaak zelf wat dingen samen te stellen. Dan maak ik een salade met wat ik in huis heb. Of vervang ik de glutenbevattende producten door een glutenvrije variant. En hetzelfde waar mogelijk met zuivel.

Zo heb ik bijvoorbeeld standaard glutenvrije wraps in de voorraadkast liggen. Net als glutenvrij brood in de diepvries. En ook glutenvrije afbakbroodjes en bagels liggen hier standaard in de voorraadkast. In onze koelkast vind je altijd Violife roomkaas. Net als geraspte vegan kaas. En uiteraard een heleboel groenten en fruit.

Alles hangt natuurlijk af van wat jij lekker vindt! Maar met wat creativiteit (en een goed gevulde voorraadkast) kan je ook vrij eenvoudig een lekkere gluten- en zuivelvrije lunch samenstellen.

Gluten- en zuivelvrij lunchen? Dat kan! Het vraagt wat aanpassing, maar je kan nog steeds heel erg lekker lunchen. Ik geef je graag enkele receptideeën mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *