Persoonlijk verhaal

Gezond eten #2

Dat ik geen makkelijke relatie heb met de weegschaal zullen trouwe lezers hier wel al weten. In het verleden probeerde ik dan ook al tal van diëten, telkens met wisselend succes. Maar het is pas sinds maart/april dat ik tot bepaalde inzichten kwam. En daar ook met aan de slag ging, waardoor ik tot voor kort toch wel gezond(er) aan het eten was.

Eten: chaotisch eetpatroon en de negatieve gevolgen daarvan
Van een chaotisch eetpatroon …

Ik schreef hier al eens over emo-eten en hoe ik daar tot voor kort met omging. Maar naast emo-eten speelde er nog een andere factor een grote rol in mijn relatie met voeding. Namelijk de tijdstippen waarop ik at.

Voor corona uitbrak at ik namelijk op heel wisselende tijdstippen. De ene ochtend vertrok ik erg vroeg naar het werk en ontbeet ik terwijl ik al aan het werken was. De andere ochtend zat ik samen met Tuur aan de ontbijttafel. Mijn lunch speelde ik elke dag op een ander tijdstip naar binnen. En een zelfde patroon ontwikkelde zich voor het avondeten: de ene avond at ik ergens rond half zes samen met Tuur. Terwijl ik de andere avond vaak pas na acht uur thuis was en dan nog moest beginnen koken.

Geen ideale situatie dus en dat ben ik beginnen merken toen we door corona verplicht thuis moesten werken.

Eten: positieve gevolgen van een vast eetpatroon
… naar structuur for the win!

Want daardoor kon ik plots elke ochtend en avond samen met Tuur eten. En gebeurde dat op tijdstippen die mijn lichaam wel fijner lijkt te vinden. Zo ontbijt ik sinds maart/april iedere ochtend steevast rond hetzelfde uur. En hetzelfde geldt voor zowel mijn lunch als avondeten.

Doordat ik bovendien probeer om na zes uur ‘s avonds niets meer te eten tot een uur of half acht de ochtend nadien krijgt mijn lichaam ook voldoende tijd en rust om mijn maaltijden van overdag te verwerken.

Maar dat verdomde emo-eten he!

Mijn lichaam leek die vaste tijdstippen alvast heel fijn te vinden. En ik moet eerlijk zijn, ik hield dat alles ook erg goed vol tot oktober. Toen ging het plots niet meer. Dat ik me niet ok voelde in mijn vel heeft daar heel veel met te maken. Want ik merkte recent op dat ik ‘s avonds in de zetel opnieuw naar ongezonde dingen grijp. En ook overdag is de drang naar zoet soms gigantisch moeilijk te weerstaan.

Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Die paar kilo’s die ik over de zomer met ongelooflijk veel moeite was kwijtgeraakt zijn er intussen allemaal terug bij. Maar … door het hier neer te schrijven, ben ik me er opnieuw terug veel bewuster van geworden. En ga ik opnieuw proberen om de goede gewoontes die ik dit voorjaar en deze zomer opbouwde toe te passen.

Concreet betekent dat dus: gezonder eten, minder ongezonde tussendoortjes, niets meer eten na 18u ‘s avonds en opnieuw gaan sporten.

Hoe zit het met jouw eetpatroon? Eet jij op vaste tijdstippen? En merk je daar positieve of negatieve gevolgen van?

*Afbeeldingen: Canva & eigen afbeelding

18 Comments

 • Samaja

  Ik eet doorgaans wel op dezelfde tijdstippen, toch min of meer. Maar emo-eten, dat doe ik helaas ook. Nu ik thuis werk, is het verleidelijk om toch maar die koek te eten tussendoor in plaats van dat stuk fruit en dan zijn er op vrijdag koffiekoeken, want we mogen onszelf verwennen in deze donkere tijden… Als ik naar het werk moet, is dat strikter afgelijnd. Dan moet ik opeten wat ik meeheb 🙂

 • Moederschip

  Hier ook al sinds mijn tienertijd een gecompliceerde relatie met eten. Voor mij heeft keto begin 2019 wonderen gedaan. Ik verloor 15 kg en voor het eerst in mijn leven is mijn gewicht al twee jaar stabiel. Nochtans ook een emo-eter, maar ik weet dat ik na een ongezonde dag gewoon weer kan kiezen voor gezonde dingen en zo blijf ik in balans. Voor mij maakt het geen verschil wanneer ik eet, alleen wat ik eet. Intermittent fasting bvb (waar iedereen zo lyrisch over is), doet werkelijk niets voor mij. Koolhydraatarm eten voor pakweg 80% en 3x per week lopen is voor mij de sleutel 🙂

  • Evi

   Blij te lezen dat ik dus niet de enige ben bij wie intermittent fasting niets uithaalde. Ik denk dat ik idd ook terug wat meer koolhydraatarm ga eten. En proberen van dat sporten terug op te pikken he, maar nu de zwembaden terug open zijn moet dat al wat makkelijker lukken 😉

 • fieke

  Eten hebben wij altijd al op vrij vaste tijdstippen gedaan. Ik ben zelf ook het beste met kleinere porties doorheen de dag (grote maaltijden en tussendoortjes overslaan werkt écht niet voor mij). Het emo-eten herken ik heel erg, dat is echt een werkpuntje. Ik ben nu wel beter aan het letten op beweging, en probeer veel vaker te gaan wandelen.

  • Evi

   Afgaande op alle reacties is emo-eten voor heel veel mensen wel een werkpunt. Ik heb nog eens voor mezelf opgeschreven wat ik kan doen als ik naar eten grijp terwijl ik geen honger heb. En ga dat dus opnieuw proberen toe te passen. X

 • Kelly

  Hier ook een echte emo-eter. Ik heb wat gedaan de eerste helft van het jaar, met alle gevolgen vandien. Nu probeer ik ‘s avonds niets of toch bijna niets meer te eten en al zeker geen chips. Ik merk nu al het gevolg op mijn weegschaal, maar ga uiteraard ook veel wandelen.
  Ik probeer ook weer koolhydraatarme maaltijden op tafel te toveren, dat is me nu toch al minstens 1-2 dagen per week gelukt. Niet te drastisch, maar opbouwen dus.
  Koolhydraatarm eten in combinatie met weinig snacken is de sleutel tot succes, maar wil ik mijn droomgewicht halen of behouden dan mag ik helemaal nooit zondigen…

  • Evi

   Ik heb dat hier ook heel vaak hoor, van zodra ik zondig gaat de weegschaal disproportioneel omhoog. Wel goed he, dat je ‘s avonds niets meer probeert te eten & je meer koolhydraatarm kookt. Ik ben er wel van overtuigd dat het de kleine veranderingen zijn die ervoor zorgen dat je het op lange termijn kan volhouden. Dus niet opgeven, samen lukt het ons wel!

 • Annelies

  Ik ben niet zo’n emo eter, ik stop net met eten als ik te veel stress heb of niet goed in mijn vet zit. Totaal geen hongergevoel dan en eten wordt een opgave. Ik merk ook wel dat ik in slechtere periodes vooral naar brol grijp dus dat is inderdaad een aandachtspunt om dat niet te laten gebeuren.

 • Hilde

  Emo eten heb ik ook met periodes. Ik ben daarin minder streng geworden voor mezelf en zeker in tijden als deze. Comfort food kan dan wel eens deugd doen. Het ontbijt is ook voor mij heilig net zoals drie maaltijden per dag met een gezonde en uitgebalanceerde afwisseling. Steevast op hetzelfde tijdstip dat lukt niet. Tijdens het weekend slaap ik liefst wat langer en dus ook ontbijt later dan tijdens de week.

 • Sofie

  Hier eet ik meestal wel op hetzelfde tijdstip. Al vergeet ik wel eens te eten… emo-eten doe ik eigenlijk weinig. Misschien omdat ik weinig dingen in huis heb daarvoor.

 • zwartraafje

  Ik eet als diabeet eigenlijk steeds op vaste tijdstippen. Dankzij mijn insulinepomp kan ik daar nu wat meer mee schuiven maar eigenlijk zit het er gewoon nogal ingebakken van al die jaren op de klok te letten en blijf ik dat zoveel mogelijk doen. Het emo-eten en mezelf troosten met iets lekkers is dan weer iets minder goed dat ik jammer genoeg nog steeds niet heb afgeleerd.

 • Séverine De Ryck

  Minder koolhydraten eten, meer eiwitten en gezonde vetten, en de lever detoxen is bij mij de sleutel geweest tot een betere balans, hormonen in evenwicht en dus veel minder kans tot emo-eten. Ik moet er eigenlijk dringend een blogpost over schrijven! ?

 • Katrien

  Amai, zo herkenbaar. Ik ben alle kilo’s die ik kwijt was in 9 maand ook weer bij in 3 maand. Ik overweeg om eens te werken met een volledig uitgeschreven weekmenu, voor elke maaltijd en elk tussendoortje. Om zo ook beter voorbereid te zijn en minder aan mijn impulsen over te laten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *