Mijn leesgewoonten

Boeken en ik, wij zijn altijd al dikke vriendjes geweest. Als kind kon ik me al verliezen in een boek. En leek het alsof de wereld om me heen verdween (afgaande op mijn mama moest ze blijkbaar ook regelmatig een paar keer roepen dat het eten klaar was als ik aan het lezen was :-)). Dus toen ik deze tag over leesgewoontes zag voorbij komen in blogland, sloeg ik hem op.

Want zeg nu zelf, als verstokte lezer kan ik toch niet anders dan een tag over leesgewoontes in te vullen he :-). Ik hoop hier thuis trouwens dat ik mijn liefde voor boeken aan Tuur kan meegeven. En dus lees ik hem al sinds hij een baby was elke avond minstens 1, maar vaak zelfs twee of drie verhaaltjes voor. Maar goed, tijd voor mijn leesgewoontes!

Wanneer en hoe lang lees je?

Sowieso elke avond voor het slapengaan. Ik ontdekte al een hele tijd terug dat lezen voor het slapengaan me een betere nachtrust bezorgt. Hoelang ik dan lees, dat varieert. De ene avond kan dat makkelijk een uur of langer zijn. De andere avond is het soms maar tien minuten. Maar ik streef er wel elke dag naar om 30 minuten te proberen te lezen.

Waar lees je?

In mijn bed, in bad, in de zetel, in de wachtkamer bij de dokter, in de auto, … Sinds ik zes jaar geleden een e-reader kreeg verlaat ik het huis zelden nog zonder een boek mee te hebben.

Koop je vaak boeken?

Voor mezelf koop ik regelmatig wel eens een boek op mijn e-reader. En heel soms ook wel nog eens een papieren boek. Voor Tuur daarentegen koop ik regelmatig papieren boeken 🙂

E-reader of papier?

Een hele moeilijke keuze. Want een papieren boek, dat heeft toch iets speciaal vind ik. Die geur, de stukgelezen kaft of net spiksplinternieuwe, die pagina’s die je kan omslaan, … Ik ben er verzot op 🙂

Maar tegelijkertijd zou ik ook niet meer zonder mijn e-reader kunnen. Die weegt om te beginnen een pak minder dan een boek. En ik kan er een hele bibliotheek op zetten en meenemen. Bovendien laat hij me ook toe om ’s nachts te lezen zonder dat ik het lief wakker moet maken.

Ik ga denk ik dus gewoon voor een combinatie van de twee 🙂

Favoriete kinderboek

Blinker en het bagbagjuweel. Daar hangen zo veel herinneringen aan vast. Ik leerde de boeken van Marc de Bel kennen door een vriendje in het vijfde leerjaar. En was op slag verkocht 🙂 De liefde met dat vriendje bleef niet duren, maar mijn liefde voor boeken daarentegen die groeide met de jaren alleen maar meer en meer ;-).

Favoriete genre

Historische fictie! Ik ontdekte dat genre voor het eerst toen ik The Other Boleyn Girl las op vakantie (kan het nog meer cliché zijn :-)) en was verkocht. Sindsdien lees ik dat genre enorm graag.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Er zijn er wel een paar van wie ik zo goed als alles gelezen heb: Philippa Gregory, Ken Follett, Liane Moriarty, Carlos Ruiz de Zafon, …

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Oh er zijn zoveel! Alles hangt natuurlijk af van wat je graag leest he. Maar volgende boeken behoren toch wel tot mijn absolute favorieten:

 • All the light we cannot see
 • One Day
 • The nine last days of Rabbit Hayes
 • Het Achtste leven (voor Brilka)
 • Pride & Prejudice
 • The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
 • Het wordt spectaculair. Beloofd.
 • De schaduw van de wind (en alle andere boeken)
 • The Century Trilogie
 • Het moois dat we delen
 • ….
Welk genre zou je nooit lezen?

Horror 🙂 Mijn fantasie is daarvoor te levend en dat zou me veel te veel slapeloze nachten bezorgen.

Fictie of non-fictie?

Tot dit jaar zou ik zonder twijfelen fictie gezegd hebben. Maar ik ben dit jaar ook meer non-fictie gaan lezen en dat beviel me wel goed. Dus ik vind het heel moeilijk om nu een keuze te maken. Al zal ik ’s avonds wel eerder naar fictie grijpen. En de non-fictie voor overdag houden.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Goh, rechtstreeks neen. Maar onrechtstreeks hebben boeken natuurlijk wel een grote impact gehad. Ze zorgden er bijvoorbeeld voor dat ik koppig Germaanse Talen wou en zou studeren. En brachten me ook ongelooflijk veel dingen bij. Dus onrechtstreeks hebben ze wel mijn leven veranderd 🙂 .

Wat zijn jouw leesgewoontes? En was er een boek dat jouw leven veranderd heeft? Ik lees het graag in de comments!

19 Comments

 1. Moederschip 25/11/2020 at 17:56

  Hihi mijn tag is zijn eigen leven gaan leiden, fijn! Mijn antwoorden kon je hier lezen: https://moederschip.be/mijn-leesgewoonten/. Ik heb soms nog spijt dat ik geen talen gestudeerd heb, lang getwijfeld tussen dat en een sociale richting en het werd het laatste.

  1. Evi 07/12/2020 at 10:52

   Oh ik wist dus totaal niet meer dat ik hem van bij jou gehaald had ?

 2. Josefien De Bock 26/11/2020 at 09:23

  Leuke tag, die ga ik ook eens doen op mijn blog!
  Zeer herkenbare leesgewoonten hier 🙂
  Liefs, Josefien x

  1. Moederschip 26/11/2020 at 10:13

   Waw even een kortsluiting in mijn hoofd, ik had niet door dat Josie de blogster ook de loopster Josefien was. Ik volg “jullie beiden” dus moet die twee beelden eventjes integreren nu haha 😀

  2. Hilde 28/11/2020 at 13:03

   Interessante tag Evi. Misschien neem ik deze wel eens over uiteraard met verwijzing hiernaar. Ik deel ook jouw mening over de boeken van Carlos Ruiz Zafón. Las de volledige reeks van zijn ‘Kerkhof der vergeten boeken’. Als tip ben ik vooral benieuwd naar Rabbit Hayes en het eerste vermeldde boek. Top!

   1. Evi 07/12/2020 at 11:03

    Zeker doen, die overnemen. Ik kom hem dan met veel plezier bij jou lezen 😉

  3. Evi 07/12/2020 at 11:00

   Doen! Ik kom met heel veel plezier bij jou lezen 😉

 3. Ruth 26/11/2020 at 15:08

  Leuke tag! En we hebben wel een paar lievelingen gemeen – ik heb ook de historische romans herontdekt, het achtste leven vind ik veruit GENIAAL, maar ook Eilandpost (al vind ik dat een zielige vertaling voor een zalige titel als the Guernsay Literary and Potato Peel Society) staat hoog op mijn lijstje. Ik hou verder heel erg van Eric-Emmanuel Schmitt (vooral zijn eerdere werk, tegenwoordig ben ik niet meer zo erg mee), werd aan stukken gescheurd van Een Klein Leven, en Elegant als een Egel (Muriel Barbery) paste helemaal in mijn straatje. Horror heb ik zelfs niet geprobeerd, ik begin meestal niet eens aan thrillers.

  1. Evi 07/12/2020 at 11:01

   Oei ik had er geen idee van dat dat de vertaling daarvan was. Maar dat is idd een zielige titel / vertaling voor een fantastisch boek! Schmitt ken ik nog niet, dus die ga ik eens opzoeken. Thx voor de tip! 🙂

 4. Sofie 27/11/2020 at 10:30

  Leuke tag! Ik lees vooral ’s ochtends, ik sta er speciaal wat vroeger voor op. Ook ’s avonds lees ik nog wat, zeker op mijn schermvrije avonden. Heerlijk vind ik dat!

  1. Evi 07/12/2020 at 11:01

   Is idd heerlijk he! En wat knap zeg dat je daarvoor vroeger opstaat (dat kan ik dan weer niet ;-))

 5. fieke 27/11/2020 at 20:53

  Leuke tag, en veel herkenbare antwoorden. Ik zal ‘m ook eens invullen! (Dat ging ik ook al doen na de post bij Moederschip, maar het conceptbericht is een beetje verloren geraakt tussen de rest, haha!)

 6. Véronique Bijengezoem 02/12/2020 at 20:18

  Hele leuke tag, die moet ik onthouden. Zelf kan ik me ook verliezen in een boek en de wereld rondom mij vergeten.

  1. Evi 07/12/2020 at 11:08

   Zeker doen! Ik kom met veel plezier lezen als je hem invult en online zet!

 7. Flavie 08/12/2020 at 10:13

  Ik sleur ook overal mijn boek of e-reader mee… ik voel mij zo verloren als ik niks bij heb om te lezen. Ook hier wordt elke avond gelezen voor het slapen gaan… het is zelfs zo dat ik vaak vroeger naar bed ga, omdat het een goed boek is en zeker nog lang wil lezen ;-).

  1. Evi 08/12/2020 at 13:59

   Tegenwoordig doe ik dat ook terug vaker: vroeger naar bed gaan om langer te kunnen lezen. Heerlijk toch he 🙂

 8. Mijn leesgewoonten – Perfect Imperfect 09/03/2021 at 05:01

  […] Vorige week lanceerde ik nog mijn eigen blogtag, nu vul ik er eentje in die ik al eerder bij Evi’s Journey en Fiekefatjerietjes zag. Mijn leesgewoonten op een […]

Leave a Reply