Boeken & leestips

Mijn leesgewoonten

Boeken en ik, wij zijn altijd al dikke vriendjes geweest. Als kind kon ik me al verliezen in een boek. En leek het alsof de wereld om me heen verdween (afgaande op mijn mama moest ze blijkbaar ook regelmatig een paar keer roepen dat het eten klaar was als ik aan het lezen was :-)). Dus toen ik deze tag over leesgewoontes zag voorbij komen in blogland, sloeg ik hem op.

Want zeg nu zelf, als verstokte lezer kan ik toch niet anders dan een tag over leesgewoontes in te vullen he :-). Ik hoop hier thuis trouwens dat ik mijn liefde voor boeken aan Tuur kan meegeven. En dus lees ik hem al sinds hij een baby was elke avond minstens 1, maar vaak zelfs twee of drie verhaaltjes voor. Maar goed, tijd voor mijn leesgewoontes!

Wanneer en hoe lang lees je?

Sowieso elke avond voor het slapengaan. Ik ontdekte al een hele tijd terug dat lezen voor het slapengaan me een betere nachtrust bezorgt. Hoelang ik dan lees, dat varieert. De ene avond kan dat makkelijk een uur of langer zijn. De andere avond is het soms maar tien minuten. Maar ik streef er wel elke dag naar om 30 minuten te proberen te lezen.

Waar lees je?

In mijn bed, in bad, in de zetel, in de wachtkamer bij de dokter, in de auto, … Sinds ik zes jaar geleden een e-reader kreeg verlaat ik het huis zelden nog zonder een boek mee te hebben.

Koop je vaak boeken?

Voor mezelf koop ik regelmatig wel eens een boek op mijn e-reader. En heel soms ook wel nog eens een papieren boek. Voor Tuur daarentegen koop ik regelmatig papieren boeken 🙂

E-reader of papier?

Een hele moeilijke keuze. Want een papieren boek, dat heeft toch iets speciaal vind ik. Die geur, de stukgelezen kaft of net spiksplinternieuwe, die pagina’s die je kan omslaan, … Ik ben er verzot op 🙂

Maar tegelijkertijd zou ik ook niet meer zonder mijn e-reader kunnen. Die weegt om te beginnen een pak minder dan een boek. En ik kan er een hele bibliotheek op zetten en meenemen. Bovendien laat hij me ook toe om ‘s nachts te lezen zonder dat ik het lief wakker moet maken.

Ik ga denk ik dus gewoon voor een combinatie van de twee 🙂

Favoriete kinderboek

Blinker en het bagbagjuweel. Daar hangen zo veel herinneringen aan vast. Ik leerde de boeken van Marc de Bel kennen door een vriendje in het vijfde leerjaar. En was op slag verkocht 🙂 De liefde met dat vriendje bleef niet duren, maar mijn liefde voor boeken daarentegen die groeide met de jaren alleen maar meer en meer ;-).

Favoriete genre

Historische fictie! Ik ontdekte dat genre voor het eerst toen ik The Other Boleyn Girl las op vakantie (kan het nog meer cliché zijn :-)) en was verkocht. Sindsdien lees ik dat genre enorm graag.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Er zijn er wel een paar van wie ik zo goed als alles gelezen heb: Philippa Gregory, Ken Follett, Liane Moriarty, Carlos Ruiz de Zafon, …

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Oh er zijn zoveel! Alles hangt natuurlijk af van wat je graag leest he. Maar volgende boeken behoren toch wel tot mijn absolute favorieten:

 • All the light we cannot see
 • One Day
 • The nine last days of Rabbit Hayes
 • Het Achtste leven (voor Brilka)
 • Pride & Prejudice
 • The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
 • Het wordt spectaculair. Beloofd.
 • De schaduw van de wind (en alle andere boeken)
 • The Century Trilogie
 • Het moois dat we delen
 • ….
Welk genre zou je nooit lezen?

Horror 🙂 Mijn fantasie is daarvoor te levend en dat zou me veel te veel slapeloze nachten bezorgen.

Fictie of non-fictie?

Tot dit jaar zou ik zonder twijfelen fictie gezegd hebben. Maar ik ben dit jaar ook meer non-fictie gaan lezen en dat beviel me wel goed. Dus ik vind het heel moeilijk om nu een keuze te maken. Al zal ik ‘s avonds wel eerder naar fictie grijpen. En de non-fictie voor overdag houden.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Goh, rechtstreeks neen. Maar onrechtstreeks hebben boeken natuurlijk wel een grote impact gehad. Ze zorgden er bijvoorbeeld voor dat ik koppig Germaanse Talen wou en zou studeren. En brachten me ook ongelooflijk veel dingen bij. Dus onrechtstreeks hebben ze wel mijn leven veranderd 🙂 .

Wat zijn jouw leesgewoontes? En was er een boek dat jouw leven veranderd heeft? Ik lees het graag in de comments!

19 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *